Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Vaikeita ovat

Kaikenlaisia kännykkätutkimuksia tupsahtelee vastaan tämän tästä; viimeisimpänä niistä kuluneella viikolla 3GSM-konferenssissakin esitelty Global Mobile Mindset Audit. ”Kattavimmassa koskaan tehdyssä tutkimuksessa” paneuduttiin 15 000 käyttäjän tarpeisiin, aikomuksiin ja ajatuksiin mobiiliteknologian käytöstä 37 eri maassa.

Ja mitä opimme? Sen, että suurimmalle osalle käyttäjistä nykypuhelimet ovat ihan liian vaikeita kapistuksia jopa siinä määrin, että käytettävyysongelmat hidastavat merkittävästi uusien palveluiden käyttöönottoa ja omaksumista. Suurimpana ongelmana pidetäänkin sitä, että puhelimissa on liikaa ominaisuuksia, joita käyttäjä ei koskaan käytä. Sekin selvisi, että tulevaisuuden suurin käyttäjäkunta löytyy kehitysmaista, mikä asettaa puhelimille ihan uudenlaisia käytettävyysvaatimuksia: yhdellä puhelimella voi olla monta käyttäjää, eikä esimerkiksi lukutaito ole ollenkaan itsestäänselvyys.

Kuinka käyttäjät sitten parantaisivat puhelimiaan? Näin:

”Given the opportunity to reengineer their own devices, mobile users would first upgrade memory and storage and reduce the form factor; then improve design and styling, and make the device simpler and easier to use; and lastly, improve voice quality.”

Ei pitäisi olla liikaa vaadittu miltään puhelinvalmistajalta.

Liikaa ei pitäisi olla vaadittu myöskään sen, että kun sellaisen moniteholuurin sitten omistaa, niin se myös toimisi niin kuin luvataan. Ei siis esimerkiksi niin, että useamman kuin kahden ominaisuuden yhtäaikainen käyttö rampauttaa koko masiinan. Tai niin, että kun puhelimen ohjelmiston päivittää, katoaa samassa yhteydessä koko joukko puhelimeen asennettuja applikaatioita, kuten itselleni viimeisimmän päivityksen yhteydessä kävi (varokaa vain!). Puhumattakaan sitten siitä, että kun puhelinta vaihtaa, niin vaikka perustiedot, kuten osoitemuistio, siirtyisivätkin puhelimesta toiseen, niin kaikki käyttöä helpottavat personoinnit (omat kansiot, profiilit, näppäinoikotiet ym.) eivät. Mitenkähän näiden tutkimusten tulokset saisi tekijöidenkin tajuntaan?

4 Comments

  1. erkka

    Tuolla ollaan kuulolla, tosin vain S60-puhelimista, mutta silti: http://blogs.s60.com/tommi/2006/08/what_would_you_change_about_bu.html

    Sitten saanko vinkua ja toivoa? Onko mahdollista, että tämän blogin RSS-feed sisältäisi merkinnät kokonaisena? Postaat suhteellisen usein ja asiaa, joten kaltaiselleni RSS-narkkarille jatkuva Google Readerista uloshyppiminen alkaa käydä voimille. Täällä ei ole mainoksiaan, joilla monet tynkä-feedejään perustelevat :)

  2. Marjut

    Aina saa toivoa! :-) Olen vastannut tähän toiveeseen ennenkin tällä tavalla: Atom-feedissä on merkintä kokonaisena, RSS puolestaan sisältää katkelman. Auttaisiko, jos vaihtaisit seuraamasi feedin Atomiksi? (Linkit kumpaankin ovat sivun alalaidassa.) Kummallakin on lukijansa, kumpaakin on toivottu, tämä on kompromissi. Jos ei auta, niin lupaan miettiä toista RSS-feediä, jossa merkintä olisi kokonaisena, mikäli vain sellaisen osaan tehdä…

  3. Janne Jalkanen

    Tuo ”ominaisuuksia, joita käyttäjä ei koskaan käytä” on jännä harha. Tämähän on se normaalivalitus myös tietokoneohjelmien suhteen (esim. Word). Ongelma on siinä, että jokainen käyttäjä käyttää noin 10% ohjelman (tai puhelimen) ominaisuuksista – mutta kun se ei ole sama 10%. Tästä seuraa se, että jokaiselle featurelle löytyy käyttäjä, mutta silti kaikista tuntuu siltä, että kukaan ei koskaan käytä kaikkia ominaisuuksia, joten niiden on oltava turhia.

    Monta kertaa on mullekin ehdotettu, että ”puhelimessa pitäisi olla yksi nappi, joka tekee jutun X, kun se tekisi elämästä niin helppoa”. Kahta kertaa en ole kuullut samaa X:ää :-)

    Radikaalimpi profilointi on tietysti vaihtoehto, mutta minusta tuntuu silti siltä, että ihmiset ostaisivat sen hienon ja monimutkaisen puhelimen ja valittaisivat siitä, että se on monimutkainen. Kun kyllä niitä yksinkertaisiakin puhelimia saa jo nyt :)

    Muistista ja muista olen ihan samaa mieltä. Ehkä sitä tässä, pikkuhiljaa, joku uskaltaa tehdäkin asialle jotain.

  4. erkka

    Marjut: Jee! Aikaisempi lukijani hyväksynyt tuota Atomia lainkaan, enkä älynnyt kokeilla uudelleen Google Readeriin vaihdettuani. Nyt on kaikki hyvin ja hymyilen, kiitos :)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑