Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kasetit kunniaan

Kasetit soimaanOlen viime aikoina haikaillut kovasti en niinkään menetettyä nuoruutta, vaan nuoruusvuosien musiikkia, joka tuppaa olemaan pääasiallisesti tallennettuna kuolleille ja kuopatuille c-kaseteille. Kaseteille on ikuistettu mm. Kauko Röyhkän miltei koko tuotanto ennen Tyttöjen ystävää, josta suurinta osaa on turha yrittää saada mistään nykykuunteluun sopivammassa muodossa. Toki kaseteissa on oma historiallinen viehätyksensä, etenkin niissä, joissa biisien aluissa ja lopuissa voi kuulla Rockradiota tai Nuorten sävellahjaa, mutta niin vain on meikäläisestäkin tullut sikäli kärsimätön ja mukavuudenhaluinen, että kasettien kuuntelu tuntuu ylitsepääsemättömän työläältä. Vinyyleissäkin on tekemistä, mutta niissä sentään näkee missä yksi biisi loppuu ja toinen alkaa.

Olen penännyt alalla olevilta ystäviltä tietoa siitä, kuinka kasetteja voisi saattaa kuulijaystävällisempään muotoon, ts. joko cd-soittimessa tai tietokoneella tms. soitettavaksi, mutta vastaukset ovat aina antaneet ymmärtää, että tarvittaisiin turhan monta teknistä vimpainta ja tietotaitoa, että musiikin konvertointi onnistuisi. Toki konvertoinnin voisi ostaa maksullisena palveluna, mutta hintapyynnöt ovat olleet sitä luokkaa, että olen mieluummin veivannut nauhoja dekissäni, kun niistä vielä ääntä lähtee.

Mutta kas, tänään sain kuulla Plus Deck Cassette Converter -laitteesta, jolla homman voisi hoitaa itsekin. Reilun sadanviidenkympin hinta ei tunnu pahalta, kun ottaa huomioon, että kellarissani makaa kasetteja satamäärin odottamassa toimenpiteitä tai ainakin kunnioittavampaa arkistointia. Ihan en ymmärrä sitä voiko laitteen yhdistää läppäriin vaiko vain pöytäkoneeseen, mutta tärkeintä se, että moinen härveli ylipäätään löytyy. Varmaan joku lukija tietää sanoa vielä lisääkin – tai on tietenkin kuullut aiheesta jo ajat sitten. Minulle tämä oli iloinen uutinen! [via]

6 Comments

  1. Merten

    Humm… Kyllähän Röyhkältä löytyy kaikki muu paitsi Onnenpäivä-levy uudelleenjulkaisuna?

  2. Marjut

    Löytyy löytyy, mutta levykaupoissa on vain ei-oota. Liekö painokset loppu?

  3. ramin

    Kyllä tuo pöytäkoneen kaipaa kaverikseen…

    Tosin muistan pari vuotta sitten ruuvanneeni kasettinauhurin kiinni äänikortin linjatuloon ja nauhoittaneeni siltä tavaraa, mutta mitenkään helppoa se ei ollut. Ja lisäksi useamman kappaleen tapauksessa joko nauhoitus pitäisi aina välissä katkaista tai sitten käyttää editointi softaa. Eli ei helppoa.

  4. Stello

    Kiitos linkistä! Tuollaisen voisi vaikka ostaa joskus.. Eipä mun vanhoilla kaseteilla pahemmin ole mitään sellaista, mitä nykyisin aktiivisesti haluaisin kuunnella (kun aika paljon on jo erilaisilla kokoelma-CDillä), mutta kiva tietää että moinen vempain on olemassa, jos vaikka innostuu joskus pelastamaan vanhat kasetit.

  5. zepander

    Niin, olettehan tietenkin muistaneet kelata vanhat kasetit kerran vuodessa edestakas? (..kylläkyllä..) Koska muuten ääni on vaarassa muussanntua melkoiseksi puuroksi kasetin päissä.

    Jaajaa, kyllä mäkin niitä kelailin monta vuotta kun en malttanut heittää mäkeen. Kunnes sitten.

  6. Timo L.

    Pöytäkoneen kaipaa. Asentuu CD-asemapaikkaan ja tarvitsee lisäksi yhden PCI-korttipaikan.

    Itse hävitin kasettini jo -97, kun ostin MiniDiscin, jolle ei käyttöä polttavan CD-aseman jälkeen enää löytynytkään. Muutama treenikämppänauhoitus on vielä tallessa.

    Kasetti on ehkä kompaktin kokoinen, mutta minä en ainakaan kaipaa sitä kohinaa, huojuntaa ja nauhojen kelailua ja venymistä enää takaisin.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑