Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Musiikkia dokumentointiin

Ikonit puhuttavat, ja etenkin niiden ymmärrettävyys. Paitsi että ikoneiden merkitystä voi olla vaikea käsittää, myös ne vanhenevat, mitä ei välttämättä ihan heti tule ajatelleeksi. Enkä tarkoita vanhenemisella sitä, että ne alkavat näyttää visuaalisesti vanhanaikaisilta, vaan sitä, että niiden sisältö ei enää avaudu tässä ajassa. Niin kuin että disketin kuva tallentamisen merkkinä voi olla piakkoin muinaishistoriaa.

Editing documents as playing music -jutussa esitetäänkin viehko vaihtoehto, jossa dokumenttien tallennusta, avaamista, poistamista jne. kuvaavat symbolit poimittaisiinkin musiikkisoitinten maailmasta. Kannettavat soittimet ovat nyt niin hip ja pop, että voisi helposti kuvitella play-, stop-, pause- ja muiden merkkien kuvaavan toimintoja varsin yleismaailmallisesti ja ymmärrettävästi. Tähän tapaan:

”How about this: On file open dialogs, the play icon would replace the open button. On toolbars, the play icon would be used to trigger the dialog. To close a document, saving automatically, the pause icon would be shown. The metaphor here is that a document is a continually evolving piece of media. There’s no concept of ’save’, what you see on the screen is what’s on the disk. You can never lose work. Play and pause simply mean start and suspend editing.”

Teoria ei ole aukoton, mutta ainakin viihdyttävä, jos ei muuta.

Lisäys: OKCancelin viikon sarjakuvastripissä paneudutaan niin ikään ikoneihin: Cultural Sensibilities.

2 Comments

 1. pni

  Skitso-J kirjoitti myös disketti-ikonista joku aika takaperin: http://schizoblog.net/?p=2872

  Olen samaa mieltä että disketti sellaisenaan rupeaa olemaan perin hassu ikonissa, mutta mistä lie olen saanut sellaisen tiedon että ikonin tarkoitus on lähinnä olla muistiapuna, eikä sen tarkoitus olekaan esittää tarkasti mistä on kyse.

  Eihän stop (ruutu), äänitys (pallo) tai pause (kaksi vierekkäistä viivaa) sellaisenaan mielestäni kuvaa mitään tiettyä, mutta niistä on ajan mittaan tullut merkkejä tietyille toiminnoille. Toiminnoille jotka nimenomaan kuuluvat äänitykseen ja toistoon.

  Jostain syystä emme ole nähneet ruutua esimerkiksi liikennemerkeissä tarkoittamassa stoppia. Näkyykö stop-merkin kahdeksankulmaista muotoa muualla kuin liikennemerkeissä?

  Olen hyvin skeptinen musiikki-/videosoittimien merkkimaailman toimivuudesta digitaalisen softwaren (termi jonka bongasin jokin aika sitten) dokumenttien avaamisen, tallennuksen ja sen sellaisen esittämisessä. Paitsi tietenkin eject, joka ainakin mäkissä on sama kuin audio-/videopuolella, mutta niinhän sen toimintokin on tasan sama.

 2. sannika

  Ja varsin viihdyttävää oli lukea tekstisi, kun jostain syystä eka mieleen noussut ikoni oli ortodoksinen ikoni. Jaa että sisältö ei avaudu tässä ajassa? Niin, ehkä ei.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑