Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kännykällä töihin

Jo jonkin aikaa pääkaupunkiseudulla on ollut vääntöä saada kännykkälippu toimivaksi koko Helsingin joukkoliikenteessä (€) – tätä nykyä lippu toimii jo ratikoissa, metrossa, lautalla, joillakin bussilinjoilla ja VR:n lähijunissa Helsingin alueella. Kännykkälippu onkin tosi jees, kun ei ole tarvetta jokapäiväiseen matkusteluun tai jos matkakortista sattuu olemaan lataukset vähissä. Vielä enemmän jees se on silloin, jos kykenee muistamaan lipun saamiseen tarvittavan viestin sisällön ja numeron, sillä niitä ei ole turhalla logiiikalla pilattu. Mutta mikä kännykkälipun käytössä on tärkeintä on se, että lippua ei tarvitse näyttää, sillä silloin alkavat ongelmat.

Hiukan kauhulla ajattelen mitä siitä seuraa, jos kännykkäliput tulevat laajasti käyttöön muutenkin ruuhkaiseen ja hidastelevaan bussiliikenteeseen. Jos matkakortinlukijat jo saavat aikaan ruuhkaa bussien oville, niin voi vain kuvitella mitä tapahtuu, kun kuskin on tihrustettava kännyköiden ruuduilta kryptisiä tekstiviestejä. Olen joskus päässyt ratikassa näyttämään lippua tarkastajalle, ja se kesti moninkertaisesti normaalin tarkastuksen ajan. Niin ikään olen monenmonta kertaa aiheuttanut harmaita hiuksia postivirkailijoille kännykkään tulleilla pakettien noutoilmoituksilla.

Kaikki tietävät, että kännyköiden näytöt ovat pieniä, ja niiltä lukeminen on hankalaa. Mikä kuitenkin tekee niiden käytöstä siedettävää on se, että kännykkä on henkilökohtainen kapine. Minä voin tihrustaa ruutuani niin kauan kuin huvittaa, painaa nappia saadakseni sammuneet taustavalot takaisin päälle, rullata ruutua ylös ja alas. Minulle oma kännykkäni on tuttu. Mutta kun annan puhelimeni jonkun toisen käsiin, koko tilanne muuttuu. Malleja on ziljoonia, eikä bussikuski sen paremmin kuin postivirkailijakaan voi mitenkään tietää kuinka niitä käytetään, niin ihanteellista kuin se olisikin. Ellei viesti ole yhdelle näytölle mahtuva ja yksiselitteisen selkeä, ja näyttö samoin, homma hidastuu ja prosessi pitkittyy. Ei myöskään sovi unohtaa sitäkään aspektia, että henkilökohtaisen välineen antaminen toisen käsiteltäväksi on aina hiukan epämiellyttävää.

Matkassa on siis vielä monta mutkaa, vaikka tarkoitus on toki hyvä. Tarvittaisiin parannuksia niin itse lipun tilaamiseen, sen sisältöön kuin puhelinten ominaisuuksiinkin – siis miltei jokaiseen prosessin vaiheeseen. Viimeinen on vaikein muutettava, joten katseet täytyy kääntää HKL:n suuntaan. Vaan siellä taitaa olla kädet täynnä uusien matkakortinlukijoiden kanssa vielä pitkän aikaa.

9 Comments

  1. Jani

    Suomi olis varmaan paras maa sellaisen systeemin lanseeraukseen, että sen kännykässä olevan lipunkin saisi näyttää lukulaitteelle. Huutelisivat toisilleen vaikkapa Bluetoothilla. Ja jos ne lukulaitteet sen tähden kallistuisivat roimasti niin tämän systeemin voisi ensivaiheessa integroida tarkastajien lukimiin, niitä kuitenkin on paljon vähemmän.

    Tämän jutun teknisestä uskottavuudesta minulla ei sitten ole hajuakaan, kun en asu Ruuhka-Suomessa, enkä ole koskaan edes omistanut BT-kykyistä kännykkää.

    (Tuli offtopicina tässä mieleeni, että tässä kommenttilootan yhteydessä kannattaisi ehkä olla maininta siitä että HTML-koodeja ei saa käyttää. Minä sen jo näistä MT:llä toimivista olen oppinut, mutta aikansa siinä meni ja monta kertaa sai niitä rumia, tulkitsematonta HTML:ää sisältäviä kommentteja jättää ennen kuin sen sisäistin.)

  2. Marjut

    Bluetooth, no mikä ettei, mutta sitä käyttävien puhelinten määrä taitaa kuitenkin vielä olla kohtuullisen pieni, etenkin kun vertaa puhelimiin, joilla voi lähettää tekstiviestejä. Toisekseen sen toimiminen on todellakin niin ja näin. Itse en ole vielä koskaan siinä ongelmitta onnistunut.

    HTML, jep, välitän viestin konehuoneeseen. :-)

  3. Zache

    Noh, ystäväni totesi noista kännykkälipuista sen, että parasta niissä on se että ne voi tilata vasta sitten kun tarkastaja astuu mukaan kulkuneuvoon. :)

    Jossain päin oli toteutettu tuollainen bussilippusysteemi java midp-softalla, joka piirsi pistematriisin kännykänruudulle josta lukijalaite sen pystyi lipun lukemaan ja tarkistamaan oliko se aito.

    Tosin softien asentaminen puhelimeen, jotta voi ostaa lipun kuulostaa hieman liian haastavalta.

  4. Marjut

    Todellakin, etenkin kun ottaa huomioon, että turistit lienevät yksi aika iso ja potentiaalinen asiakaskunta. Eri asia sitten, jos olisi olemassa kokonainen mobiililippu nykyisen matkakortin asemasta: silloin voisi jotain softaa jo puhelimeen asentaakin.

  5. Digi

    Järjestelmän pitäisi olla sellainen, että yksityisyyden suoja säilyy.

    Nykyinen tekstiviestipohjaisen mallin ongelma on, että ostoista tulee väistämättä merkintä operaattorin teletunnistetietoihin.

  6. Niko

    Nokialla taisi olla joku malli, jossa on kokeiltu NFC (Near Field Communication?) teknologiaa. NFC:n avulla puhelin voisi toimia täysin samoin kuin nykyiset matkakortit.

    Flash-develoupperina mieleeni pulpahti tällainen hyvin hyvin teoreettinen mahdollisuus: jos Flash-kikkareita voisi lähettää multimediaviesteinä, Flashin voisi avata koko kännykän ruudulle ja skaalata sitten hyödyntämään koko käytettävissä olevan tilan halutulle informaatiolle, tässä tapauksessa bussikuskin lukemille lipputiedoille. Ainakin tihrustamisesta voitaisiin päästä eroon.

    Ylipäänsä on kyllä käsittämätöntä miten huonosti näytön tilaa käytetään kännyköissä, alkaen nyt vaikka kärpäsen kokoisesta kellosta kahden tuuman näytöllä. Mutta se onkin oma valituksen aiheensa…

  7. Tino Rossi

    Tämä nykyinen tekstiviesti on kyllä epäselvyydessään ihan omaa luokkaansa. Se tieto mitä sieltä yleensä katsotaan (kauanko lippu on voimassa) on piilotettu sellaisen numerolitannian sisään että heikottaa.

    Koko tekstarilippua on kyllä tekijöiden puolelta koitettu käytettävyyskampittaa joka vaiheessa niin paljon kuin mahdollista. Palvelusta on kuitenkin tullut niin suosittu koska siellä, kaiken vaivan takana, on todellakin se pihvi. Vähätellä ei sovi sitäkään että aika monen ulkopaikkakuntalaisen kohdalla taitaa kännylippu olla keino maksattaa satunnaiset kulkemiset työnantajalla.

  8. Leena

    Lipun tekstarisiällön historiasta sen verran, että päätettiin että se ei voi olla ”LIPPU” koska jatkossa ehkä tulee erityyppisiä lippja myyntiin, näpytä nyt sitten ”aikuisten seutulippu” tai jotain. nykyinen koodi on kuitenkin aika mahdoton muistaa jos harvakseltaan niitä lippuja tilaa.

  9. PA

    Mutta sehän olisi voinut olla intuitiivisesti LIPPU0, LIPPU1, LIPPU2, LIPPU3 ja LIPPUL…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑