Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Tuotesuunnittelun loppu

Adaptive Path julistaa loppua yksittäisten tuotteiden suunnittelulle:

”The world of business and product design is changing. In fact, we have seen a number of trends taking shape that we believe are all pointing to the end of products. There is a growing realization that we are no longer designing single, stand-alone, centralized, static things, web sites, or systems. As the internet and digital networks in general become more ubiquitous, more distributed, and more integrated in our lives, we’re finding that it’s hard to find a ’product’ that is not also, or even mostly, a service. These service design projects generally involve multiple touchpoints or channels (i.e. the web, mobile devices, and physical spaces, etc.), a focus on long-term relationships, and the need for consistent experience across throughout. In fact, consumers expect more variety, more control, more interoperability, more adaptability, and more consistency in experience than ever before. This has serious implications for business, design, and development.”

Oheinen julistus olisi helppoa leimata pelkäksi itsestäänselvyyksien toteamiseksi, mutta kun sen sisältöä ajattelee tarkemmin, voi pian huomata, että oikeassa ovat: todella harvat tahot kuluttavat aikaa suunnitellakseen koko sen prosessin, joka yhteen tuotteeseen voi liittyä.

Yksinkertainen esimerkki on vaikkapa viime viikolla mainitsemani mainos bussissa: on olemassa kursseja paikassa X, niitä mainostetaan paikassa Y, ja annetaan verkko-osoite Z, jonne käyttäjän oletetaan suunnistavan. Ongelma on, että paikassa Y ei ole sopivaa välinettä Å (joka tässä tapauksessa olisi tietokone), jolla osoitteeseen Z voisi päästä – kännykällähän se ei onnistu. Yksi linkki jää puuttumaan, ja sitä myöten koko prosessi voi tyssätä siihen. Yksi yleinen moka on se, että jotain tuotetta mainostetaan vaikkapa televisiossa tai katukyltissä, eikä siitä löydy verkosta (joka on luonteva paikka lisätiedon etsimiseen) mitään. Pari päivää sitten näin lehdessä mainoksen uudesta silmälasiliikkeestä, josta olisin halunnut tietää lisää, mutta verkossa oli vastassa vesiperä. Ja niin edelleen.

En ihan heti keksi sellaista tuotetta tai palvelua, jonka suhteen käyttökokemus olisi läpikotaisin ajateltu ja saumaton. Keksitkö sinä?

2 Comments

  1. Tero Heiskanen

    Ubiikkia kohti kun mennään niin nuo yhteysongelmat(esimerkin mainoksen kurssin tietojen saavutettavuus) pitäisi lopulta häipyä kokonaan. Ideaali tilanteessa aina kun saat informaatiota jostain ja olet kiinnostunut niin sinulla myös molemminsuuntainen tietoyhteys kaikkeen mitä siihen liittyy esim. tuotetietoon, valmistajaan, muihin samasta asiasta kiinnostuneisiin, aikaisempiin käyttäjiin, lainsäädäntöön. Nyt ollaan vielä polun alkupäässä niin tuotteita tai palvelua jotka olisivat saumattomia ja antaisivat kaiken mahdollisen tiedon ei ole yhtään.
    Eletään vielä aikaa, että vain vähän tietoa kulkee. Kehitys keskittyy siihen, että enemmän tietoa saadaan kulkemaan. Seuraavaksi kaikki tieto kulkee ja sitten kehitys keskittyy siihen mikä tieto on tarpeellista ja kenellä oikeus mihinkin tietoon. Sen jälkeen mietitään mitä tietoa itse kunkin aivojen tarvitsee käsitellä, ja mikä luotetaan koneille.
    Esimerkki:
    Tarve: Haluaisin tankata auton taloudellisesti
    Tietotilanne tänä päivänä(vähän tietoa): Tiedän missä on bensa-asemia, mutta en pysty hankkimaan tietoa bensan hinnoista eri asemilla tehokkaasti.
    Tietotilanne huomenna(kaikki tieto): Pystyn ottamaan tietoyhteyden bensantarjoajaan ja saamaan tuotetiedot välittömästi ja vaivattomasti omaan päätelaitteeseen.
    Tietotilanne ylihuomenna(kone tietää): kone(auto) hakee tarvittavat tiedot ja suunnittelee tankkauksen alusta loppuun eikä minun tarvitse käsitellä tietoa asiasta ja voin tehdä tärkeämpiä asioita.
    Esimerkillä ei ole tarkoitus kannustaa yksityisautoiluun bensan voimalla, ekologisempia vaihtoehtoja voi miettiä myös. Sattui siis tulemaan vaan ensimmäisenä mieleen.

  2. eepp

    Esimerkkiin liittyen (ei niinkään itse aiheeseen), tietoa bensan hinnoista:

    http://www.tankkaus.com/index2.php?page=cityprices&city=All

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑