Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Julistuksia

Viime viikolla mainitsin EU-ministereiden sopineen yhteisestä saavutettavuustavoitteesta, joka mahdollisesti tähtää tulevaisuudessa myös pakolliseen www-saavutettavuuteen, mutta sokealla kanalla otti näin kauan löytää aiheesta myös suomenkielinen uutinen: Internet kaikille – tavoitteena osallistava ja esteetön tietoyhteiskunta.

”Ministerijulistuksessa vahvistettiin useita tavoitteita: tietoyhteiskunnan saavuttamattomissa olevan väestön kuten vanhusten, vammaisten ja työttömien osuuden on puolituttava vuoteen 2010 mennessä. Vuoteen 2008 mennessä on puolestaan käynnistyttävä tietoteknisiä valmiuksia edistäviä hankkeita. Lisäksi Euroopan maiden on tarkasteltava vielä tämän vuoden aikana aktiiviseen ikääntymiseen ja itsenäiseen elämiseen liittyviä tietoyhteiskuntaa koskevia näkökohtia.

[…] Tavoitteisiin pääsemiseksi Euroopan maat tarvitsevat viranomaisten toimenpiteitä hyväksi havaittujen käytäntöjen omaksumiseksi, teollisuuden osallistumista helppokäyttöisen teknologian tarjoamiseen markkinoille, innovatiivista tutkimustoimintaa, kansallisia tietoyhteiskuntaan osallistamisen ohjelmia sekä vapaaehtoisia sopimuksia kaikkien osapuolten välillä.”

Onpahan ympäripyöreää kapulointia.

Tämän Suomen komission viikkotiedotteessa olleen uutisen jäljille johdatti kotoinen Suomen DfA -sivustomme, josta ei oikein tiedä mitä mieltä siitä pitäisi olla. Ehkä kuvaavinta on se, että koska en muista osoitetta ulkoa, ja etsin sitä suoraan Stakesin sivujen hakukoneen avulla, niin hakusanan kirjoitettuani ja enteriä napautettuani fonttikoko sivulla suureni. Tässä on joko todella loistokkaasti onnistuttu arvaamaan DfA-hakusanan käyttäjien todellinen saavutettavuustarve, tai sitten insinöörit ovat saaneet luotua kertakaikkisen mielenkiintoisen toiminnon arvatenkin varsin vahingossa. Yhtä kaikki, tätä en olettanut saavani. Mutta en pidätä hengitystäni myöskään odotellessa saavutettavuuslainsäädäntöä Suomeen ihan lähivuosina.

4 Comments

  1. Timo L.

    Missä määrin työtön on tietoyhteiskunnan saavuttamattomissa? Monilla voi olla kotona se työllisyyden aikana ostettu kone ja netti ja jos ei ole, niin työkkärissä ja kirjastossakin voi käyttää. Luulisi, että työssäkäyviä netittömiä on enemmän kuin työttömiä sellaisia. Ainakin työttömällä on enemmän aikaa notkua siellä netissä.

    Vai ajetaanko tällä sitä takaa, että työtön on niin masennuksen ja alkoholismin sumentama, että tarvitsee erityisesti häntä varten räätälöityjä sivuja.

  2. Tero Heiskanen

    Olen samaa mieltä Timon kanssa, on Julistuksessa vielä vähän hakusessa asia varsinkin saavuttamattomissa olevan väestön luonnehtimisessa. Miksi juuri työttömät ovat pahasti saavuttamattomissa? Onko tästä tutkimusta? Julistuksessa kerrotaan myös:
    ”On arvioitu, että 30–40 prosenttia eurooppalaisista on kokonaan tai osittain tietoyhteiskunnan ulkopuolella, koska heillä ei ole tarvittavia laitteita tai Internet-yhteyttä, tarjottujen helppokäyttöisten teknisten sovellusten saatavuus on heikkoa, heillä ei ole varaa Internet-yhteyksiin, heillä ei ole tarvittavia tietoteknisiä taitoja, heiltä puuttuu kiinnostus asiaan tai he pelkäävät ”uutta tekniikkaa”.”
    Miksei siis saavuttamattomissa olevia määritellä esim. näiden tekijöiden avulla vaan heitellään vailla asiapohjaa olevia ”työttömät ovat saavuttamattomissa”-lausuntoja.
    Oikeata asiaa, mutta kovin yleisellä tasolla eikä pohjaa kovin näkyvästi tutkittuun tietoon. Mutta eteenpäin mennään kuitenkin. Tietoyhteiskunta etenee niin mullistavalla vauhdilla, että saavutettavuus kehitysalueena jää odotetusti uusien elämää muuttavien teknologiainnovaatioiden jalkoihin. Marjutille kuuluu kyllä hatunnosto vahvasta panoksesta saavutettavuuden bloggaamisesta.

  3. Mikko

    Eikös tuossa puhuta koko Euroopan yhteisöstä? Tuskin kaikista maista vielä löytyy meikäläistä hienoa kirjastojärjestelmää.

  4. Marjut

    No, EU:n tyyliin kuuluu olla ympäripyöreä, kai se on unionin tapa ”ottaa kaikki huomioon”. Ja aivan niin kuin Mikko sanoo, julistus tosiaankin kattaa koko Euroopan yhteisön, mukaanlukien myös ne maat, jotka ovat vasta liittymässä siihen. Kaikkialla ei todellakaan ole meikäläistä kirjastolaitosta tai muita nettipisteitä, ja voimme vain kuvitella minkälaista on esimerkiksi itäeurooppalaisen työttömän arki. Tuskin siellä kovin monella muullakaan on koneita ja yhteyksiä. Vastikään kerroin uutisesta, jonka mukaan 43 prosenttia eurooppalaisista ei ole koskaan edes käyttänyt nettiä.

    http://www.matkalla.org/blog/archives/2006/05/001403.html

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑