Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Aina on mahdollisuus

”Onko siinä sähköposti?” kysyin ystävältä, joka oli nostanut puhelimensa kahvilan pöydälle, ettei se raasu itkisi yksin ikäväänsä käsilaukun uumenissa. Onhan seurassa läsnä ja esillä oleva kännykkä vähän kuin puuttuva kolmas jäsen, virtuaalinen henkilö, joka saattaa aktivoitua millä hetkellä hyvänsä. Ja kuinka epäkohteliasta olisikaan jättää sitä huomiotta! Sehän suorastaan kerjää sitä, varastaa senkin huomion, joka ei sille kuuluisi.

Ystävä ei tiennyt vastausta kysymykseen. ”Entä tämä ja tämä ominaisuus”, jatkoin, ja ystävä pudisteli päätään; naureskeli vaivaantuneesti, ettei ollut koskaan jaksanut ottaa moisesta selvää. (Jos kyseessä olisi ollut mies, olisin jo tässä vaiheessa saanut vartin esitelmän kaikista erityistoiminnoista ja lisähärpäkkeistäkin. Kokemusta on.) ”Puheluiden ja tekstiviestien lisäksi käytän vain kalenteria ja herätyskelloa”, hän puolustautui, vaikka laitteessa olisi ollut ominaisuuksia vaikka muille jakaa. No, mitäpä niitä käyttämään, jos niitä ei tarvitse. Ihan ymmärrettävää, ja luullakseni hyvin yleistä. En minäkään käytä kaikkia puhelimeni hienouksia – käytätkö sinä?

Luin taannoin jostain, että tosiasiassa 3G-puhelinten ostajistakin aniharva surffaa urakakseen kännykällä, koska se on (vielä) niin tavattoman hidas ja käyttöliittymä tahmea. Kuka laajakaistaan ja tietokoneen toimintanopeuteen tottunut haluaa kuluttaa aikaansa mobiilimaailmassa, jossa näkymäkin on niin kovin pieni ja harvat sivut mobiilisti toimivia? Viimeisintä teknologiaa edustavan laitteen omistaminen on vähän sama juttu kuin millä olen perustellut itselleni Helsingissä asumista: on mahdollista tehdä monenlaista. Helsingissä asuessa on kaiken mahdollisen kulttuuri- ja palvelutarjonnan äärellä, mutta tuleeko niistä käytettyä edes murto-osaa? Eipä tule. Välillä toisaalla asuessani kaipasin käyttämättömiä mahdollisuuksiani. Älytöntä.

Puhelimessani, joka ei enää edusta alkuunkaan viimeisintä tekniikkaa, on mm. kamera, videonauhuri, pelejä, multimedia- ja pikaviestien lähetysmahdollisuus, äänitysmahdollisuus, sähköposti, musiikkisoitin, internet-selain (useampia), 72 megatavun laajennettava muisti, USB-liitäntä, langaton Bluetooth sekä mahdollisuus katsella videokuvaa verkosta suoratoistona ja asentaa lisää ohjelmia, jos entiset sattuisivat loppumaan. Kaikkia olen kokeillut, harva on jäänyt käyttöön. Miksi? En joko tarvitse niitä tai käyttökokemus on sen verran kankea, että hoidan hommat mieluummin jollain muulla tavalla. Olisinko valmis vaihtamaan takaisin johonkin yksinkertaisempaan, vähemmän ominaisuuksia sisältävään malliin? En takuulla. Sellainen on ihmisen mieli.

17 Comments

  1. Tassu

    Osui ja upposi. Mulla on käsittääkseni sama puhelin firman puolesta, mutta en edes tiennyt, että siinä on noita ominaisuuksia. Käytän kyllä sähköpostia, webbiselainta ja kalenteria (joko kaikissa puhelimissa on kalenterit?) ja ehdottomasti vaadin, että puhelimessani pitää olla Bluetooth, mutta kamerat, soittimet ja videot ovat ihan turhia ainakin omassa käytössäni. En ole kaikkia ominaisuuksia edes kokeillut.

    Bt on muuten erityisen kätevä kun käyttää pyörätuolia. Langattoman korvanapin kanssa elämä on paljon hauskempaa, kun molemmat kädet on varattu tuolin liikuttamiseen.

    Se, mitä käytettävyyspuolella tuohon puhelimeen kaipaisin, on kunnolliset näppäimet, joihin osuisi myös pakkasessa kohmettuneilla sormilla.

  2. Marjut

    Olet siis saanut bluetöötin toimimaan? Multa se ei ole onnistunut kuin satunnaisesti ja hetkittäin. Näppäimet ovat tosiaankin pienet, ei toivoakaan yhden käden käytöstä! Toista kättä tarvitaan aina pitämään puhelimesta kiinni, ettei se kiikkeränä kapistuksena lipsahda näpeista tantereeseen. Eniten kuitenkin häiritsee se, että se on niin hiiiiiiidaaaaaaas. Mulle on kerrottu, että nopeus saattaisi lisääntyä, jos laitteen softan kävisi päivittämässä liikkeessä, mutta kuka semmoista jaksaa tehdä – ja kuka sellaisesta mahdollisuudesta edes tietää…

  3. t

    Nyt voin ylpeänä kommentoida. Minä käytän puhelimeni kaikkia ominaisuuksia jotakuinkin!!!!!

    Tosin tämä ei taida kertoa minun ultimaattisesta kiinnostuksesta puhelinten viimeisimpiin teknisiin ominaisuuksiin.

    Vielä kun löytäisi sellaisen uuden puhelinkoneen, joka olisi puhelinten Land Rover Defender. Sellainen oikeasti kestävä veden, pölyn ja iskujen suhteen. Ericsson sellaisia teki 80-luvulla, mutta nyt taitaa senkin komponentit tulla samalta kertakäyttöastiatehtaalta.

  4. Marjut

    Niin, mitäs ominaisuuksia sulla siinä puhelimessa olikaan, paitsi kiva ja taipuisa antenni? ;-D

  5. Z

    Wanhana luddiittina ylpeänä kommentoin että olen tutkinut puhelimeni oikein käyttöohjeen kanssa (luddiitti-pilkunviilaaja siis) ja tiedän siitä kaikki ominaisuudet joita en käytä. Ja mallihan on siis lähes uunituore Noksu 8260.

  6. t

    Mulla on käytössä vieläkin vanhempi ja saksalainen nyt. Se Erikin ”maasturi”, kiipeily ja Areenan lattia oli huono yhdistelmä, vaikka puhelin yhä periaatteessa toimii.

    Toisaalta en yhtään ikävöi sen Erikin kokoa.

    Se antenni oli kyllä ihme magneetti. Valehtelematta kymmeniä eri ihmisiä halusi ihmetellä sitä.

    Vastaaviahan (lähes) ainakin löytyy vaikkapa poliiseilta, jos tarkasti katselette vaikkapa Helsingin fillaripartioita.

  7. pni

    Mä luulen että 3G-surffaamisen vähyydessä on osatekijöinä myös tarjonta ja hinta.

    Tarjonta. Kännykällä halutaan surffata kuin ’isolla’ selaimella ja se mitä tulee vastan ei oikein toimi. On taulukkotaittoa ja isoa fläshäytystä. Jos tarjotaan jotain kännykkäversiota saitista on se joko jossain toisessa osoitteessa (ja sen tiedon löytäminen kännykällä emosaitilta on yleensä perin mahdotonta) tai sitten se on minimoitu kopio emosaitista pienelle ruudulle. Ähky. Liikaa. Vaikea käyttää.

    Hinta. Oletetaan että tiedetään paljonko datan siirto maksaa ja että käytössä ei ole kiinteätä hintaa. Tällaisessa tapauksessa surffaaja ei koskaan tiedä paljonko surffauskeikka maksaa siksi että surffatessa voi vastaan tulla ihan mitä vaan. 50 kiloa koodia, 300 kiloa kuvaa tai ehkä pelkkä kevyt tekstitsivu. Vasta jälkikäteen saa tietää mitä lysti maksoi. Kiinteä hinta on ainoa tapa saada suuret massat kiinnostumaan kännykkäsurffauksesta edes kokeilumielessä. Niin ja nopeammat yhteydet olisi tietenkin plussaa.

    Eipä suuret massat aluksi surffailleet edes tietokoneilla. Turhaa. Mihin tuommoista intterveppiä nyt muka tarvitsisi? No, kun homma normalisoitui, selaaminen yksinkertaistui, nopeudet kasvoivat, hinta laski, sisältö parani/monipuolistui ja saiteista tuli kivemman näköisiä niin johan Suuri Massakin kiinostui. Kyllä me vielä kännykkäsurffaillaan kunhan hinnat normalisoituu, tarjonta paranee, käytettävyys napsahtaa paremmin paikalleen jne jne. Tässähän vielä ollaan ihan lapsenkengissä. Paremmin nyt menee kuin silloin kun WAPin piti pelastaa maailma.

    PS: jos sun langaton Bluetooth ei toimi, voitko kokeilla esimerkiksi langatonta WLANia tai ehkä Bluetoothia kaapelilla? :-P

  8. Marjut

    pni, langattomasta bluetoothista pitää kysyä suoraan Nokialta, jonka tekemä tuo ominaisuusluettelo oli. :-) Muuten olen kanssasi just jetsulleen samaa mieltä.

  9. JiiPee

    Jep, omasta puhelimestani bluetöötti löytyy myös, kuin myos gprs, videot yms muut featuret.

    Bluetööttiä käytän joskus harvoin kun olen käyttänyt kännykkääni ns. muistitikun korvikkeena. Pienet tiedostot siirtyvät ihan mallikkaasti.

    Muista ominaisuuksista…. Surffailen puhelimellani vain ja ainoastaan Ylen tekstitv:een. Osoite on tekstitv:http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/10001/txt. Voin suositella muillekin.

  10. Jusi

    Hmm. Vaatimuslistani puhelimen suhteen oli pitkä ja monimutkainen. Toimiva datayhteys oli listan kärjessä, joskin kuriositeettikokeiluna toimivuuden suhteen. Olin täysin varma siitä, että lupaukset 3G:n suhteen osoittautuisivat katteettomiksi ja minulle jäisi käteen sinänsä nerokas puhelin: Kirjoitan nyt tätä kommenttia samaisella puhelimella. Yhteispeli kannettavan kanssakin toimi heti. Rok.

  11. Marjut

    Anna kun arvaan, onko yhdistelmä Ericsson ja Mac?

  12. Jusi

    Oikein arvattu, tietty. Kaikki toimi heti, ilman pulmia. Vaikken vanhasta kokemuksesta epäillytkään puhelimen ja koneen yhteispeliä niin silti tuo kolmegeen nopeus ja toimivuus yllätti. Tosin toistaiseksi puhutaan käyttökokemuksista Helsingissä, saapa nähdä millaista tuon kanssa on on reissata kesällä.

    Eilisessä kommentissa hauskinta oli että sen aikaansaamiseen meni varmasti kymmenkunta minuuttia kun käyttöliittymänä oli puhelimen tekstinsyöttö ja Opera mini. Koneita on paikat vääränään mutta tuota oli suorastaan pakko kokeilla.

    Puhelimen verkkoyhteys siis soveltuu tällä haavaa mainiosti tien päällä työskentelyyn kannettavan kanssa. Pelkkä känny verkkopäätteenä sen sijaan soveltuu minulle vain uutisten lukemiseen ja asioiden tarkistamiseen: Heti, jos palvelujen kanssa pitää kommunikoida kaksisuuntaisesti niin tuo käyttöliittymä tökkii pahasti vastaan.

    Ainakin minun on vaikea saada edes tekstiviestiä tyydyttävästi aikaiseksi näillä nakkisormillani: saatika sitten tunnuksia 4x3cm-kokoiseen nordean verkkopalveluun samaisella ruudulla.

  13. pni

    Mulla Nokia+Mac yhdistelmä toimii moitteettomasti. Synkkaan, surffaan ja siirrän dataa hymyssäsuin :)

  14. Marjut

    Toimisikohan Ericsson+PC-yhdistelmä paremmin kuin Nokia+PC? Oletko kokeillut, Jussi?

  15. Tassu

    Mulla se BT toimi ihan heittämällä. Jos ei olis toiminu, en tasan olis jaksanut alkaa väkertää. Vieläkin on tekemättä puhelimesta ja kannettavasta kavereita siten, että saisin surffattua kannettavalla puhelimen hoitaessa vain tietoliikenteen. Vaikeeta, en jaksa kun en välttämättä tartte.

  16. Jusi

    En ole kokeillut tätä tuoretta Erkkiä Windowsin kanssa, mutta kesän aikana tämäkin tulee kyllä eteen uuden työkoneen pyörittäessä (webbikehittäjän rukouksiin on vastattu) sekä windowsia että osx:ää: Pidän sut sitten ajantasalla miten yhdistelmä skulaa.

    Windowsissa käytettävä Nokian softa on ainakin eriskummallisen bugista, katsotaan tosiaan josko kilpailija nokittaisi tuossa.

  17. myst

    Itelläkin on toi Nokian kännykkä, on siinäkin kaikkea laidasta laitaan ja lisäominaisuuksista käytän vaan kameraa ja pelailen NESin Megamania. Hyödyllisin olisi itelle radio, mutta juuri piti ostaa se malli josta se puuttuu… :-/

    Tosta Puutuutista, itellä on toiminut se aina muiden kännyköiden välillä, mutta sitten kun yrittää yhdistää tietokoneeseen, niin Puutuuttiohjelma/Nokia PC suite pitää asentaa aika usein uudelleen että toimisi yhteys. Sitten kyllästyin Tuuttiin ja nyt käytän USB:ta siinä, toimii aina.

    Nyt kun pitäisi isän Ericssonista siirtää kuvia koneeseen, niin Puutuutissakin oli sama vika, ei toiminut kunnolla, ja eikä edes USB:kaan toiminut :(

    Jokunen vuosi ja kai ne sitten toimii paremmin :)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑