Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Dude, where’s my mobile?

Missä sinä kuljetat kännykkääsi? Jos olet mies, niin voidaan olettaa, että (housun)taskussa, jos taas nainen, niin käsilaukussa – näin kertoo aiheesta tehty tutkimus: Where’s the phone? A study of mobile phone location in public spaces (pdf). Minun kännykkäni löytyy repun pohjalta, joskin sieltä pienemmästä lokerosta, että sen saisi edes jollain tapaa ongittua sieltä tarpeen tullen ulos. Miinuspuolena tässä on se, että en ihan aina kuule puhelimen soivan. Taskuissa en osaa enkä halua puhelinta kantaa muuten kuin äärimmäisessä hätätilanteessa, joten tervehdin ilolla niitä laukkuvalmistajia, jotka ovat hoksanneet lisätä erillisen kännykkätaskun tuotteisiinsa. Niille on käyttöä.

Miksi kännyköiden kantamistapoja sitten kannattaa tutkia? Paristakin syystä: ”However, as life goes digital, the mobile phone is more capable of being a tool for delivering notification information – not just notification of incoming communication, but in principle also when a file download has completed, how long until your laundry is ready, or how many steps you have walked that day. In this situation the mobile phone constantly supplies status information so it makes sense to understand where the device is when it is not in use. […] High penetration of front pocket, which can be tight and uncomfortable, shows that a mere capacity of the location is not enough to influence where users should keep their phone.”

Näin ollen mm. tulossa oleville joustaville puhelinten valmistusmateriaaleille on käyttöä. Mutta pitäisivätkö naisetkin pehmeitä puhelimia taskuissaan? Puhelinten säilyttämisessä on näetsen mielenkiintoinen psykologinen aspekti: ”Not only participants of different gender had different space available, but also they had certain ideas how they should dress and carry phones. This shows that there are potentially very different needs in mobile device product design by gender. Additionally, it is very important that these studies be iterated in multiple cultural settings. The perception of how each gender should dress may be determined by different cultural background, and this would certainly have impact on where the phone would be finally placed in mobile context.”

18 Comments

  1. PA

    Reppua tuskin naisetkaan saavat baariin ottaa, mutta käsilaukkuja joskus katson kateellisena, kun yritän itse tunkea tavaraa taskuihin narikassa.

  2. Marjut

    Siun pitää hankia vanha kunnon kasarivyölaukku! Tai reisitaskuhousut, niiden taskuissa minäkin saan kännykän kannettua. Eivät tosin ole kovin usein päällä ainakaan ravintolassa. Käsilaukkuja inhoan, mutta joskus niihinkin on tosiaan taivuttava.

  3. PA

    Niin, vyölaukut siinä kuin vyöllä pidettävät kännykänkannattimet ovat kai periaatteessa kovin käteviä. Ja juuri siksikö niin tavattoman juntteja, ettei sellaisia voi harkitakaan käyttävänsä. Hieman lohduton ajatus.

    [paitsi että Applen käsivarteen kiinnitettävä iPod-teline on (?) luonnollisesti magee]

    Näin kerran jossain maininnan Jenkeissä kehitellyistä miesten geekki-housuista, jotka näyttivät päällepäin aivan normaaleilta suorilta housuita, mutta jalan matkalle oli ommeltu käteviä, salataskuja, joihin piilottaa pda:t ja muut teknolelunsa.

  4. JP

    Sumealla logiikallani jätän sen usein kotiin, omalle lipaston nurkalleen päivystämään… Jos sitä katsotaan tarvittavan matkalla, sille on väskyn päädyssä siisti, pieni kansitasku.

  5. Marjut

    PA, tarkoitatko näitä: http://www.the-gadgeteer.com/review/dockers_mobile_pant_review

    Näppärät!

  6. Lauri

    Housuntaskussa.

  7. pni

    Housuntaskussa.

  8. siguraattori

    Housuntaskussa

    …tai takin povitaskussa. Harras toiveeni olisi, että edes _tuntisin_ sen soivan, kun en kuitenkaan kuule :-(

  9. Stello

    Mun käsilaukku on oikeasti kameralaukku, eli kamera ja muut tarpeelliset kamat kulkevat yhdessä ja samassa laukussa. Sen sivulla on sellainen pieni vetoketjullinen tasku, johon mahtuu kännykkä sekä muuta pikakamaa (huulirasva/-puna, mint strips, peili, yms.).

  10. heidi

    Jos tavoittelee vaatteelta istuvuutta ja jonkinlaista linjakkuutta, sen (housut, hame, takki) taskuihin ei voi laittaa mitään luottokorttia kookkaampaa. Mitenkähän digi-teollisuus (tms) aikoo selvitä pulmasta? Jakkupuvuissaan hiihtäviä powerpukeutuneita naisia näkee sentään häkellyttäviä määriä stadissakin.
    Oliko siellä kysely? Se on kaulassa, narun varassa, samassa missä roikkuvat avaimet ja laku. Tekee nöyräksi.

  11. Marjut

    Heidi: entä missä kuljetat puhelinta ulkona liikkuessasi? Silloinkin kaulassa? Mulla taas puhelin on repussa myös toimistossa ollessani, en jaksa kuljettaa sitä koko ajan mukana. Jos joskus on pakko, niin jonkinlainen hätäapukaulakiikku on pakko kaivella esiin. En kyllä tykkää siitäkään kuinka se pomppii palleaa vasten.

  12. MP

    Kokeilkaapa hyvät ihmiset uusia tai vanhoja kommunikaattori puhelimia. Niiden ainoa hyvä puoli on se, että niitä käyttävät ihmiset pitävät vyölaukuista (Kohderyhmäkuvausko?)

  13. JP

    Samassa kohderykäyksessä on aika paljon myös mahalaukun kerryttämistä harrastavia. Siinäpä sitä haastetta U-Bic-yhteiskunnalle, ja tavoitehakuista vapaa-aikaa kuntoillessa.

  14. heidi

    Marjut, juu, mulla useimmiten on puhelin kaulassa roikkumassa liikkuessakin, mikä on tietenkin älyttömän tyhmää, koska palikasta joutuu pitämään välillä kiinni ja muutenkin varoa ettei se mene soppalautaselle. Mun perustelu on se, että toisinaan ajatukset on kertakaikkiaan niin muualla, että riski unohtaa avaimia ja puhelinta on liian iso – säästän itseäni siis ajatusten katkomiselta sitomalla tavarat itseeni. Lisäksi yleensä olen tuntikausia siellä mihin menin, joten soiva jälkeenjäänyt puhelin pöydällä olisi avokonttorissa iso rasite muille. Laukkua varsinkaan duunin sisällä ei tule kanniskeltua mukana.

  15. marimba

    Minulla on suomalaisvalmistajan tuulitakki (Turun talvessa sellaisella pärjää), ja siinä on nerokas vetoketjullinen kännykkätasku päävetskarin ulkopuolella siinä tarralipassa, joka peittää päävetskarin. Siellä se känny on hyvin saavutettavissa, kun puhelu tulee. Vielä se tosin usein jää sinne koloonsa uinumaan, kun takki laitetaan naulakkoon. Sitten sitä havahtuu iltapäivällä: ”Kumma, kun kukaan ei ole soitellut!”

  16. PA

    Jonkin tarinan mukaan suomalaisinsinöörit kulkevat maailmalla takki auki juuri siksi, että vyöllä roikkuva commu estää sulkemasta nappeja.

    Mutta katsokaapa tätä, maailmanhistorian ensimmäinen tyylikäs vyökotelo?

    http://www.tunebuckle.com/

  17. Marjut

    Khuuli! Oli pakko heittää Killinkiin. :-)

  18. ramin

    Taskussahan tuo puhelin kulkee. Töissä reisitaskussa (työpaikan housuissa on erillinen tasku puhelimelle), muuten etutaskussa. Mutta minä olenkin mies. Lenkkeilessä taas takin kännykkätaskussa siinä varsinaisen vetoketjun ulkopuolella.

    Varsin mielenkiintoiseksi elämä menee silloin, kun töissä kannan kolmea puhelinta: työpuhelin, oma ja viranomaisverkon päätelaite. Sitten kun joku laite alkaa soida tavalla tai toisella alkaa huvittava taskujen taputtelu…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑