Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Siivouspäivä Google Readerissa

Lopetin juuri parinsadan kuolleen blogisyötteen tilaamisen, ja jopas on readerissa kepeät tunnelmat. Keskimääräinen blogien lopetushetki tuntui ajoittuneen vuoteen 2008, mutta joukossa oli niitäkin, jotka eivät olleet päivittyneet sitten vuoden 2005. Oma bloggausintokin taisi lähteä alamäkeen juuri tuolla vuoden 2008 paikkeilla, mutta hengissä sinnitellään yhä.

Olen käyttänyt Google Readeria useamman vuoden aina siitä saakka, kun se julkaistiin. Kehitystä tänä aikana tuntuu kuitenkin tapahtuneen todella vähän. Blogit, kuoleva media?

9 Comments

 1. Perttu Tolvanen

  Sanoisin, että toimitetut, johonkin aihepiiriin tiukasti keskittyvät, journalistisesta meiningistä haaveilevat blogit ovat varmaan laantuneet juuri tuohon kuvaamaasi aikaan. Sitä vastoin Posterousin kaltaiset minibloggaukset ym. kuvablogit kyllä mielestäni porskuttavat edelleen.

  Lisäksi kun firmat ja asiantuntijat alkavat tajuta yhä enemmän että verkko on sisältökilpailua, niin en usko blogien mihinkään katoavan. Päinvastoin. Nythän meillä alkaa vasta olla näitä tavallisten ihmisten google readereita käytössä (Facebook, Twitter), niin lukijapotentiaalikin kasvaa koko ajan.

  Ja edelleen jossain lukiolaisissa porskuttaa melkoinen sisällöntuottajapotentiaali, koska kyllä koulumaailmassa blogien pitäminen on ihan peruskamaa nykyisin. Esim. http://www.lukio.fi saitilta bongattua: http://www.lukio.fi/jutut/toimituksen-paajuttu/ilmio-nimelta-bloggaus/

 2. Marjut

  Olen kanssasi ihan samaa mieltä, mutta mietin sitä, että ilmeisesti Googlessa ei olla, koska tosiaan tuohon readeriin ei ole juurikaan jaksettu panostaa. Vai onko vanhanaikaista seurata blogeja (julkaisualustasta riippumatta) syötteenlukijalla?

 3. Zepa

  Eheeei oo kuoleva media! Aina löytyy meitä jotka haluaa kirjoittaa enemmän kuin 140 merkkii. Googlen readeri on mielestäni kans keksinnöistä parhaita. En enää edes tajua miten blogeja muuten luettaisiin :-D

 4. LB

  Reader on feedireaderi, ei blogireaderi, joskin toimii siihenkin.
  Mutta mitä kehitystä siihen kaipaat, kertomaan että se on elossa, sehän tekee jo kaiken tarpeellisen? Ja eiköhän G:n blogeihin liittyvä kehitystyö ole bloggerissa.

 5. Jani

  Olen huolestuneena miettinyt Googlen syötteenlukijan pysähtyneisyyttä minäkin. Pelkään, että G vain jonain päivänä päättää sen olevan liian vähällä käytöllä ja lopettaa sen. Tavallisesti olen itse ollut ensimmäisten joukossa siirtymässä kohti parempaa, mutta nyt tuntuu, ettei GR:lle ole juurikaan parempia vaihtoehtoja, vaikka GR:kin on kaikkea muuta kuin täydellinen. Siinä olisi valtavasti potentiaalia (Googlen melkein koko arsenaali olisi periaatteessa helppo kuvitella tukemaan GR:ia), mutta jostain syystä se tuntuu ihan tuottajansa hylkäämältä. Viimeisin päivityskin tehtiin vain G+:n komppaamiseksi.

 6. Matias

  Yksi muutos on sekin, että sen kerran kun jaksaa jotain kirjoittaa, kommentteja ei tule, vaikka kävijämäärät olisivat samaa tasoa kuin ennen vanhaan. Vähän kommentit tulevat suoraan Facebookiin, jonne tiedot blogipäivityksistä valuvat.

 7. erkka

  Jäin pohtimaan muutamaksi päiväksi ja päädyin henk.koht. seuraavaan:

  Oma henkilökohtainen kokemukseni blogivälitteisestä sosiaalisuudesta on hieman muuttunut Facebookin ja Twitterin kaltaisten verkostopalvelujen tulon myötä. Joskin pitkälti samojen tyyppien kanssa on tullut keskustelua niissäkin. Kun työn puolesta tulee pähkäiltyä ja tarkkailtua verkkososiaalisuutta, niin absoluuttinen keskutelun määrä ylipäätään blogeissa on perstuntumalta kasvanut.

  Käsitykseni blogien sisällöllisestä merkityksestä on oikeastaan vain vahvistunut. Samankaltaisia pitkiä yksilölähtöisiä tekstejä ei oikeastaan löydy mistään muualta (Googlen plussasta löytyy ehkä vahvimmat rinnakkaisesimerkit). Huomattava osa Twitterissä ja Facebookissa liikkuvista linkeistä viittaa nimenomaan blogipostauksiin.

  Pidempien blogipostauksien suhteellinen määrä on kasvanut kun ehkä ne hätäisimmät jutut ovat siirtyneet Twitteriin, Facebookiin tai vastaaviin (en muuten näe Posterousta ja Tumblreita erityisen minibloggausten alustoina, käytön kannalta aika perinteisiä alustoja, joiltain toteutuksiltaan edustavat tätä brändivetoisempaa välineaaltoa).

  Vaihtuvuus omassa Google Readerissa on ollut melkoista, en juurikaan poista kuolleita feedejä, mutta liian tiuhaan päivittäviä kyllä.

 8. Tuija Aalto

  Puhut tyrehtyneiden RSS-virtojen poistamisesta muttet uusien tilaamisesta. Komppaan Erkkaa, Matiasta, Zepaa ja Perttua siinä, että verkkosisällöntuotanto blogiformaatissa kyllä jatkuu. Yksittäisi blogeja loppuu varmasti luonnollista tahtia siinä kun kannustin tai motivaatio bloggaamiseen poistuu, mutta tuntuma on että kyllä uusia tulee tilalle samaa tahtia.

  Tällaiset vanhan polven RSS-lukijat kuten Google Reader taisivat kuitenkin jäädä netin käytön marginaaliin, tehokäyttäjien arsenaaliin.

 9. Marjut

  Olen kyllä tilannut aika monta uuttakin feediä – ja siitä into vanhojen poistamiseen ja uudelleenorganisointiin itse asiassa lähtikin. Huomasin, että mielenkiinnon kohteet ovat muuttuneet, niin kuin joidenkin ennen tilattujen blogien sisältökin, joten oli loogista siivota vanhat pois uusien tieltä. Tosin niitä uusia on lukumääräisesti huomattavasti vähemmän.

  Mutta kerropa Tuija kuinka blogeja sitten nykyisin luetaan, ellei syötteenlukijoiden kautta? Tietämäni muut tavat tuntuvat niin kovin vaivalloisilta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑