Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Ole käytettävä, osta standardi

Eilen verkkokeskusteluissa ja sähköpostissa levisi tieto siitä, että Suomen Standardisoimisliitto on julkistanut standardin nettisivujen suunnitteluun. Näin juhlavasti sitä mainostettiin:

”Käytettävyyden on laajasti tunnustettu olevan tärkeä tekijä verkkosivuston suunnittelussa. Nyt on verkkokäyttöliittymien käytettävyydestä julkaistu kansainvälinen standardi SFS-EN ISO 9241-151. Se antaa opastusta verkkokäyttöliittymien käyttäjäkeskeisestä suunnittelusta ja sen tavoitteena on käytettävyyden parantaminen.

Standardi käsittelee sekä kaikille internetin käyttäjille suunnattuja verkkosivustoja että suljetuille käyttäjäryhmille, kuten organisaation jäsenille, yrityksen asiakkaille ja/tai toimittajille tai muille erityisille käyttäjäyhteisöille suunnattuja sivustoja.

Standardin SFS-EN ISO 9241-151 suositukset ja ohjeet koskevat pääasiassa verkkosivuston tai yleisemmin ottaen verkkosovelluksen sisällön suunnittelua, käyttäjän navigoinnin ja vuorovaikutuksen suunnittelua sekä sisällön esittämistä.

Internetin käyttäjät ovat kokeneet ongelmia, joita aiheuttavat epäjohdonmukaisuudet eri verkkosivustojen välillä ja usein jopa saman sivuston sisällä. Esimerkiksi niin yksinkertaisen asian kuin linkin tunnistaa yhdellä sivulla alleviivauksesta, toisella liikuttaessa osoitinta linkin yli ja kolmannella sivulla ei mistään.”

Kyllä, ihan totta kaikki. Mutta että standardi – joka vielä ainakin Suomessa on maksullinen? Ja josta veloittaa taho, jonka omat sivut kenties kaipaisivat samaisen standardin toteutusta? Olisin tilannut standardin ihan silkasta mielenkiinnosta, mutta liki 90 euron (!) hinta ja näännyttävä rekisteröitymisprosessi katkaisivat hyvän aikomukseni samantien. Suhtaudun erityisen nihkeästi siihen, että sinänsä hyvälle asialle on pistetty hintalappu, etenkin kun olen antanut itselleni kertoa, ettei rahalle välttämättä edes juuri saa kaipaamaansa vastinetta – ja erityisesti tänä aikana, joka vannoo avoimen datan nimiin.

Englanninkielisen version standardista voit ladata ihan ilmaiseksi turkkilaiselta sivustolta.

(Linkeistä kiitokset Halo Efektille.)

5 Comments

 1. Jussi

  Tietääkseni kaikki ISO:n standardit ovat maksullisia niin alkuperäiskielellä kuin käännettyinäkin. Tuo nimenomaisen englanninkielisen PDF:n hinta on 150 sveitsin frangia ISO:n omassa verkkokaupassa, eli mitä luultavammin tuo turkkilaisen linkin PDF on luvatta jaossa.

  http://www.iso.org/iso/catalogue_detail.htm?csnumber=37031

 2. Marjut

  Kas. En kyllä silti ymmärrä hinnoittelupolitiikkaa etenkään, kun kyse on verkosta; kaikille tarkoitetusta, avoimesta verkosta. Vähän sama kuin jos W3C alkaisi hinnoitella saavutettavuusohjeistonsa.

 3. Jyri

  Avoin ja ilmainen data on toki ihan jees mutta ei ISO:n kaltaista standardointiorganisaatiota pyöritetä ihan pelkällä pyhällä hengellä vaan noin puolet tuon organisaation rahoituksesta tulee standardituotteiden myynnistä.

  Mikä taas puolestaan mahdollistaa sen että ISO pystyy hallinnoimaan melko hyvin yksittäisistä yrityksistä ja tahoista riippumatta 18 000 kansainvälisesti tunnustettua ja yleisesti hyväksyttyä avainstandardia, siinä missä mainitun W3C:n puolueettomuudesta kuuluu kritiikkiä sieltä sun täältä vaikka tuolla organisaatiolla on vastuu vain hyvin suppeasta standardipaketista

 4. Peba

  Standardien maksullisuus sopii hyvin maailmaan, jossa standardi koskee jotain pienen piirin kallista järjestelmää. Tehdään kimpassa hyvä, ja pidetään standardi finninaamojen ulottumattomissa. Vrt. GSM alunalkaen.

  Nykyään jopa GSM -standardeja saa ladata rajoitetusti ilmaiseksi. Standardin levinneisyys / yksikkökustannus -ajattelumaailmassa standardin levinneisyys on usein tärkeämpää kuin standardin myynnistä saadut tulot.

 5. llaurén

  Sitten pitäisi vain standardisoida käyttäjäkunta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑