Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Mutka matkassa Oikotiellä

Ajattelin tänään ääneen, että vastikään kevyesti uudistuneella Oikotiellä lienee varsin messevät käyttäjäluvut, onhan se lajissaan varmaankin Suomen näkyvin ja tunnetuin asuntojen, autojen ja työpaikkojen ilmoituspalvelu. Siksi onkin kummallista, että siellä kierrätetään jatkuvasti samoja virheitä, jotka näin palvelua käyttävän näkökulmasta saavat verenpaineen aina tasaisin väliajoin nousemaan. Ongelmien korjaaminen kun ei liene rakettitiedettä.

Niin kuin vaikka tämä. Jostain ihmeen syystä sisäänkirjautuminen vanhenee tuon tuostakin, mikä nyt ehkä vielä saattaisi olla ymmärrettävää, mutta se ei ole, ettei sisään pääse kirjautumaan uudestaan. Sivun uudelleenlataus saa aikaan tämän ilmoituksen:

Eikä sitten muuta. Ei kirjautumiskenttiä, ei paluuta edelliselle sivulle, ei mitään. Käyttäjä on pakotettu peukaloimaan osoiteriviä päästäkseen yhtään minnekään. Argh.

Asuntotietojen selailu (ilmeisesti ei-sallitulla selaimella) on sekin hermojaraastavaa puuhaa. Niin Chromella kuin Safarillakin asuntojen tiedot vinksahtavat jonnekin palstan ulkopuolelle, eikä siinä sivun uudelleenlatailu auta. Muistelen samaa tapahtuneen myös Firefoxilla ainakin aika ajoin.

Ja jos nyt nämä virheet vielä jaksaisikin katsella läpi sormien, niin pisimmän korren vie AsuntoMuistio (nimeämistapa suoraan Oikotieltä), jonne kun kerran erehtyy asunnon muistiin laittamaan, se myös siellä pysyy. Kyllä, asunnot voi periaatteessa ruksia pois listalta, mutta käytännössä ne eivät kuitenkaan sieltä katoa, vaan ilmestyvät näkyviin aina uudestaan. Niinpä omassakin muistiossani on kämppiä, joita muistan katsoneeni ehkä vuosi tai kaksi sitten, ja jotka eivät taatusti enää ole tarjolla. Muistiostani voin sitten ihailla näitäkin muinaisjäänteitä. Sitä tosin ihmettelen, että niiden tiedot ovat yhä palvelussa, sillä jotenkin loogisempaa olisi, että tiedot katoavat sitä myöten kun asunnot vuokrataan tai kaupataan.

Laitoin tästä viimeisimmästä ongelmasta viestin Oikotien asiakaspalveluun varmaankin jo vuosi sitten, mutta siihen ei koskaan vastattu, eikä virhettä ole näemmä myöskään korjattu. Ehkä siellä eivät moiset murheet kiinnosta? No, ehkä minäkin alan harkita Etuoven tai Jokakodin käyttäjäksi ryhtymistä.

5 Comments

 1. Aki Björklund

  Sen sijaan että tiedot ihan tyystin katoaisivat, voisi olla hyvää käytettävyyttä asuntoa katseltaessa selkeästi ilmoittaa, että tämä on myyty kohde (ja ehkä vaikka sitten piilottaa kaikki fakta kohteesta jos halutaan pitää tieto salassa). Http-statuskoodein ilmaistuna: mieluummin 410 Gone kuin 404 Not found. Näin vaikka vanhentunutta bookmarkia käyttävä ei joudu epätietoisena arvailemaan, onko kenties linkki jostain muusta syystä rikkinäinen.

  Oikotie ei muuten ole tunnetuin autojen ilmoituspalvelu. Kävijämääriä: Oikotie.fi Autot vs. Nettiauto.com.

 2. Marjut

  Itse asiassa monesti asuntojen yhteydessä niissä onkin tuo myyty- tai jokin muu maininta, jos asunto ei ole enää markkinoilla, mutta en pidä kovinkaan järkevänä säilyttää mitään ilmoituksia vuositolkulla jossakin tietokannassa roikkumassa. Ei kai kukaan oleta, että jokin asunto on vaikka vuokrattavana vielä pari vuotta ilmoittamisen jälkeen?

  Joskus aikaisemmin Oikotiellä tuli virheilmoitus vastaan, kun asunto oli vuokrattu tms. (taitaa tulla vieläkin?), mutta tuon asuntomuistion kautta se sääntö ei näemmä päde.

 3. Timo Laak

  Taisin itsekin kirota tuota sisällön katoamista Safarilla, kun viimeksi Oikotietä selailin.

  Etuovessakin oli paljon ärsyttävyyksiä, mutta niitä on sentään hiljalleen pyritty korjaamaan. Sivusto oli mm. käytettävyyskurssin harjoitustyön aiheena Tampereen yliopistolla joitakin vuosia sitten.

  Aina voi tietysti olla tyytyväinen siitä, ettei tarvitse käyttää Oikoteitä työvälineenään päivittäin, kuten kiinteistönvälittäjät joutunevat tekemään.

 4. tino

  Olen ihan kiusallani valittanut tuosta chrome-palstoitusongelmasta muutaman kerran kuussa jo parin vuoden ajan. Minulla on valmis koodikorjauskin jonka olen aina viestiin postittanut, eipä ole tullut valmista…

 5. Niko

  ATK-paperi-sakset ohjekirjasta: Järjestelmän tekninen rajoitus voittaa 100.000:lle käyttäjälle aiheutuvat ongelmat.

© 2021 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: