Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Virtuaalisesti MindTrekissä

En tänä vuonna saanut aikaiseksi lähteä MindTrekkiin, mutta virtuaaliset kommunikointivälineet pitävät mainiosti huolen siitä, että tarjonnasta pysyy muutenkin kärryillä. Jaikun MindTrek-kanavalla käy melkoinen kuhina, välillä liiaksiksin. Sen lisäksi tarjolla on ollut kelpo raportteja blogeissa, joista on erikseen mainittava Gemilo blogin kirjoitus itseään sosiaalisen median guruksi tituleeraavan Yahoo!:n Marc Davisin esityksestä. Davis kiertelee tällä viikolla ympäri Suomea: maanantaina MobileMondayssa, eilen ainakin TKK:lla ja ties missä muualla vielä.

Vaikka vierastan guruja ja vaikka nyökyttelin itsekseni lukiessani Nikon mielipiteitä maanantaisesta Mobile Mondaysta, niin ainakin tämä tulkinta Davisin puheista vaikuttaa pätevältä:

”Marc Davis toi MindTrekissa esiin, miten aiemmin riitti, kun mietti käyttöliittymää, jolla yksi ihminen pystyi hyödyntämään tietokonetta, kun taas Web 2:0:n ja sosiaalisen median aikakaudella tehtävänä on ei vain yhdistää miljoonia tietokoneita, mutta ihmisiä. Davisin mukaan verkkopalvelujen suunnittelijoiden tulisi miettiä sisällön kuluttajien ja tekijöiden sijasta myös ihmisiä, jotka ovat innostuneita, the enthusiasts, jotka osallistuvat fanittamalla tai arvioimalla sen sijaan, että välttämättä luovat alkuperäisen sisällön. Toinen merkittävä ryhmä ovat yhdistelijät, the remixers: ihmiset, jotka kokoavat soittolistoja ja tuottavat mash-upeja, yhdistelmiä erilaisista sisällöistä.

Koska kaikki liittyy ihmisiin, eivät pelkät insinöörit riitä. Hyvässä tiimissä on aina myös tekijöitä, jotka miettivät, mikä motivoi ihmisiä, miksi he käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät.”

Ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Toin tänään työpaikan seinälle vanhan kunnon Designing the user experience -julisteen muistuttamaan mieliin perusasioita, sillä vaikka maailma olisi kuinka webkakspistenolla, niiden parissa olemme silti. Samalla en tiedä itkisinkö vai nauraisinko sille, että meidän käytettävyysihmisten oma yhdistys, SIGCHI Finland, on sivuillaan sisäistänyt vähän turhankin hyvin sanonnan, jonka mukaan suutarin lapsella ei ole kenkiä. Älkää silti antako sen estää ilmoittautumista yhdistyksen syysseminaariin.

1 Comment

  1. Timo L.

    Tuo SIGCHI:n sivusto on näköjään sellaisenaan lätkäisty Plone-asennus ilman mitään tyylittelyä.

    Pitääkin tilata tuollainen juliste!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑