Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Uusi kone

Olen vakavasti harkinnut siirtymistä Movable Typestä WordPressin käyttäjäksi. Vaikka minulla onkin kattava valikoima ohjeita ja käsikirjoja, niin mieluiten kuitenkin kuulisin käytännön vinkkejä ja kokemuksia niiltä, jotka ovat homman läpikäyneet. Mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota? Mitä välttää? Toimivatko linkit vanhoihin merkintöihin? Kuinka paljon käsitöitä on edessä?

Kertokaa. Ja jos joukossa on joku vapaaehtoinen, joka halajaa lomatekemistä, niin ilmoittautumisia otetaan vastaan. :-)

21 Comments

  1. Nikke

    Ei sen pitäisi olla erityisen vaikeaa, nyt kun WordPress osaa ihan oma-aloitteisesti tuoda tavaraa usealta alustalta. Myös Movable Type:sta (kunhan sisältö ensin saadaan siitä ulos ja levylle).

    Kuvien polkuja (mikäli ne eivät ole esim. Flickrissä) voi varautua korjailemaan, samoin sisäisiä linkkejään. Jälkimmäinen menneen pakostikin käsityöksi, edeltävästä voi selvitä search-and-replace:lla.

    Itse perustaisin rinnakkaisen blogin johon toisin vanhan sisällön, testaisin toimivaksi ja korjaisin linkkejä yms. jonka jälkeen vaihtaisin vain järjestelmiä päittäin.

    Viimeinen vaihe on varmistaa että feedien tilaajille ei koidu alustanvaihdosta toimenpiteitä. Mikäli feedien osoitteet muuttuvat, on hyvä käyttää esim. Apachen mod_rewrite:avuksi (joka siis tietysti vaatii Apachen http-palvelimen rooliin, mutta vastaavia löytynee muille. PHP:lla ainakin onnistuu.)

    Siinä läjä millä pääsee alkuun.

  2. Marjut

    Kiitos! Tuo viimeinen kappale tosin sisälsi sellaista informaatiota, josta en tajunnut juuri mitään, joten voi olla, että saatan vielä joutua kysymään että mikä apache ja mod_rewrite häh.

  3. Nikke

    Mod_rewrite ei kuulukaan olla jokaisen kuppi teetä. Se käsittelee asioita joista ei periaatteessa pitäisi tarvita välittää, mutta työkaluna se on erittäin kätevä esim. juuri e.m. skenaarioissa kun asiat muuttavat paikkaansa ja rikkoontuvilta linkeiltä haluaa välttyä.

  4. auringonkukkametsa

    Voin suositella WordPressiä lämpimästi, sillä olen itse käyttänyt blogini pitämiseen alusta asti kyseistä alustaa. Hyvin on toiminut. Vaihdosta ei täten ole kokemusta.

    Hyvää kesää!

  5. Marjut

    Jäin mietimään tuota rinnakkaista blogia, onkohan sellaisen perustamisen suhteen jotain, mitä pitäisi tietää, ettei mene hommat aivan sekaisin… WordPressistä mulla on kokemusta koko ajan enemmän, ja se tuntuu varsin hyvältä vaihtoehdolta kaikkien Movable Typen kanssa vietettyjen vuosien jälkeen. Jospa se toimisi vielä vähän liukkaammin.

  6. Nikke

    Kannattaa ainakin varmistaa että kumulatiivinen tuonti on mahdollista mikäli aikoo päivittää tuotantoversiota rinnakkaiselon aikana.

  7. Marjut

    Kumulatiivinen tuonti? Taidan käydä hieman hitaalla näin lomaa odotellessa…

  8. Mike

    Siirto MT3:sta WordPressiin meni WP:n omalla import-työkalulla lähes heittämällä. Suurin työ tuntui (teeman lisäksi) olevan kuvien ja liitteiden siirtelyssä.

  9. Nikke

    Kumulatiivinen tuonti = rinnakkaisblogin alustamisen jälkeisten päivitysten tuonti tuotantojärjestelmästä.

  10. Ilkka

    Kyllä tuo onnistunee kohtuullisella vaivalla. Suurin sudenkuoppa noissa usein on saada entryjen urlit täsmälleen samanmuotoisiksi (ääkköset, välimerkit, otsikon katkaisu tms.). Nämä hoidellaan eri alustoissa yleensä vähän erilailla, joten ulkopuolelta tulevat linkit vanhoihin postauksiin ovat vaarassa mennä rikki.

    Nämäkin voi hoitaa massiivisella määrällä tuota webbipalvelimen konffausmagiaa (mod_rewrite), mutta käytännössä vaatinee jonkin verran koodaustyötä.

    MT:stä on muuten tulossa ulos uusi versio 4.2, jota kehuvat paljon hitaahkoa 4.1:stä nopsemmaksi. Omaa kokemusta ei tuosta versiosta vielä ole. Toisaalta minulla on ylläpidossa neljä WP-saittia, ja kokemukset ovat valtaosin positiivisia.

  11. Ilkka

    Ainiin, yksi suuri ero noiden alustojen välillä tietysti on, nimittäin kun MT:ssä sivupohjat tehdään erityisellä omalla XML:n näköisellä template-kielellä, niin WP:ssä ne koodataan suoraan PHP:llä. Tämä on teemantekijän mieltymyksistä riippuen hyvä tai huono asia.

    Hieman ylläpitoparanoidina pidän MT:ssä siitä, että blogi ei lähde alta heti kun tietokannan kanssa on jotain pientäkin ongelmaa (sivut on julkaistu pääosin staatisesti).

  12. Marjut

    Mitä WordPressin kanssa silloin tapahtuu?

  13. Nikke

    WordPress sanoo ettei tietokantaan saada yhteyttä ja lopettaa siihen.

    En tosin tiedä mitä tapahtuu kun käytössä on levylle välimuistittava lisäosa (WP-Cache itselläni) ja tietokanta on tavoittavattomissa. Kuvittelisin kuitenkin että tilanne ei muutu koska lisäosat, ja WP:n lisäosien suoritus, nojaavat tietokantaan säilöttyihin asetuksiinsa.

  14. Lauri

    Kai tärkeintä on kysyä heti alkuun miksi vaihtaa alustaa toiseen. Mutta jos olet todella vaihtamassa, niin kai siinä syykin on jo mietitty.

  15. Kari Haakana

    Joo, tuo Ilkan ja Niken mainitsema tietokantayhteysongelma on kiusallinen ja siinä ollaan pitkälti houstaajan hyväntahtoisuuden ja ammattitaidon varassa.

    Itselläni on myös MT ja työkäytössä WP. Olen hieman harkinnut vaihtoa, mutta tarkoitus olisi nyt ensin päivittää MT:n ikivanha 3.5 ensin 4.1:een. Tai siis päivityttää.

  16. Marjut

    Lauri, pyöritän muutamaa muuta blogia WordPressillä, ja se on tuntunut jotenkin joustavammalta ja kätevämmältä vaihtoehdolta. Movable Type on ollut muuten ihan ok, mutta usein hyvin, hyvin hidas tilarohmu.

  17. Timo L.

    WordPress on PHP, Movable Type on Perl. En nyt osaa tarkalleen sanoa faktaa, mutta väittäisin jälkimmäisen olevan reilusti turvallisemman. WordPress päivittyy tiheään, koska siitä löytyy paljon turva-aukkoja (mistä PHP-ohjelmasta niitä ei löytyisi).

    Käytin Movable Typeä aikoinaan, mutta tuoreimmista versioista minulla ei ole kokemusta. En oikeastaan pidä WordPressistä niin paljoa, että haluaisin riemusta kiljuen pidättäytyä siinä, vaan vaihtaisin mielelläni johonkin toiseen softaan, mutta sitten täytynee siirtyä Python / Asp.net -osastolle.

  18. Timo L.

    Ai niin. WordPress on myös sairaan raskas. Jos liikennettä on paljon, niin ei voi suositella ilman cachen käyttöä.

  19. Orion

    Itse vaihdoin juuri MT:stä WordPressiin. Todella vaivaton muutos ja ulkonäön ja toimivuuden muokkaaminen haluamaksi oli helppoa vanhan pohjalta. WordPress toi blogiin paljon uusia juttuja pienellä määrällä töitä, joiden toteuttaminen oli vaatinut MT:ssä hieman enemmän hommaa (esim. tagit ja scheduled posts).

    Kannattaa kokeilla asennusta ensiksi vaikka johonkin toiseen kansioon niin pääset itse testailemaan sitä ja vasta sen jälkeen tehdä varsinainen päivitys. Ai niin, ääkkösten kanssa oli hieman ongelmia, kun toin vanhat entryt WordPressiin, mutta Google auttoi siinäkin.

  20. Janne

    WordPress on toiminut mulla hyvin. Riesana tosiaan, että sitä pitää aika usein päivittää, mutta toisaalta varsinkin isompien päivitysten yhteydessä on tullut myös hyviä uusia toiminnallisuuksia.

    WordPressille on paljon lisäosia, jolla blogiin saa lisätoimintoja. Niistä ainakin ”del.icio.us cached++” on tutustumisen arvoinen, jos haluaa feedinsä näkymään blogin sivupalkissa.

  21. rns

    Huhhuh. Minäkin olen harkinnut vaihtaa blogialustaa mutta jos se on noin vaikeaa, joutunen vain sulkemaan vanhan ja avaamaan ihan uuden. Voisin kyllä myös maksaa jollekulle, joka näpräisi vaikeimman kohdan siirrosta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑