Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Uudistunut Digitoday

Digitoday on uudistunut. ”Uuden sivuston vahvin puoli on sen joustavuus”, tiedotteessa kerrotaan. ”Toimituksellisen aineiston esillepanoon tulee uusia mahdollisuuksia nykyisen uutistoimistotyyppisen juttulistausten lisäksi. Uusi ulkoasu mahdollistaa myös paljon entistä näyttävämmän kuvamateriaalin käytön.” Ja tietenkin: ”[Digitodayn] suuri vahvuus on Digitoday-yhteisö, joka tuo toimitukseen harvinaisen runsaasti uutisaiheita ja joka pitää julkaisun toimittajat varpaillaan ja nöyrinä.”

Uudistunut Digitoday

Vaan mikä ihme on tämä trendi, jossa otsikoista tehdään talon kokoisia niin, ettei ruudulle mahdu ensisilmäyksellä muuta kuin se pääotsikko? Onhan se toki hyvä, ettei fonttikoossa ole säästelty, mutta ei nyt sentään tarvitse liioitella… Kun kerran etusivulta pääsee suoraan eniten luettuihin, eniten kommentoituihin ja suosituimmiksi valittuihin juttuihin, niin olisi mukavaa, jos niistä näkyisi edes vilaus. Ja jos kirjautumista ihmettelit, niin se on Taloussanomien juttu se.

Olen lukenut Digitodayta niin kauan kuin se on ollut olemassa, ja jotenkin jo ehtinyt tottua sen tavaramerkkiin: kömpelöön käytettävyyteen. Tätä tavaramerkkiä ei sivusto ole kadottanut vieläkään, vaikka mukaan on toki tullut mukavia ja käyttökokemusta parantavia yksityiskohtia. Luetuimpien, suosituimpien ja kommentoiduimpien juttujen välilehdillä operoitava linkkipatteri on mm. New York Timesista tuttu ja toimiva malli. Kokonaisuudessaan Digitodayta kuitenkin vaivaa sama tauti kuin vaikkapa Hesaria: sivujen oikeaan laitaan on tungettu kahteen tai kolmeen palstaan niin paljon tavaraa, niin olennaista on vaikea erottaa. Sen sijaan sivun alalaita on valjastettu näppärästi käyttöön, jos joku sinne asti jaksaa skrollailla.

Mutta se suurin bubu on kyllä ihan sivun ylälaidassa, ja se on päänavigaatio. Kenties Digitodayn vanha lukijakunta on niin uutisiin keskittynyttä, ettei tarvitse muita kuin uutisosiolinkkejä (päänavigaatioksi naamioidun suuremman linkkirivin alla), tai käyttää RSS-syötettä, mutta on minusta silti varsin eriskummallinen ratkaisu, että tummapohjaisen navigointirivin (jonka ulkoasu ja sijoittelu siis antavat ymmärtää, että se on päänavigaatio) linkit vievät ennalta-arvaamatta mikä minnekin, puolet Digitodaysta ulos. Mikä olikaan Digitodayn pääfunktio? Tarjota uutisia vai oheistoimintaa (yritysseuranta, keskustelut)? Toimituksen toive on eri asia kuin käyttäjien tarve.

6 Comments

  1. Aki Björklund

    En väitä etteikö navin toteutus olisi pielessä, mutta mielestäni sillä ei ole juuri väliä. Faktahan on, etteivät varsinkaan tottuneet netinkäyttäjät (=Digitodayn yleisö) juuri navigaatiota katsele millään saitilla. Se pääfunktio toteutuu sisältöalueella, kuten kuuluukin. Kirjautuminen on kyllä tosiaan saanut vähän liian tärkeän paikan.

    Yksittäisen uutisen layout näyttää fiksummalta. Olisi kiva tietää mikä osa Digitodayn kävijöistä tulee fiidien ja uutiskirjeen kautta suoraan uutiseen. Veikkaisin että valtaosa.

    (Keskustelut ovat oikeasti vain uutiskommentteja plus vapaa alue ja minusta kommentointi on tärkeä osa tuota saittia.)

    Iso plussa Digitodaylle vanhojen URLien toiminnan säilyttämisestä! Harvinaista herkkua.

  2. Marjut

    Mutta sitten jos villisti arvataan, että uusien ominaisuuksien toivottaisiin tuovan myös uusia käyttäjiä, niin navigaatio alkaakin olla jo tärkeämmässä asemassa.

    Unohdin mainita, että aika iso osa käyttäjistä varmaankin lukee vain sitä päivittäistä uutiskirjettä, ja käy saitilla vain, jos sieltä löytyy jokin juttu, jonka haluaa lukea kokonaan. Silloin ei navilla tosiaankaan ole sen suurempaa väliä, mutta sisällöllä sitten senkin edestä.

  3. Aki Björklund

    Siksipä uusia ominaisuuksia pitää mainostaa sisältöalueella, jos niihin kävijöitä tahtoo.

  4. erkka

    En muista miten oli aikaisemmin, mutta kommenttimäärän ilmoittaminen jo tiivistelmässä on aika jees.

  5. Ilya

    Jep, toi päänavin linkkitilanne on paha. Korjailemme asiaa piakkoin, joskin linkit taitavat pysyä samoina, oli mikä oli.

    Tekstin kokoa säädimme jo tänään, ja lisää pieniä uudistuksia on tulossa vielä.

  6. Ilya

    Julkaisimme tänään pienen muutoksen päänavigaatioon. Saitin ulkopuolelle vievät linkit on nyt jäsennelty omaksi ryhmäkseen.

    Toki edelleen voisi (perustellustikin) kysyä kuuluvatko kaikki linkit oikeasti päänavigaatioon, ja onko se selvää, että jotkin linkit johtavat pois Digitodaysta, mutta uskon, että tämä on askel oikeaan suuntaan.

    Kiitos Marjut kriittisestä arviosta saitista. Keksimäsi kömpelö käytettävyys -termi istuu mainiosti jonkun Digitodayn lukijan ammoin keksimään ”it-maailman 7-päivää-lehti” -kuvaukseen.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑