Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Muisti menee

Puhelimeni väittää muistin täyttyneen, ja kehottaa poistamaan tiedostoja.

Blondi on ymmällään. Muistikortilla tilaa näyttäisi olevan yllin kyllin, ja kun vihdoin saan kaivettua jostain esiin puhelimen muistin tilan, en voi mitenkään ymmärtää, mistä luvut muodostuvat. Muistia on listauksen mukaan käytetty 44 Mt, ja vapaana sitä on huikeat 146 kt, mutta osioittain eritelty käytetyn muistin määrä ei todellakaan ole yhteensä 44 Mt – ei taida olla edes 1 Mt! Mitä pitää poistaa ja mistä? Ja miten? Olisiko käyttäjän alkuun auttaminen todellakin liikaa vaadittu (”voit vapauttaa muistia esimerkiksi näin ja näin”)?

Joskus toivoisin näiden aparaattien suunnittelijoiden käyttävän hiukan enemmän sitä maalaisjärkeä. Usein jopa käyttäjältä kysäiseminen saattaisi auttaa.

11 Comments

  1. Anssi

    Kävin eilen huollattamassa puhelinluettelon kanssa sekoilleen puhelimeni. Se ei edes herjannut muistin loppumisesta (reilu mega vapaana), mutta huoltomiehen mielestä n. 1900 tekstiviestiä oli liikaa.

    Miksi siinä sitten pitää olla niin paljon muistia ja miksi viestien hallinta silti toimi? Maalaisjärkeä suunnittelijoille vai käyttäjälle?

  2. Niko

    Tuo on lempi-inhokkiaiheeni ”älypuhelimissa”. On vuosi 2007 ja käyttäjän pitää huolehtia muistinhallinnasta — ja ennen kaikkea YMMÄRTÄÄ siitä jotakin.

    Yksi täysin epälooginen apu S60 muistiongelmiin on avata Loki (ei vihreää luuria painamalla, vaan valikon kautta) ja vaihtaa asetuksista laitteen muistamat puhelut vaikkapa yhteen päivään kahden viikon sijasta. Sitä ehkä luulisi, että parin viikon puhelut eivät vie paljon muistia, mutta jostain syystä tuo usein auttaa…

  3. Marjut

    Hyvä neuvo, Niko, kiitos! En edes tiennyt että tuommoisenkin valinnan voi tehdä – mulla oli siellä muistettavana tiedot 30 päivän ajalta…

  4. Timo

    Ainakin ensimmäisen sukupolven S60 laitteissa tuo lokitietojen muistamisen lyhentäminen yhteen päivään toi aivan uskomattoman nopeuslisän, mutta ei tunnu auttavan enää niin paljon nykyisissä.

    Viemällä puhelimesi päivitettäväksi saat samalla uuden softaversion ja taatusti puhtaan ja taas nopeasti toimivan puhelimen. Pieni miinus on tietysti se että puhelimen muistista katoaa kaikki, joten varaudu palauttamaan yhteystiedot, kalenterit, viestit jne. jostain. Vaikkapa puhelimen omalla varmuuskopiointi-toiminnolla tai PC Suiten kautta. Päivityksen voit tehdä myös itse tiettyihin puhelimiin: http://www.nokia.com/softwareupdate

  5. Timo

    Vielä muutama lisäys:

    Suomenkielinen Software Update:
    http://www.nokia.fi/A4368250

    N73 tukisivuilta löytyi tälläinen FAQ:
    http://dy.fi/kk6

  6. Miira

    Mun puhelin sekoilee myös toisinaan ja väittää muistin olevan täynnä. Useimmiten auttaa, kun puhelimen sulkee kokonaan hetkeksi, käynnistää uudelleen ja poistelee tai siirtää sieltä sitten vähän ylimääräistä sälää. Tärkein on se sulkeminen; yleensä panen töissäkin puhelimen vain offline-tilaan.

    Mikä tahansa tietokone voi alkaa käyttäytyä vähän oudosti, jos se on päivätolkulla päällä ja jatkuvassa käytössä.

  7. Daniel

    S60-puhelimissa olisi paljon kiinnostavia ominaisuuksia, mutta enimmäkseen näiden ohjelmistovikojen ja hitauden vuoksi olen pysynyt erossa. S40 3rd edition on vikkelä eikä kaatuile ainakaan ihan yhtä paljon. :) Kääntöpuolena joutuu tyytymään java-sovelmiin jos haluaa jotain ekstraa.

  8. Marjut

    Mulla tuo softan päivittäminen ei tähän mennessä ole saanut muuta kuin harmia aikaan. Puhelimen nopeus ei ole parantunut piiruakaan, vaan päinvastoin kaiken uudestaan asentaminen on saanut useammatkin pelihousut hajoamaan.

  9. joonas

    Mulla loppuu myös muisti ja kännykkä etanoituu. Toisaalta jostain kumman syystä omaan kyvyn saada kaikki käyttämäni modernit tekniset laitteet (läppäri, työasema, kännykkä, parranajokone) superhitaiksi. Nokialaisen multikkani, N93, jonka pitäisi olla kumisaapasfirman nopeimpia malleja, olen jo putsannut ja palauttanut tehdasasetuksiin kolme kertaa. Kyseinen vempain ollut käytössä jo kohta kolme kuukautta. Parhaimmillaan tai pahimmillaan osoitekirjan avaamiseen meni lähes minuutti eikä viestien (messaging-valikko) kanssa mennyt yhtään sen paremmin.

  10. Juha

    S60 puhelimessa on 4 erilaista muistia. Normaalisti nämä ongelmat johtuvat juurikin siitä muistista johon käyttäjä ei voi juurikaan vaikuttaa. RAM muistia käytetään ohjelmian ajamiseen, ja sitä on normaalisti vain 7-30 megaa.

    Jotkut ohjelmat, kuten kamera, puhelinluettelo ja musiikkisoitin ladataan RAM muistiin silloin kun ne ensimmäisen kerran käynnistetään. Tätä ei kuitenkaan näytetä käyttäjälle, ja käyttäjä ei voi näitä ohjelmia sulkea muistista. Tämän voi havaita siten, että kun olet juuri käynnistänyt puhelimen, niin jotkut ohjelmat käynnistyvät hitaampaa kuin normaalisti. Kun ohjelma on käynnistetty kerran, niin se käynnistyy toisella kerralla hieman nopeammin.

    Summa summarum: Boottaa puhelin uudestaan, niin muistiin ladatut ohjelmat tyhjennetään muistista.

    S60:stä puuttuu CTRL+ALT+DEL näppäinyhdistelmä – kriittinen käytettävyysongelma!!

  11. PA

    ”S60:stä puuttuu CTRL+ALT+DEL näppäinyhdistelmä – kriittinen käytettävyysongelma!!”

    Joskus aina miettii, kuinka iPhone voi ollenkaan toimia, kun sen akkua ei pysty irrottamaan. Nokian puhelimissakin kun täytyy ymmärtääkseni irroittaa akku aina silloin tällöin, sillä eivät suostu sammumaan muuten.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑