Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Sormet solmussa

Paikallislehdet lentävät monesti keräykseen miltei avaamatta ihan silkan ajanpuutteen vuoksi, mutta tuoreen Helsingin Uutisten kansijuttu houkutti lukemaan tarkemmin. Aina aika ajoin muistetaan nostaa esiin ikäihmisten kännyköiden käytön ongelmallisuus, jota Helsingin Uutisten jutussa valaistaan varsin konkreettisella tasolla. Tuttua on se, kuinka seniorit kaipaisivat isoja näyttöjä, suurempia näppäimistöjä ja selkeitä toimintoja, mutta kännykkävalmistajat joko viittaavat toiveille kollektiivisella kintaalla tai senioreille suunnatut mallit eivät rantaudu Suomeen. Kiukuttaa lukea siitä, kuinka vanhukset joutuvat käyttämään kaiken maailman apuvälineitä, niin kuin kumipäistä lyijykynää näppäinten painamiseen ja näppäimiä suurentavia tarroja pystyäkseen ylipäätään käyttämään kännyköitä. Tai siitä, että kännyköiden käyttöäkin neuvotaan vähän digikummien tapaan. Monet ongelmista ovat sellaisia, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi:

”Puhelimen nimi- ja numeroluettelon käyttö nimien ja numeroiden tallennuksineen voi tuntua hankalalta. Tekstiviestien kirjoittamisessa vaikeuksia tuottaa oikean ’työjärjestyksen’ hahmottaminen. Puhelimen valikkorakenne on vaikea sisäistää ja näytön antamia ohjeita ei malteta seurata. […] Tekstiviestin kirjoituksessa tuottaa vaikeuksia se, että yhden näppäimen takana on useita kirjaimia. Numerot pitää näppäillä omalla tavallaan. – Pitääkö nyt painaa nopeasti vai hitaasti, kysytään.”

Mutta niiden, jotka puhelimia suunnittelevat, pitäisi kyllä ajatella näitäkin seikkoja. Suomessa kun ollaan, niin Nokiaa ryöpytetään tämän tästä vanhusten tarpeiden unohtamisesta, mutta jutun perusteella Nokialla ei kuitenkaan olla ihan tumput suorina asian suhteen oltu, sillä seniorikansalaiset on siellä käyttäjätutkimuksen perusteella jaettu kolmeen ryhmään:

”Ensimmäisessä ryhmässä ovat ikäihmiset, joille ergonomia ja helppokäyttöisyys ovat tärkeitä. He käyttävät kännykkää puheluiden soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen. Tämä ryhmä on suurin ikäihmisten ryhmä. Seuraavaan ryhmään kuuluvat ikäihmiset, joilla on jonkin verran teknologiatuntemusta. Ryhmän seniorit etsivät edistyksellisempiä kännyköitä, joissa on hyvä ergonomia. Tulevaisuudessa kasvava iäkkäiden ryhmä on hyvän teknologiatuntemuksen omaavat seniorit, jotka ovat myös tyylitietoisia. Elämäntyyli ohjaa heidät ostamaan esimerkiksi multimedialla ja tietokoneominaisuuksilla täytettyjä kännyköitä.”

Seuraavaksi sitten odotellaan, mitä tutkimuksesta seuraa. Jotain konkreettista, toivon.

(Lehden verkkoversio on sen verran jäätävä, ettei suora linkitys juttuun onnistu, mutta tuoreen numeron sivuilta 3 ja 5 voi lukea lisää.)

1 Comment

  1. Niko

    Olisihan se matkapuhelinvalmistajalle varmasti suotuisaa, että senioreillekin voidaan myydä eri tavoin disainattuja multimediapuh… tietokoneita. Jotenkin vaan kuulostaa Nokian toiveajattelulta tuo käyttäjätutkimus. (minä en ainakaan kenellekään ”äly” puhelimia toivo ;)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑