Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Seniorit verkkoon

Senioriportaali
No, myönnettäköön, etteivät odotukset olleet alun alkaenkaan kovin korkealla, kun luin ITviikosta, että tänään on Microsoftin tuella avattu valtakunnallinen senioriportaali.

”Portaali on ensimmäinen ikäihmisille suunnattu, keskitetty kansallinen verkkopalvelu, joka tarjoaa paitsi kohdennettuja palveluja ja materiaalia myös avoimen oppimis- ja vuorovaikutusympäristön. Mukana on pääosin julkisten organisaatioiden palveluja, mutta myös järjestöjen ja yritysten palveluja otetaan mukaan.”

Mistä aloittaisinkaan? Siitäkö, että iso fontti ei tee mistään palvelusta saavutettavaa ja käytettävää an sich? Ei, aloitan toteamalla, että tausta-ajatus ja konsepti on mitä herttaisin ja kannatettavin: pyritään ehkäisemään ikäihmisten syrjäytymistä tietoyhteiskunnasta ja kehitetään samalla seniorikansalaisten tietoteknisiä valmiuksia. Ehkä kannattaa mainita sekin, kuinka hankevastaava kertoo projektin olleen oppimisprosessi myös Microsoftille, sillä ”testaamme helppokäyttöisyyttä ja toimivuutta käytännössä”. Kädet on siis pesty.

Käden kannattaakin olla paitsi puhdas, myös vakaa, että tulee alussa valinneeksi kartalta oikean palvelualueen, sillä myöhemmin sitä ei pääse enää vaihtamaan. Haun toteutus on omituisin koskaan näkemäni: paitsi että se sijaitsee yleisten käytäntöjen vastaisesti sivun vasemmassa alalaidassa, on tavanomaisen input-kentän sijalla kokonainen tekstikenttä, eikä hakupainiketta ollenkaan. Haun käynnistys tapahtuu tekstilinkistä, joka näyttää ihan samalta kuin muukin navigaatiossa oleva linkitys. Linkkien kanssa kannattaa muutenkin olla tarkkana, sillä joistakin avautuu täysin satunnaisotannalla, kaikkea logiikkaa uhmaten, uusia ikkunoita riippumatta siitä, klikkaileeko käyttäjä päänavigointia, sivun sisältöaluetta vai ”bannereita”. Otsikoiden ja linkkien värikin on unohtunut samaksi. Taitosta löytyy taulukoita, sivuilla on kirjoitusvirheitä, yhteystietolinkki avaa sähköpostin, —

Älkää vielä heittäkö oppikirjoja nurkkaan siellä Microsoftilla.

Lisäys myöhemmin: Jussillakaan ei ollut helppoa: Senioriportaalista.

11 Comments

  1. Jussi

    Ja hoi siellä Microsoftilla, vaikka me olemmekin itse piruja Macceinemme niin testatkaa se palvelunne toimivuus myös Safarilla. Katkesi erään safari lyhyeen.

  2. Marjut

    Eihän kukaan seniori käytä mäkkiä! Sehän on nuorten ja trendikkäiden valinta, eikös niin? ;-)

  3. Jussi

    Paitsi mun vanhempani. Yllättäen molemmat kokivat ompun helpommaksi vaihtoehdoksi. Tai ainoaksi. ;)

  4. Tino Rossi

    Olipa tuhtia jöötiä koko saitti! Ihan kuin olisivat tekijät eläneet tyhjiössä ja itse pienillä päillään miettineet että mitenkäs palvelusta tehtäisiin helppokäyttöinen.

    Jotenkin lannistavaa että kaikki mitä vanhemman väen käytettävyyskokemuksesta on aikaisemmin tutkittu ja puhuttu tuntuu menneen täysin hukkaan. Koko himmeli tuntui enemmän romppuaikakakauden fossiililta kuin uudelta, ilmeisen vaivalla tehdyltä sivustolta.

  5. Timo L.

    Miten minusta tuntuu, että niitä oppikirjoja ei siellä Microsoftilla ole aina edes avattu…

  6. Välispiikki

    Takaisin kartalle pääsee kyllä! Jos valitset esim. Etelä-Suomen läänin ja Helsingin, niin takaisin kartalle pääsee _tietenkin_ valitsemalla ylänavipalkista vaihtoehdon ”Alueelliset yhteisöt” (tai sisältöalueelta sinisen lootan, jossa lukee ”Helsinki yhteisöt”). Sitten tarvitsee enää osata klikata ”Helsinki”-linkkiä sivun vasemmassa navipalkissa ja vot – taas ollaan kartalla :-)

  7. erkka

    Ei hemmetti… Paljosta en ymmärrä, mutta jos minulla teki navigoinnin kanssa vaikeaa, niin tuskin sen helpompaa se on senioreillekaan.

    Toivottavasti pistit napakkaa palautetta menemään :)

    Tuon portaalin sisällön informatiivisuus on muutenkin vähän mitä sattuu. Esim. ”kuinka tietokone toimii” -videolla (Tietokone & Minä >>) pikkupoika tekee huoneensa ulkopuolelle MS Paintilla ”koputa oveen”-kyltin. Ei taida moiset olla mitenkään linjassa mummojen ja pappojen koneenkäyttötarpeiden kanssa? Olisivat edes laittaneet kameran eteen autenttisen seniorin, silloin projektissa olisi ollut edes yksi ikäihminen mukana.

    * * *

    MacBook oli meidän vanhempienkin (pakotettu)valinta. Pelkästään se, että kone on toimintavalmis sekunnissa kannen avaamisen jälkeen ja ”sammuttamiseen” riittää vastaavasti kannen sulkeminen, oli jo välitön hitti.

    Ongelmiakin toki on – integroidun hiiren yksinappisuus on jopa koneista mitään ymmärtämättömän äitini mielestä äärettömän typerää. Ulkoinen hiirikään ei ole ratkaisu sillä mamma surffaa soffalla maaten :D

    Ei kukaan muuten tietäisi valmiiksi karsittua senioriversiota Linuxista?

  8. Juntunen

    Minä meinasin rustata entryn samasta aiheesta. Oli nimittäin ainakin ensivilkaisultaan aika hankala sivusto. Just tuo takaisin karttasivulle pääseminen oli tehty aika vaikeaksi. Takaisin-linkki olisi ollut kiva lisä. Myös etusivun kartan ”expandoituva fokus” oli aika riittämätön jos vanhuksien heikentynyttä näköä ajatellaan. Myös teksti on aikamoista: ”…valtakunnallinen vertaistukiverkosto internetpalveluna ikäihmisten tietoyhteiskuntatarpeisiin sekä luoda pohjaa tulevaisuuden tietoyhteiskunnasta syrjäytymistä ehkäisevälle työlle….”

    Sisäsivun navigoinnissa on sentään käytetty riittävän isoja painikkeita, joskin vielä aamulla tuolla luki ”Tarvitsetko apua tietokone asioissa?”.

    Mutta idea hyvä. Vielä pikkujutut kun viilaisivat.

  9. PA

    Applen nuorekkaalle imagollehan oli kova kolaus tässä taannoin, kun tutkimus paljasti, että valtaosa käyttäjistä on iäkkäämpää väkeä.

  10. Markku

    Nyt on uusi senioripalvelu eli http://www.seniorinetti.fi

    uusi palvelu ja melko vähän sisältöä, mutta näyttää kehittyvän hyvään suuntaan

  11. Markku

    seniorinetti.fi on uusi palvelu senioreille..

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑