Media kotona
Viime viikolla mainitsin Virve Peterin eilen Tampereella pidetystä väitöksestä, jonne en itse sattuneesta syystä päässyt paikalle – mutta my typon Heidi sen sijaan kyllä pääsi. Heidin yhteenvetoa lukiessa ei harmita melkein ollenkaan, sillä olennainen välittyy mainiosti; etenkin kun itseni tuntien olisin kuitenkin haukotellut leukani sijoiltaan, vaikka tilaisuus olisi ollut kuinka kiinnostava. Kirjoitus toimii sitä paitsi erinomaisena esipuheena itse teokselle, joka odottaa lukuvuoroa hyllyssäni. Kiitos!

KaitaEilen väiteltiin toki muuallakin, nimittäin Helena Leppänen TaiKissa aiheesta ”Muotoilija ja Toinen. Astiasuunnittelua vanhuuden kontekstissa”. Muotoilusta ja astiasuunnittelusta en ymmärrä tuon taivaallista, mutta tästä väitöksestä tekee mielenkiintoisen nimenomaan tuo vanhuuden konteksti, jolla on paljonkin tekemistä käytettävyyden ja saavutettavuuden kanssa. Väitöstään varten Leppänen nimittäin perehtyi ikääntyneiden elämään ja tarkasteli erityisesti ruokailu- ja kahviastioiden toimivuutta ja miellyttävyyttä; tuloksena vanhusten tarpeiden pohjalta suunniteltu Kaita-astiasto (kuvan lähde).

”Leppäsen mukaan käyttäjäkeskeisyyttä ei voida lähestyä vain perinteisen modernin asiantuntijavallan näkökulmasta. Muotoilun käyttäjäkeskeisyys syntyy toiseuden kunnioittamisesta, muotoilijan ja Toisen autenttisesta kohtaamisesta. Empatiaan ja ihmisten väliseen dialogiin perustuvassa muotoilussa on muotoilijan persoonallisella läsnäololla keskeinen asema. Muotoilija voi halutessaan piiloutua modernin anonymiteetin suojaan, mutta toiseuden näkeminen ja kuuleminen antaa mahdollisuuden myös eettiseen havahtumiseen. Eettiset kysymykset ovat monille muotoilijoille ja muotoilun eri aloille yhteisiä. Vastaukset sen sijaan ovat aina tapauskohtaisia, ajassa muuttuvia, epätäydellisiä.”

Eivätkä astiat näytä hullummalta näin nuoremmankaan silmin, mikä todistaa sen, että usein tietyn erityisryhmän käyttäjätarpeiden huomioiminen tuo hyvää käytettävyyttä kaikille.

Näillä puheilla sinivalkoisin siivin pikajoulun viettoon. Odotettavissa saattaa olla jopa lunta!