Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Koirat haukkuvat, bussi kulkee

On paljon sellaisia laitteita ja palveluita, joita kehitetään ja parannetaan käyttäjäpalautteen perusteella, mutta HKL:n matkakortinlukijat eivät tunnu kuuluvan joukkoon. Kaikille kortin käyttäjille on ainakin vierestä nähtynä tuttua se, kuinka oikeaoppisesta käytöstä huolimatta etenkin arvoa käytettäessä kortilta saattaa veloittua yhden matkan sijasta kaksi, tai ei välttämättä yhtään matkaa, jolloin edessä on uudenlaisia ongelmia. Aamun Hesarin yleisönosastonkirjoitus on taas kerran surullista luettavaa:

”Olen kerran soittanut ja kerran käynyt HKL:n neuvonnassa kysymässä arvon ongelmista. Edellisessä annettiin ymmärtää, että vastuu ’väärästä käytöstä’ on matkustajalla. Jälkimmäisessä minua alettiin opastaa ohjevihkosta näyttäen yhden käden vaarasta. Onko vika todella aina käyttäjässä vai olisiko laitteille syytä tehdä jotakin? […]

Harmistuneena olen puhunut joillekin tutuille ja muille matkustajille laitteen ongelmista ja kuullut, että minä en ole ainoa, jolla on arvoa mennyt aiottua enemmän. Osa tuttavistani ja muista matkustajista on kertonut luopuneensa koko arvon käytöstä hankaluuksien vuoksi. […]

Kukapa viitsii valittaa, kun vastassa on HKL:n neuvonnan henkilökunnan asenne: ei arvoa käyttäjällä, sillä vika on arvon käyttäjässä.”

Kas tässäpä malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun käytettävyys on huono ja palveluntarjoajan asenne nuiva – sana leviää, käyttäjät katoavat. HKL:llä tosin on etulyöntiasema, sillä monilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin turvautua julkiseen liikenteeseen tavalla tai toisella, jos matkustaa mielii, ja kertalipuilla eläminen käy pidemmän päälle kukkarolle. Jos HKL on haluton parantamaan palveluaan näiltä osin, niin eikö Helsingin kaupungin johdosta ja poliittisista päättäjistä löydy sen verran munaa, että asiaan voitaisiin puuttua? Tuntuu aika utopistiselta haaveilla autottomasta keskustasta, jos julkinen liikenne ei pelaa – olkoonkin, että matkakortinlukijan ongelmat ovat vain rikka rokassa. Hintoja kyllä korotetaan, kuinkas muuten.

3 Comments

  1. JP

    Asiaa! Kiteytit hyvin sen, mitä itse vasta jäsentelin ja uutispuuron osasena päässäni pyörittelin. Tämä nyt on tällaista nykyisen autoilevan maalaisen höpinää, mutta kyse on palveluelinkeinosta. Tai soisi olevan.

  2. PA

    ”kehitetään ja parannetaan käyttäjäpalautteen perusteella, mutta HKL:n matkakortinlukijat eivät tunnu kuuluvan joukkoon.”

    Äläs nyt, onhan sitä kehitetty. Kun alkuperäinen toteutus ei vastannut kyllin hyvin HKL:n omia tarpeita, lukijalaitteet siirrettiin kuskin valvovan silmän alle.

    Käyttäjien tarpeet sitten asia erikseen…

    (Käydessäni hiljattain ostamassa lisäkautta kortilleni minä kyllä juttelin sujuvasti arvosta ja kaudesta, mutta myyjä mokoma lankesi yhtenään aikaan ja rahaan.)

  3. PA

    Äh, nyt sorruin itse tähän sotkemiseen. Tiedän oikein hyvin, ettei HKL nykyään aja busseja ja että järjestelmää käyttävät muutkin kuin HELB.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑