Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Keittiö on älykodin sydän

Monessa asunnossa keittiö on kodin sydän – toisin kuin viihde-elektroniikalla varusteltu olohuone tai moottoroidun sängyn valtaama makuuhuone. Omassa menneisyydessäni suurta osaa on näytellyt eräskin joensuulainen senssikeittiö, jonka suuren pöydän ääressä on itketty ja naurettu, juhlittu, harrastettu lettukestejä, rasviksia, ja notkuttu muuten vaan. Sitä kaikkea ei olisi olohuoneessa pystynyt tekemään.

Tämä suuntaus tuntuu säilyvän ennallaan myös tulevaisuudessa , ja hyvä niin. Mutta koska kehitys kehittyy, myös keittiön on kehityttävä, enkä ole ihan varma siitä, onko suunta oikea. Tulevaisuuden keittiöissä on antistressaavia ja energisoivia ominaisuuksia, ainakin mikäli New Kitchens that De-Stress and Reenergize -artikkelia on uskominen, mutta ainakin oheisen kuvauksen perusteella nämä keittiöt ovat paremminkin energiasyöppöjä myös henkisellä tasolla:

”While kitchens have long been the hub of the house, their importance has grown even more as families’ lives get busier. It’s a center of activity, but it’s also a place to get rid of stress, relax, and recharge — literally. Charging stations for our mobile phones, portable stereos and laptops are an important component in new kitchens […].”

Äh, säästäkää edes keittiöt latureilta ja mobiililaitteilta, jooko. Tuulikaappi olisi paljon joutavampi tila tällaiseen. Vai onko niin, että rakkaita laitteita ei tohdi laskea silmistä edes lataamisen ajaksi?

5 Comments

  1. Ilkka

    Minusta jo se keittiö-TV tuntui aivan älyttömältä ajatukselta aikoinaan (ja tuntuu vieläkin), mutta niinpä se vaan on myyty moneen aamukiireiseen kotiin. Ei kai aamu-TV:tä olisi olemassakaan ilman sitä? Minun keittiössäni viihdelaatikoksi riitää uuni (tästä lausunnosta joudun kyllä luultavasti vielä joskus nalkkiin).

    Tällä hetkellä tilassa ei kyllä ole edes kelloa, mikä on jossain mielessä hieman hankalaa .-)

  2. Marjut

    Mulla on sentään se kello, mutta eipä sitten muuta viihdykettä. Tyhjää uunia ei kauheesti jaksa tuijotella! Aamu-TV:kin kuuluu sujuvasti olohuoneen puolelta, jos siihen aikaan sattuu kotona olemaan. Itse asiassa paras viihdyke keittiössä on aamun lehti – ainakin jos se tulee ajoissa…

  3. ramin

    Tietenkin erona on se, että jenkeissä harvoissa taloissa on sitä tuulikaappia. Itse asiassa monessa käymässäni talossa perheen arkiliikenne kulkee suoraan keittiöön tai sen tuntumaan ulkoa. Näissä tilanteissa keittiö on tietyllä tavalla se loogisin paikka latureille – laitteet kun ovat siinä käden ulottuvilla matkalla ulos.

    En kyllä minäkään tuulikaappia haluaisi latureille uhrata, mutta jokin taso ulko-oven lähellä palvelee tarkoitusta varsin hyvin. Keittiössä on muutenkin aina tilasta puute…

  4. Marjut

    Jep, tällä hetkellä hommaa hoitaa nimenomaan tuo mainitsemasi ”taso ulko-oven lähellä”. Varmassa tallessa, eikä kaiken aikaa silmissä.

  5. teaholm

    minulla on kiva ola ja rakaus on lempeä olisiko se kaunein sydämen avula olisiko wse kaunein tytö se on minä olisin sudela raumalaisen kanssa, kävin äsken katomasa hää autoja olin nitä kaunita autoja minä varasin semosen auton tupakupla se on kiva ato. tunetko minut minä olen jyväskyläsä ja olen perhen kanssa. tea

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑