Tämäpä hämmentävää: onnellisuuden määrä on pistetty kartalle maailmanlaajuisesti. World Map of Happiness (pdf) on julkaistu jo heinäkuussa, mutta ainakin minulta siihen liittyneet uutiset ovat menneet autuaasti ohi. Kyse ei ole mistään huuhaasta (!), vaan Leicesterin yliopiston psykologin tekemästä meta-analyysistä, joka perustuu yli sataan tehtyyn tutkimukseen ja 80 000 osallistujaan. Terveys, varakkuus ja koulutus olivat pääasialliset onnellisuuteen vaikuttavat tekijät, joiden perusteella Tanska sijoittui listan ykköseksi, Burundi viimeiseksi. Suomi oli kuudes.

Jotenkin kummalliselta tämä minusta kuitenkin vaikuttaa, etenkin kun tutkija on lausahtanut näinkin asiantuntevia kommentteja:

”It is also notable that many of the largest countries in terms of population do quite badly. With China 82nd, India 125th and Russia 167th it is interesting to note that larger populations are not associated with happy countries. The frustrations of modern life, and the anxieties of the age, seem to be much less significant compared to the health, financial and educational needs in other parts of the World.”

Jaa että länsimainen teknoahdistus ei olisikaan verrattavissa terveyteen ja koulutukseen onnellisuuden mittarina? Voi ihmettä. Pitäisiköhän minunkin ryhtyä tekemään tällaisia tutkimuksia.