Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Tyttöjen puoli

Minä olinkin jo miettinyt, että missä ne kaikki naispuoliset bloggaajat ovat, mutta nythän sekin selvisi – täällähän ne: BlogHer – Where the women bloggers are.

BlogHer kertoo olevansa bloggaavien naisten yhteisö, joka

”Together we’re building a guide to women bloggers. In 20+ popular topics, you’ll find lists of blogs by women and constantly updating guides to what’s hot, written by our contributing editors.”

En tiedä teistä, mutta minusta tämä on kyllä jotenkin keinotekoista. Onneksi muutama seuraamani käytettävyysaiheinen, naisten kirjoittama blogi maailmalla on jo esittänyt aiheesta eriäviä mielipiteitä: I am not a ”woman blogger”, sanoo loistavan Creating Passionate Users -blogin Kathy Sierra, ja häntä säestää Kim Krause Berg What Gender is Your Blog (and Who Cares?) -merkinnällään. En blogeja lukiessani mieti, että onkohan tämä nyt miehen vai naisen, enkä niitä sen perusteella arvota. Minulle blogit ovat (olleet) sukupuolivapaata vyöhykettä – ainakin ne, joita itse seuraan, turhanpäiväistä öyhötystä en jaksa tälläkään elämän saralla. Toivottavasti vastaava trendi ei rantaudu ihan heti Suomeen.

6 Comments

  1. PA

    Minusta tuntuu, että ainakin Suomessa valtaosa ns. asiablogeista on miesten pitämiä.

    Jos siis neuleblogeja ei lasketa asiablogeiksi…

    Niin kauan kuin minua luullaan ajoittain naiseksi, uskon kirjoittaneeni kyllin neutraalisti.

  2. Marjut

    Niin varmaan onkin, tai sitten ne naisten pitämät asiablogit ovat kyllä todella hyvin piilossa. Mutta asiaahan se on neuleasiakin!

  3. Tassu

    Vuodatuksen käyttäjäkyselyn mukaan yli 70% vuodatuksen (vuodatus.net) bloggaajista on naisia (lähde: http://tuomas.vuodatus.net/blog/44090). Tiedä sitä sitten, onko Vuodatuksen asiakaskunta naisvaltaisempi kuin bloggaajien yleensä. Se voi hyvin ollakin, koska Vuodatuksen käyttöliittymä on tosi helppo tietokoneita ja kieliä osaamattomallekin, ja ulkoasua on helppo muutella, ainakin jos osaa vähänkään html:ää. Nyt taisin sortua stereotyyppiseen ajatteluun, jossa naiset ovat avuttomia pikku neitejä ja miehet osaavat kaiken kaikesta, joka liittyy jotenkin koneisiin ja laitteisiin. :)

  4. Marjut

    Niin, joku teknisesti orientoitunut mies olisi tietysti sitä mieltä Vuodatuksen käyttöliittymästä kuin mitä esim. täällä ollaan: http://selfdestruct.net/entry/1035/blogivalidointia/#comments

    Mutta käsittääkseni on ihan yleismaailmallinen fakta niin meillä kuin muuallakin, että bloggaajista suurin osa on naisia. Olenkohan kirjoittanut siitä aikaisemminkin..?

  5. Tassu

    Kirjoitin omaan blogiini lyhyen analyysin omista identiteeteistäni ja niiden vaikutuksesta bloggaamiseen pitkälti BlogHerin innoittamana. Ehkä myöhemmin vielä intoudun pohtimaan tarkemmin sukupuolirooleja suomalaisessa yhteiskunnassa.

    ”Virtuaalinen tasa-arvo” löytyy osoitteesta http://tassun.vuodatus.net/blog/195987

  6. Marjut

    Hei, kiitos kun kerroit, tosi hyvä kirjoitus!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑