Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kun kuukkeli ei lennä

Muutama päivä sitten huomasin Googleen kirjautuessani sen tarjoavan mahdollisuutta muokata henkilökohtaista etusivua mobiiliselailuun sopivaksi. Sitä piti tietysti kokeilla, joten napsuttelin tarjotuista vaihtoehdoista sopivimmat ja unohdin sen jälkeen koko jutun mukaanlukien osoitteen, josta sivun pitäisi mobiilisti löytyä. Tunnustettava on, ettei tuota Googlen personoitua aloitussivua tule juuri muutenkaan pahemmin käytettyä, sillä Bloglines hoitaa saman homman tuhat kertaa paremmin, vaikkei siinä hakua olekaan. Uutiset erikseen, haku erikseen, se on tuntunut parhaalta vaihtoehdolta.

Tänä aamuna samainen Googlen mobiili aloitussivu tuli mieleen lukaistuani Rewriting the Web for Mobile Phones -artikkelin, sillä sitä sivutaan siinäkin kaikkien muiden viimeaikaisten mobiiliversio-uutisten ohella. Ajattelin, että nythän sitä voisi kokeilla.

Voisi ja voisi. Kirjauduin toiveikkaasti sisään tarkistaakseni, että mitäs preferenssejä siellä mobiililla sivulla olikaan. Mutta sitä ei löydy mistään. Ei kertakaikkiaan mistään. Oma käyttäjätili ei hiiskahdakaan mobiiliasetuksista, ja vaihtaa vielä kaupan päälle kieltäkin jossain vaiheessa englanniksi (ja suomeksi, ja englanniksi, ja suomeksi, ja –). Hakuasetukset tuottaa samanlaisen vesiperän. Omalle etusivulle voi kyllä lisätä sisältöä, mutta mobiiliasetuksia, niitä ei vain löydy. Googlen uutisissa on sentään linkki mobiiliuutisten promoon, mutta sehän ei tässä juuri mieltä lämmitä.

Sitkeänä sissinä päätin yrittää vielä suoraan selaamista kännykällä, osoitteen arvelin fiksusti olevan saman kuin tavallisellakin selaimella katsellessa (mistä se ig tulee, sitä en kyllä ymmärrä). Koska puhelimeni oma selain sotki näkymän pahanpäiväisesti (miksen ole jo oppinut?), vaihdoin kiireenvilkkaa Operaan. Näky oli toki nätimpi, mutta siihen se sitten jäikin. Pientä ruutua sai rullata alaspäin puoleenväliin saakka, ennen kuin päästiin itse asiaan eli valitsemiini uutisotsikoihin, sillä sivun alussa luonnollisesti näytettiin ensin kaikki asetusten muuttamismahdollisuudet ilman puhettakaan siitä, että jossain olisi ollut suora linkki itse sisältöön. Täällä ne muutosvalinnat sitten olivatkin! Kun siis kerran on tehnyt mobiilin aloitussivun valinnat tietokoneen selaimella, on seuraava mahdollisuus muuttaa niitä kännykässä. Näky on onnetonta tuherrusta, jota ei hevillä tee mieli lähteä muokkailemaan – semminkin kun muutoslinkin harhaklikkaus osoitti, etteivät ne edes toimi. Turha kai sanoakaan, että kun oli sitten näin pitkälle päässyt, itse sivun sisältö ei jaksanut enää kovin paljoa kiinnostaa.

Voi Google! Jos internetin kruunaamattoman keskipisteen tarjoama mobiili selailukokemus on tätä, ei ole mikään ihme, ettei mobiili sisältö vedä. Mutta ei kai tällaista toimintaa pitäisi ihmetellä; onhan Google viime aikoina kunnostautunut mm. tekemällä erillisen saavutettavan haun sen sijaan, että tekisi siitä yhdestä ja ainoasta saman tien kaikille sopivan.

5 Comments

  1. Zache

    Noh, itse haluaisin nähdä kunnolliset mobiilitemplatet bloggerissa,typepadissa jne ja blogilistasta kännykkäversion ennen kuin googlen uutisia.

    muuten php:n gzhandlerin käyttäminen sivuillasi voisi olla yksi ns. kiva juttu lisää mobiilikäyttäjiä ajatellen.

    http://fi.php.net/ob_gzhandler

  2. Marjut

    Kieltämättä kyllä minunkin listallani moni muu asia menee Googlen personoidun mobiilisivun edelle. Mutta mitä tuohon gzhandleriin tulee, niin sen suhteen ainakin tämä käyttäjä on välittömästi sormi suussa, niin kiva juttu kuin se olisikin. En nimittäin ymmärrä siitä tuon taivaallista!

  3. Zache

    Ajattelinkin oikeastaan, että tunnet varmaan jonkun kuka osaa neuvoa kunhan osaat kysyä asiaa :)

    Eli tuon gzhandlerin idea on se, että webbiserveri pakkaa lähettämänsä tiedostot mikäli WWW-selain sitä tukee. HTML+teksti esimerkiksi pienenee about 40-70%. Esimerkiksi blogisi etusivu pakkautuu 36kt->14kt. Ihan kiva asia siis, jos halutaan sivujen liikkuvan liukkaasti hitaiden nettiyhteyksien yli.

    btw: Jos osaat lisäillä muutaman tiedoston tuonne palvelimelle niin voin neuvoa ainakin miten yksittäisiä sivuja (blogin etusivun, kun se on ainoa iso) saa pakkautumaan lennossa.

  4. Sami O

    mitä personoituihin aloitussivuihin tulee, olen tykästynyt netvibes.comiin, siihen voi tunkea ihan kaikki mitä rss-feedeinä löytää, mukaanlukein Gmailin ja Google Calenderin, ihanaa.

  5. Marjut

    Netvibesia on kehuttu mulle aikaisemminkin, jokohan tässä kohta alkaisi aika olla kypsä sen kokeilulle…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑