Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Vain yksi harha-askel

En ole jaksanut viime aikoina pahemmin linkkailla Zeldmaniin, armoitettuun web-guruun, joka on tuntunut luisuneen vaarallisen lähelle pönötyslinjaa. Mutta miehen viimeisin kirjoitus, Flick’d Away, on niin hyvä ja tunteikas kuvaus siitä, kuinka dramaattisesti pieni virhe voi muuttaa aikaisemmin liki yltiöpositiivisen käyttökokemuksen, että se kannattaa jokaisen lukea. Joskus nimittäin yksikin moka voi koitua kalliiksi, ja vaikka itse olenkin huono muistamaan kokemiani vääryyksiä, tiedän koko joukon ihmisiä, joille homma on nk. kerrasta poikki.

Zeldmanille oli käydä hassusti, kun Flickr mitään ilmoittamatta mitätöi erääntyneen pro-tilin ja huuhteli samantien kaikki sadat kuvat mennessään. Minustakin se kuulostaa omituiselta, sillä Flickr on omissakin kirjoissani yksi sympaattisimmista kapineista, joista nykyverkosta löytyy.

”I feel like the landlord busted down the door to my apartment and set my family albums on fire (all but the most recent 200 pictures) for nonpayment of rent he didn’t tell me was due. I expect utility and insurance companies to bully and bluster and break my heart. But I and you and we expect more and better of Flickr – and the program almost never lets down. A user experience mistake like this feels quadruply wrong precisely because user experience is what Flickr typically gets so right.”

Samaan tapaan pankkikin voisi ilmoittaa etukäteen siitä, milloin aikoo nykäistä tililtä lainanlyhennyksen. Ihan vain vinkkinä, jos kohta Flickriin verrattuna käyttökokemuksesta ei muuten voi edes puhua samana päivänä.

Loppuun vielä toinen Flickr-aiheinen, mutta huomattavasti hauskempi juttu:

flick – r vu, substantiivi
tunne siitä, että on nähnyt ympäristön jo joskus aikaisemminkin jossain verkossa. [via]

Niin tuttu!

Myöhemmin: Zeldmanin jälkikirjoitus: My friend Flickr.

6 Comments

  1. Timo L.

    Olen kyllä sitä mieltä, että jokaisen tulee itse tietää se lainanlyhennyksen eräpäivä ja samoin maksettujen palveluiden viimeiset voimassaolopäivät olisi hyvä pitää mielessä. Jälkimmäisessä tapauksessa monet palvelut tosin kysyvät, että nyt kun sopimus päättyy, niin eikö jatkettaisi sitä vielä. Taannoin käyttämäni Weblaskuri-palvelu ilmoitti erääntymisestä ainakin sen 20 kertaa. Osuuspankki ilmoittaa itselle kuukausittaisten palvelumaksujen määrän (vaihtelee kuukausittain), mutta lainanlyhennyksistä ei, sillä tiedän itse milloin ne tililtä lähtevät ja kuinka paljon sitä lähtee. En halua siitä erillistä ilmoitusta.

    Mutta ei tämä systeemi voi mennä siihen, että kaikesta pitää muistuttaa ja erikseen ilmoittaa. Kyllä ihmisen täytyy huolehtia myös itse omista asioistaan, vaikka kuinka olisi kiireinen ja hajamielinen. Tässä on pian uhkakuvana se, että meitä pitää muistuttaa sammuttamaan kahvinkeitin, hakemaan lapset tarhasta, laittamaan aamuherätys ja kehottaa hoitamaan hygieniaa, kun emme itse kykene muistamaan tai havaitsemaan milloin mikäkin toimenpide pitäisi suorittaa. Rutiininomaiset toimenpiteet tietysti onnistuvat kuin itsestään, mutta poikkeavuudet teettävät aivoilla työtä.

  2. Tuija

    Olen Zeldmanin kanssa samaa mieltä siitä, että Flickrin olisi pitänyt ennakkovaroittaa pro-statuksen umpeutumisesta hyvissä ajoin ja monella meilillä. Kaverille kävi sama juttu, häntäkin otti päähän yhtäkkinen accessin menetys omiin kuviin – ja nyt mies on jo innolla testailemassa Googlen Picasa – verkkoalbumia. Vaarallisia mokia, jos asiakkaalla on vaihtoehtoja.

  3. pni

    Minä taas olen kuullut positiivesesta kokemuksesta Flickrin suhteen. En muista kuka kertoi, mutta oli tunkenut palveluun huomaamattaan yli 200 kuvaa, eli enemmän kuin ilmaiseksi mahtuu ja silloinhan alkupään kuvat katosivat näkyvistä. First in first out. Mutta maksettuaan pro-maksun olivat kadonneet kuvat palanneet taas näkyville.

    Mutta hölmöähän se on etteivät ilmoittele ajoissa pro-tilin loppumisesta. Ei olisi varmaan iso juttu lisätä kättäjän omiin tietoihin laskuria, esim: 132 days left of your pro subscription. Ja kun mennään vaikka alle kahden kuukauden niin voisi asiasta lähteä huomautusmeili.

  4. Marjut

    Mie luulen, että ei ole liikaa vaadittu miltään instanssilta, jonka palveluista maksaa pitkän pennin, lähettää kaksi kertaa vuodessa muistutus mistä tahansa asiasta. Jos se niin kovin ärsyttää, niin ainahan voi erikseen pyytää tai valita, ettei sitä tule. Käsittääkseni tämä ei ole keneltäkään pois.

    Joku aika sitten muistelen samankaltaista sananvaihtoa käydyn siitä, pitäisikö kirjastojen lähettää myöhästymislappuja asiakkailleen. Sitä en muista mihin lopputulokseen kädenväännössä päädyttiin. Mutta on minusta kuitenkin aika kaukaa haettua rinnastaa kahvinkeittimen sammutus satojen eurojen rahanmenoon tai muun omaisuuden, niin kuin kuvien, menetykseen. Porttiteoriakaan kun ei nyt välttämättä ihan kaikkien asioiden kohdalla toteudu.

  5. Timo L.

    No ehkä menin äärimmäisyyksiin, mutta itseä ainakin ärsyttää ainainen huomautusten tulva, varsinkin jos ei ole aikeissa jatkaa palvelua ja jos sitä ei mistään saa pois päältä.

    Entisaikaan kirjastoista sai myöhästymislapun, mutta olisikohan näissä liikaa kustannuksia ja jokainenhan saa toki sen kuitin lainatessaan ja siitä näkyy eräpäivä.

  6. Jani

    Minä olen sitä mieltä että kaikki, minkä kanssa Yahoo!:lla on mitään tekemistä, on pahaa, ja siksi olen suhtautunut nyrpeästi flickriinkin vaikka jotakuinkin kaikki muut tuntuvat rakastuneen siihen kuin hourupäät. Niinpä sainkin tästä merkinnästä hyvän syyn naureskella itseeni tyytyväisenä.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑