Helmikuussa epäsaavutettavista verkkosivuista oikeuteen haastetun amerikkalaisen Targetin oikeusjuttu tulee käsittelyyn ensi viikolla, ja nyt luonnollisesti ounastellaan, että siitä rakennetaan samalla varoittavaa esimerkkitapausta monelle muullekin saavutettavuutta laiminlyövälle yritykselle: Accessibility Issue Comes to a Head. Target itse on jo yrittänyt saada oikeusjuttua mitätöityä sillä perusteella, ettei sen verkkokauppa ole ”fyysinen” paikka, johon amerikkalaista saavutettavuuslainsäädäntöä voisi soveltaa. Yritys ei kuitenkaan mennyt läpi.

Targetin saavutettavuusongelmien katsotaan olevan pitkälti lähtöisin huonosta Web 2.0 -teknologioiden (niin kuin Ajax) käytöstä, eikä niiden yleistyminen helpota tilannetta tulevaisuudessakaan.

”The move from text-based to visually oriented Web content has been tough on the blind, and now there’s a new threat on the horizon. The shift to dynamic ’Web 2.0’ technology, which Gartner Inc. predicts will be pervasive by the end of next year, could exacerbate the problem of inaccessible sites.

A Web 2.0 application might make use of Asynchronous JavaScript and XML (AJAX) and Dynamic HTML to update information in a table without having to refresh an entire Web page. But screen readers, magnifiers and other assistive technology may not know which parts of the page have changed unless developers take steps to make sure the tools can glean that information.”

Tämä ei ole pelkästään amerikkalainen juttu, eikä vain kehittäjien ja koodareiden kikkailua, sillä kyllä ne asiakkaatkin jo osaavat pyytää tämänkaltaisia toteutuksia, vaikka eivät välttämättä niiden nimistä tiedäkään. Onpahan vain jossain verkossa surffaillessa tullut vastaan mukava toteutus, niin kuin vaikka Flickr tai Igglo, ja jotain samaa halutaan sitten omallekin sivustolle. Mutta osaako toimittaja toteuttaa sen saavutettavalla tavalla, se onkin kokonaan toinen asia. Joka tapauksessa jään mielenkiinnolla odottamaan oikeusjutun tuloksia.

Lisää: