Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kohti käyttäjien kulttuuria

Ensi viikon perjantaina, siis 18.11., tarkistetaan TKK:lla Marjo Kauppisen väitöskirjatutkimus käyttäjälähtöisestä suunnittelusta: Tuotekehityksen kulttuurimuutos: Käyttäjä- ja asiakastarpeet suunnittelun lähtökohdaksi (pdf). ”Tutkimuksessa havaittiin, että käyttäjä- ja asiakasnäkökulman mukaan saaminen tuotesuunnitteluun vaatii kulttuurimuutoksen sekä yksittäisten suunnittelijoiden että koko tuotekehitysorganisaation toimintatavoissa [ja se] voi viedä useita vuosia ja vaatii tuotekehitysorganisaatiolta panostamista esimerkiksi projektikohtaiseen koulutukseen.”

Eipä paljon naurata, vaikka tottahan se on. Onneksi sentään samaisessa tutkimuksessa löytyi toimintatapoja, joiden avulla käyttäjätietoa voidaan yhdistää teknologiaosaamiseen ja tekniseen suunnitteluun. Tällaisia tapoja ovat esimerkiksi käyttäjien näkökulmasta tehdyt käyttötapauskuvaukset ja aktiivinen loppukäyttäjiin kohdistuva tutkimus. Mutta kuinka nämä toimintatavat saadaan maastoutettua käytäntöön, sitä ei pelkkä väitöstiedote kerro, mutta ehkä sekin tieto löytyy itse väitöksestä.

2 Comments

  1. Robin Laurén

    Kiintoisampaa antia lieneekin tuo käyttäjätarpeiden onkiminen suoraan käyttäjiltä. Meikäläinen yrittää tässä vääntää dippaa + seminaarityötä joissa keskeisenä osatekijä on juuri tuo vaatimusten selvitteleminen loppukäyttäjiä käyttäen, osittain käyttäen Contextual Design-nimistä suuntausta (linkkivinkki: http://scholar.google.com/scholar?q=contextual+design), hieman härömpi sukulainen tuolle Kauppisen esittelemälle Requirements Engineeringille.

    Pitäisiköhän saapua tonteille?

  2. Marjut

    Sinne vaan jos siltä tuntuu! Muistelen että samasta aiheesta on tehty hiljattain toinenkin (väitös)tutkimus. Holtzblattin kirja onkin varmaan jo sulle tuttu..?

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑