Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Saavutettavat pdf:t

Pdf-dokumentit tuntuvat olevan verkossa surffaajalle välttämätön paha, joskus jopa ylitsepääsemätön este tietokoneen kokoonpanosta riippuen. Vasta tuoreimman Acrobat Reader -version myötä olen saanut edes hiukan lohtua tilanteeseen, eikä koneeni jumitu enää jokaisella pdf:n avauskerralla. Toisinaan tiedon tarjoaminen pdf-muodossa on paikallaan, mutta liian usein se merkitsee vain ylimääräistä askelta halutun informaation saamiseksi. Mutta siinä missä pdf:t ovat terveelle ihmiselle lähinnä kiusallisia hidasteita, voivat ne erilaisista vammoista kärsiville jäädä kokonaan saavuttamatta – mikäli saavutettavuusominaisuudet on jätetty huomioimatta. Pdf-dokumenteistakin voi nimittäin tehdä saavutettavia; siitä kertoo Defining Acrobat PDF Accessibility -opas.

Tein oppaan ohjeistuksen mukaan kokeeksi omasta cv:stäni saavutettavan version, ja on tunnustettava, ettei toimenpide ollut ihan sieltä helpoimmasta ja nopeimmasta päästä. Paljon nopeammin saavutettavaa voi tehdä html:stä. Kannattaakin tarkkaan miettiä onko pdf:n käyttö järkevää, vai hoituisiko asia helpommin html-sivulla: siitäkin kun voi tehdä (täysin?) saavutettavan jopa MS Officessa, jos rakenteisten elementtien käyttö on hallussa.

3 Comments

  1. PA

    Minun suurin murheeni PDF-tiedostojen kanssa on tekstin kopioiminen palstoitetusta dokumentista. Niin Applen Esikatselu kuin Adoben softatkin valitsevat tekstiä yhteen pötköön, palstoja ymmärtämättä.

    Tietääkö joku, voiko asialle kenties tehdä jotain PDF:n luontivaiheessa?

    Äärettömän ärsyttävää, jos vaikka pitäisi jonkin tutkimusartikkelin viitteitä kopioida omaan dokumenttiin ja ne tulevat yhtenä sekalaisena mössönä, josta sitten yrittää perata, mikä nimi liittyi mihinkin…

  2. PA

    Tietääkö joku, voiko asialle kenties tehdä jotain PDF:n luontivaiheessa?

    Miksiköhän kirjoitin tuon, kun tuolla linkatussa artikkelissahan tämä nimenomaan kerrotaan… Työläältä vaikuttaa kyllä ja edellyttää maksullisen ohjelman hankkimista.

  3. Marjut

    Mulla on ihan sama ongelma vähän väliä. Kömpelönä ratkaisuna yritän joskus googlata haluamani dokkarin ja avata tuloslistalta pdf:stä tarjolla olevan html-version, jolloin tekstiä on helpompi kopioida. Olen joskus myös ajanut pdf:n tekstikonvertterin läpi, sellaisia kenties on ilmaiseksikin saatavana. Lopputulos ei tosin ole aina maailman kaunein, mutta kyllä siitä yleensä paremmin pystyy kopion saamaan.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑