Toisaalla
Digitoday
HS Tuoreet
Ohjelmat.info
Pinserin blogilista
User Friendly
Zeldman

Lahti - Lahtis
ESS
Lahden karttapalvelu
Lahden kaupunki
Lahtiguide
LahtiHumu
PHNet.fi
Salpaus-kv

Korvanamut
Cardigans: For What It's Worth
Egotrippi: Mustat varjot
Tuure Kilpeläinen: Ihoni alla
Mokoma: Takatalvi
Nylon Beat: 12 apinaa

Pölyttyy (t)yöpöydällä
Erlend Loe: Tosiasioita Suomesta
Anja Snellman: Safari Club
Robbie Williams: Somebody Someday

Aikaisempia
toukokuu 2002
kesäkuu 2002
heinäkuu 2002
elokuu 2002
syyskuu 2002
lokakuu 2002
marraskuu 2002
joulukuu 2002
tammikuu 2003
helmikuu 2003

Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!

©

 

31.3.2003
Hei, mitäs tämä nyt on? Lunta tulee taivaan täydeltä ja sain kiltisti kiskoa niskaan talvipalttoon. Hömph! Menikin Mokoma manaamaan Takatalvea... Lisäksi vielä eilinen Cardigans-veto Yokotaissa oli luokattoman huono (eikä juuri sen parempi ollut myöskään samaan aikaan kilpailevalta kanavalta tullut HIMin Juliette Lewisillä koristeltu uutuusvideo Buried Alive By Love), vaikka sen ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään Nina Perssonia livenä kuulleelle. Jotkut artistit on parempi nauttia vain levyltä, imho.

30.3.2003
Yritin taannoin päivittää jotkin kotikoneeni [kirosana] ajurit, mutta mettään meni, en tajunnut ohjeista hevonhumppasta. Arvelin, että vika on tietysti humanistin päässä, mutta on niitä ongelmia muillakin: 2003 Worst Manual Contest Winners.

Yokotaissa tänään The Cardigans!

29.3.2003
Gerry McGovernin mielestä web-toimittajan homma ei oo helppoo, varsinkin kun häntä on erityisesti raskautettu seitsemällä päänsäryn aiheuttajalla, joita ovat

  1. ylempi johto, joka ei ymmärrä
  2. erityistoimintoihin pakkomielteisesti suhtautuva IT-osasto
  3. grafiikkaan rakastunut markkinointiosasto
  4. erikoisuutta tavoittelevat päälliköt
  5. liian paljon vastuuta ja liian vähän valtaa
  6. liian paljon tai liian vähän sisältöä
  7. pieni budjetti ja henkilökuntapula.

Jutussa on ruodittu jokaista kohtaa erikseen niin, että syvälle sydämeen sattuu.

Tämä tieto multa vielä puuttuikin (huomatkaa "oikeinkirjoitus"):

You're a Cappuccino.
What Kind of Coffee are You?

28.3.2003
Suomessa trendi tuntuu enenevässä määrin olevan se, että asiointia siirretään verkkoon. Ja se on hyvä juttu se ainakin meille internetin parissa puuhastelleille - eri asia sitten kuinka joustavasti ns. suuret ikäluokat osaavat ottaa palvelut käyttöön, kun monelle pankkiautomaattikin voi olla haasteellinen. Mikäli verkkoon saakka ollaan uskaltauduttu, on eri viranomaisten yhteistyönä toteuttama Asiointiopas aika pätevä apupaketti verkkopalveluiden maailmaan.

Koska julkisten verkkopalveluiden laatu on ollut vähän sitäsuntätä, on valtiovarainministeriö tehnyt selvityksen julkisten verkkopalvelujen laatukriteereistä. Setä Nielseniäkin on muistettu siteerata!

26.3.2003
Tekesillä on uusi ilme! Vielä on vähän lapsuksia ja sivuja hukassa, mutta eivätköhän ne korjaannu, jahka homma vakiintuu... Minä hämmästyin lähinnä yllättäen ilmestyvistä navigointilayereistä, mutta ne lienevät makuasia ja tottumiskysymys.

Vaihdettuani palveluntarjoajan penkiltä ostavan tahon puolelle olen huomannut suomalaisten verkkotoimijoiden viestinnässä huutavia puutteita. Itseäni ovat ulkomaisissa sivustoissa aina viehättäneet ja houkutelleet kaikenlaiset asiantuntija-artikkelit ja kolumnit, jotka kotimaan yrittäjien internet-sivuilla loistavat poissaolollaan. Parhaassa tapauksessa ko. artikkelit kertovat laadusta ja palvelun tasosta enemmän kuin mitä sivut itse ikinä - eli että on osattu ajatella, pohtia ja vielä kirjoittaa pätevä juttu. Vaadinko liikaa?

Tämä tuli taas mieleeni, kun löysin tieni takaisin australialaisen Step Two Designs -merkkisen yrityksen sivuille ja sukelsin artikkelien ihmeelliseen maailmaan kiitollisena siitä, että minulle tarjotaan oikeaa ja hyödyllistä sisältöä eikä mahtavia fläsäytyksiä.

24.3.2003
Ja sitten kaikki kipinkapin lataamaan Mokoman Takatalvi-singleä!

Digitoday uutisoi Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen TIESU-tutkimusprojektista, joka kokoaa tekniikkaan liittyvää muistelmatietoa, mm. tietokonevitsejä, unia ja hajuja (!). Vastaa sinäkin kulttuurihistorian tietotekniikkakyselyyn.

And the Oscar goes to... Oscar-voittajien joukossa ei tainnut juuri olla yllättäjiä, ja sodanvastaiset kommentitkin olivat aika pidättyväisiä, mutta gaala sai ainakin minut odottamaan malttamattomana The Pianist -elokuvan rantautumista Suomeen. Havaitsin myös itsessäni ei niin kovin piilevänä olleen piirteen, jota ei nyt ensimmäisenä tulisi mieleen julistaa suureen ääneen: rakastan kaiken maailman gaaloja. Oscarit, Grammyt, kultaiset maapallot, MTV Awardsit, you name it. Kun töllöttimestä tulee maailmantähtiä iltapuvuissa pystit kädessä, niin meikäläinen on tikkana sohvalla...

22.3.2003
Kukaan ei ole kertonut Luumusukalle, jonka erikoisosaamista on internet-ratkaisujen tuottaminen, että paras tapa karkoittaa potentiaalinen asiakas / yhteistyökumppani on piilottaa sisältö erikseen ladattavan pluginin taakse.

21.3.2003
Mikon linkkivinkki osui nauruhermoon: A Necessary List of Things That Scare Me Shitless.

20.3.2003
Pinserissä suositellaan sotauutisten vastapainoksi Ranuan kummeja, mutta sen lisäksi voisin vielä kiinnostua myös Hyppönen Enbuske Experiencestä, jota tänään kunnioittaa läsnäolollaan tuo kaikkien julkkisvieraiden antiruumiillistuma eli Herra Ylppö. "Maj Karman kauniit kuvat - yhtye on julkaissut uuden Metallisydän-albumin ja solisti Herra Ylppö saapuu kertomaan musiikin surusanomaa."

Katkonaisen yöunen jälkeen oli outoa herätä kylmänä ja kirkkaana sarastavaan aamuun, kun radiossa kerrottiin sodan alkaneen. Lahdessa paistaa aurinko, pihan kinoksilla juoksentelevat talviturkkia karistavat oravat, Bagdadissa soivat ilmatorjuntasireenit.

19.3.2003
Robbie Williamsin sensuurin kynsiin joutunut video on aikamoinen. Visalle kiitokset linkistä.

Jos maasta muuttaminen tuntuu kiinnostavalta vaihtoehdolta, aika mainion työkalun tietojen etsimiseen mm. opiskelumahdollisuuksista, asumisesta ja vaikkapa elinkustannuksista tarjoaa Ploteus-portaali.

Lääkärit tunnistivat vaarallisen keuhkokuumeviruksen. Minä olen hämmentävän huojentunut. Osaksi syyt lienevät puhtaasti itsekkäitä, sillä tarkoitukseni on lennähtää Kiinan maaperälle vielä tänä keväänä.

18.3.2003
All we are saying is give peace a chance.

Voi elämän kevät. Maailma on taas nyrjähtänyt kierroksella raiteiltaan, kun eduskuntaan valitaan tiedätte-kyllä-kuka, kiinalainen keuhkotauti tappaa kansaa ja joka tuutista tungetaan sotaa kurkusta alas. En yleensä jaksa kamalasti välittää maailman- tai edes paikallispoliittisista kuvioista, mutta nyt jotenkin iso pyörä pyörii sellaisella teholla, että omassakin kaaoksessa kahlaaminen tuntuu kahta työläämmältä.

Köykäinen aasinsilta: Tieke on julkistanut Learning Object Metadata -määrityksen suomeksi; tarkoituksena tietenkin taata opetusmateriaalin yhtenäinen kuvaus ja yhteentoimivuus eri järjestelmissä. LOM-määritykseen pohjautuvaa opintomateriaalin hakua voi kokeilla Metakka-hakukoneella. Standardointityö on aivan mahdottoman hidasta, mutta ainakin pilotointivaiheessa oleva Metakka lupaa hyvää.

16.3.2003
Välillä on kisaväsymys meinannut iskeä West Wingin suhteen, mutta tämäniltainen jakso muistutti taas miksi olen aikanaan jäänyt koukkuun sarjaan. Kun taustalla soi Jeff Buckleyn Hallelujah ja C.J. Gregg kyynelehtii sydäntäsärkevästi bussipysäkillä, en voi väittää ettenkö olisi tehnyt samaa omalla kotisohvallani.

Valittuja paloja erinäisistä uutislähteistä (mm. WebWord, Croc o'Lyle jne.):

Rapakon takana julkaistun American Heritage College Dictionaryn toimittajat ovat koonneet listan niistä sadasta sivistyssanasta, jotka jokaisen tulisi osata silmät ummessa takaperin. Mukaan on kelpuutettu myös euro, mutta muuten lista vaikuttaa lähinnä pikkurilli pystyssä snobbailulta. Eiköhän tärkeämpää olisi tulla ymmärretyksi kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa kuin käyttää lauseessa sujuvasti vaikkapa sanaa soliloquy? Tai tietää missä on Suomi, jääkarhujen luvattu maa?

Jaha, kristityille web designereille on nyt sitten oma yhdistyskin, Good News Web Designers Association. Miksi uskonto pitää sekoittaa web-suunnittelun kanssa, mie vaan kysyn. Jollakin fiksulla on varmasti tähän myös vastaus. Ainakin Dean Peter bloggaa kirkollisten sivustojen käytettävyydestä; lisää kristillisiä blogeja tarjoaa blogs4god.

Elegant Hackissa ollaan sitä mieltä, että käytettävyyden suunnittelussa voidaan edetä myös ns. fiilispohjalta: "In fact I think the gut is more accurate than a rule", kirjoittaa Christina Wodtke. Olen samaa mieltä siinä, että ajan mittaan ammattitaidon kasvaessa myös tietynlainen intuitio käytettävyyden suhteen kasvaa, eikä jokaista ratkaisua tarvitse vääntää oppikirjan kanssa. Ongelmaksi voi tosin koitua se, jos vaaditaan päteviä perusteluja tehdyille ratkaisuille, sillä käytettävyyden osalta kokemuksen mukanaan tuoma tietotaito tuntuu olevan huomattavasti kehnommassa kurssissa kuin vaikkapa järjestelmäasiantuntijuus. Vai oletteko viime aikoina kuulleet vaadittavan joltain insinööriltä perusteluja sille miksi jokin tietokanta on suunniteltu tietyllä tavalla?

15.3.2003
Viime syksynä surin entisen kotikoloni Kerubin (väliaikaista?) kuolemaa. Nyt ahkera kerubilainen Panu Kontkanen on tehnyt dokumenttielokuvan elävän musiikin yhdistysten pyörittämien rockklubien vaikeuksista nyky-Suomen markkinavetoisessa yhteiskunnassa ja kirjoittanut kolmiosaisen juttusarjan Mesta.nettiin. Ensimmäisen kolumnin aiheena on mm. Kerubin kohtalo.

14.3.2003
MoonTV uudistaa logonsa ja kanavailmeensä, uudistaisivatkohan samalla järkyttävän paskat kotisivunsakin?

Eihän siitä ole edes kovin pitkä aika, kun ennätin marista orastavaa keski-ikääni ja sen mukanaan tuomaa faktaa, jonka mukaan mitä vanhemmaksi tulee, sitä harvemmin uudesta musiikista (tai mistään!) enää innostuu. Sävelten jumalat ovat selvästi ottaneet minut tähtäimeensä, sillä saan taas pyörtää pahat puheeni ja myöntää nöyrästi ja päätäpahkaa rakastuneeni uuteen artistiin: Tuure Kilpeläinen sopii kohisevaan kevääseen ja leskenlehtiniityille kuin nakki parkkimittariin. Olen mennyttä naista.

sä katsot parvekkeelta kun kaupunki on unessa
pyörätiellä betoniporsaita lumessa
eikä mikään sais sua tänne jäämään
mut vailla suuntaa tai päämäärää
täällä sä vain pyörit ympyrää

(Vesitornin varjossa, niin kuin minäkin!)

Niin että odottakaas vaan kun pääsen hehkuttamaan Mokoman tulevaa levyä ja trash metalliksi mainostettuja biisejä. Tohtiikohan moista edes lukea.

13.3.2003
Hemmetti, kun ennätin jo äänestää! Lue Punatähtien ja Rautavaaran Teräksen vualjohjelma.

11.3.2003
Uusi työpaikka asiaankuuluvine säätämisineen vie naisesta nekin mehut, jotka muuten saattaisivat kulua bloggaamiseen.

9.3.2003
Ettei elämä ihan testittömäksi menisi, niin tuoreimman testauksen mukaan muistutan tv-sarjojen johtavista naishahmoista eniten West Wingin C.J. Greggiä. Tätähän voisi melkein pitää kohteliaisuutena! Testaa: Which of TV's Leading Ladies Are You Most Like?

8.3.2003
Kenellekään ei liene tullut yllätyksenä Trio Niskalaukauksen Emma-pystien määrä, ihan niin kuin yllätys ei ole sekään, että suomalaiset gaalat ovat toinen toistaan nolompaa katsottavaa. No, onneksi Gimmelin laulu tuli taustanauhalta eikä Kulttuuritalo palanut poroksi ainakaan suorassa lähetyksessä, vaikka Lordilla kovasti yritystä olikin. Suomen Spinal Tap!

Suomalaisen musiikin päivää vietetään 11.3., niin kuin monet varmasti tietävät. YleX keräsi taannoin kuuntelijoiden mielestä parhaita kotimaisia biisejä, ja toimituskunta kertoo nyt omia suosikkejaan. Minä taisin taas kerran äänestää ikiaikaista suosikkiani eli Somerjoen Paratiisia. On se vaan niin kaunis.

Kas, savolaisetkin haluavat omat rockfestarit. Nimeksi on mielikuvitusta säästämättä keksitty Kuopio Rock.

Rapakon takana ei mennä ihan samaa tahtia mobiiliviestinnän kanssa kuin meillä. Maailmankuulun konsulttitoimisto Cooperin asiantuntija avautuu tekstiviestien kirjoittamisen hankaluudesta ja muistaa mainita kuuluvansa harrastuksensa kanssa samaan ryhmään kuin suomalaiset teinit...

ISOC eli Internet Society on julkistanut jäsenilleen 14-kohtaisen eettisen säännöstön, jonka tarkoitus on asettaa malli ammattimaisesta toimintatavasta, jollaiseen ISOCin jäsenten tulisi pyrkiä. Säännöstö on tarkoitettu myös malliksi kaikille internet-ammattilaisille. Allekirjoittanutta lämmittää etenkin kohta 6: "Take all reasonable steps, including education and the wide spreading of knowledge, to ensure the Internet can be available, accessible, and useful to everyone.".

6.3.2003
Orastavan festarikesän ehdotonta must-lukemistoa on Festariopas, joka "kertoo kaiken siitä, mikä liittyy festivaalien järjestämiseen ja siellä oleskeluun". Kirjan tekijät tietävät mistä puhuvat, m.o.t.

Uutinen kotimaisen elektroonisen oppimisen elikäns eLearningin saralta: eOppimisen selvitys valmistui. Lue kansanedustaja Markku Markkulan laatima raportti, niin tiedät missä mennään.

Suomea laajemmalla alueella toimii ja vaikuttaa Euro CSCL, tietokoneavusteisesta yhteisöllisestä oppimisesta kiinnostuneiden tutkijoiden ja opettajien verkkopalvelu. Sivuston tarkoituksena on toimia tiedonlähteenä ja verkkoyhteisön muodostajana.

Hesarin kuukausiliitteessä on parikin juttua onnellisista ihmisistä: Alpeilla Verbierissä majailevista suomalaisista hiihtopummeista ja Suomenlinnan Bastioni Carpelaniin muuttaneesta graafikko Outi Mansikkamäestä. Näitä juttuja ei verkosta löydy, mutta niiden lukemisesta tulee niin hyvä mieli, että kehotan etsimään käsiin ihan oikean paperiversion.

Läksiäisissäni nyttemmin entiset kollegat antoivat kortin, jossa kaksi pupua makoilee selällään nurmikolla pilviä katsellen otsikolla Cloud watching. Hommaa ei tarvitse kuitenkaan jättää pelkän katselun asteelle: Fly Guy lentää kuinka korkealle tahansa ja törmää matkallaan kaikenlaisiin asioihin...

5.3.2003
Absumista bongattu mainio linkkivinkki: If Architects Had to Work Like Web Designers.

4.3.2003
Gerry McGovernilla on aika pätevää sanottavaa siitä, miksi julkaisujärjestelmien kanssa ollaan menty metsään. Samassa jutussa on myös vinkkejä sekä softan tekijöille että sen ostajille sen edesauttamiseksi, että homma joskus alkaisi toimia. Parantamisen varaa on varmasti paitsi itse järjestelmissä, myös kummallakin puolella pöytää: cms:t eivät taivu mihin tahansa, eikä ole kenenkään etu, jos väitetään, että ne sen voisivat tehdä.

3.3.2003
Lahdessa jalat mustelmilla, varpaat muusina, lihakset kipeinä - mutta tavarat purettuna! Toistaiseksi vauriot ovat säilyneet kohtalaisina, mutta fiksailun tarve on kyllä ilmeinen. Minkälainen vuokralainen vie palovaroittimenkin mennessään?

Kaukana kavala maailma. Pyhitän viikon paitsi lomailulle (ja toisella aivopuoliskolla ensi viikolla alkavaan työhön orientoitumiselle), myös kylpyhuonetarvikkeiden etsimiselle, pahvilaatikoiden hajottamiselle, naulojen hakkaamiselle ja uuden, läksiäislahjaksi saadun akkuporakoneen käytön opettelulle. No joo, kylhä mie yritän jotain vähän blogatakin siinä välissä...


ylös

 

www.blogwise.com   Blogtree   Geourl   Site Meter