matkalla2002

Toisaalla
Croc o'Lyle
Digitoday
HS Tuoreet
Ohjelmat.info
Pinserin blogilista
Suodatin
Zeldman

Korvanamut
Ismo Alanko: Pieni itsemurha
Supergrass: Grace
Zen Café: Nainen vailla historiaa

Pölyttyy yöpöydällä
Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie
John Irving: Neljäs käsi
Jeffrey Veen: Webdesign
pino graduja ja pari väitöskirjaa

Osui ja upposi
"Behind every successful woman is a substantial amount of coffee."
Stephanie Piro

Aikaisempia
toukokuu 2002
kesäkuu 2002
heinäkuu 2002
elokuu 2002

Gimme Amazon!
Gimme ThinkGeek!

The current mood of   at www.imood.com

blogchalk: Marjut/Female/26-30. Lives in Finland/Helsinki and speaks Finnish. Spends 20% of daytime online. Uses a Faster (1M+) connection.
©

30.9.2002
Kim Goodwin valottaa taustoja persoonien käyttämisestä apuna sivustojen suunnittelussa. Viime aikoina olenkin törmännyt vähän väliä tähän aika lailla käyttäytymistieteiden ytimessä olevaan tapaan koota tietoa käyttäjien tarpeista ja odotuksista, mutta aniharvoin kukaan on onnistunut luomaan siltaa tarpeiden kokoamisesta ja analysoinnista niiden konkreettiseen hyödyntämiseen itse suunnitteluprosessissa. Goodwinin artikkelin paras pointti lausutaan julki vasta sen loppumetreillä: "The whole point of creating personas is to get past our personal opinions and presuppositions to understand what users truly need. If we invent fictitious model users and call them personas, we’ll just have the same old problems with the development process packaged up in a new way." Nih!

29.9.2002
Adaptive Path tarjoaa sivuillaan oivallisen setin työkaluja käyttäjäkokemuksen suunnittelua varten. Workshop-osiosta löytyy paljon muutakin hyödyllistä ja käyttökelpoista materiaalia. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen!

28.9.2002
Mitä kello on?

Sentimentaalisena viikonloppuun. Hautajaisviikkoaan viettävä maailman paras ja allekirjoittaneelle ainoa oikea rockklubi Kerubi kerää muistoja verkossa. Jos olit siellä, osallistu.

27.9.2002
Testaa tietosi web-käytettävyydestä. Samaisella sivustolla on niin monta hyvää artikkelia, ettei niitä kaikkia kannata listata erikseen. Tutustu!

26.9.2002
Jesse James Garret puhuu asiaa julkaisujärjestelmien yleistymisen myötä yhä käsittämättömämmiksi käyvistä urleista ja käyttäjäkeskeisestä urlien suunnittelusta - sekä puffaa samalla tulevaa The Elements of User Experience -kirjaansa.

En yleensä lähetä eteenpäin saati julkaise meiliboksiin tipahtelevia kiertokirjeitä, mutta allaoleva osui niin makoisasti maaliin, että on pakko tehdä poikkeus. :-)

Onko nuoruutesi mennyt?
Suurin osa uusista yliopisto-opiskelijoista on syntynyt vuonna 1983. Heitä kutsutaan nuorisoksi.

Tarkastetaanpa olemmeko tulleet vanhoiksi:

Luettuasi tämän tekstin ajattelet lähettäväsi sen muutamille kavereillesi, jotka pitäisivät siitä myös. Kyllä, olet tulossa vanhaksi!

Sain eilen käpäliini uusimman Johnny Kniga kertoo -lehden, ja täytyypä sanoa, että siinä on varsin pätevä aviisi. Samojen kansien sisällä Heikki Turunen ja Tommi Liimatta avautuvat kumpikin omalla tutulla tyylillään, Markus Ånäs testaa shampoomerkkejä ja Mitja Tuurala paljastaa diggailevansa pyykkikoneita. Harvoin lehteä lukiessa naurattaa. Jotenkin Johnny Kniga on kuin Radio Helsingin painettu versio ja sehän on hyvä juttu se!

25.9.2002
Supergrass ei pahemmin vaivaudu Netscapea kumartelemaan: "This region of the planet is almost entirely Netscape retardent. Anyone approaching the 'Basket' with a Netscape browser should be aware that strong formatting radiation emitted by the site precludes pan-browser compatibility."

Turhaan lyttäsi teknisessä korkeakoulussa toimiva futurologi eLearningin viime viikon ITviikossa - tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan tinnituksesta kärsiviä voidaan auttaa verkko-oppimisen avulla. Aivan mahtavaa! Tutkimuksessa selvisi mm. se, että web-terapiassa olleiden masennus- ym. oireet vähenivät merkittävästi verrattuna niihin, jotka eivät saaneet hoitoa ollenkaan. Duh! Nyt kun kognitiivinen terapiakin ollaan jo siirretty verkkoon, niin eiköhän samantien aleta systemaattisesti verkottaa koko mielenterveysjärjestelmää.

24.9.2002
Hesarin uutisen mukaan maailmankuulu tekninen korkeakoulu Massachusetts Institute of Technology (MIT) alkaa julkaista opetusaineistoaan ilmaiseksi internetissä. Yliopisto aikoo siirtää kaiken kurssiaineistonsa internetiin 10 vuoden kuluessa. Ja aineistoa riittää: aikanaan verkkoon löytää tiensä yli 2000 kurssin materiaalit, aihealueina mm. antropologia, kielitiede, matematiikka ja filosofia.

23.9.2002
Opiskelijan riemu: kognitiotieteen sähköinen sanakirja verkossa! Vaikuttaa kätevältä ja pätevältä etenkin kun ottaa huomioon mitä se oikea paperiversio maksaisi.

Dilbertkin muuten harrastaa käyttöliittymäsuunnittelua.

22.9.2002
Chad Lundgren soveltaa käytettävyysheuristiikkoja tosielämään - ja ymmärtää vielä vaatia käytettävyyttä myös ohjelmoijille. :-)

Islantilaista tunnelmaa ruudulle: Fiskar. The grass is greener here. Niin on!

Muutama päivä sitten mainitsin siitä, kuinka käyttäjiä tarkkailemalla oppii yhtä sun toista hyödyllistä ja saa arvokasta tietoa suunnittelun tueksi. Jeffrey Veen on kirjoittanut aiheesta hauskan ja hyödyllisen artikkelin: Stalk Your User.

Jos käytettävyyden kanssa työtä tehdessä saa johonkin tottua, niin siihen, että on syytä olla mittava linkkilista erilaisten tutkimustulosten lähteille - niin usein penätään tieteellisiä ja tutkittuja perusteita ratkaisujen taustaksi. Kenties osana suunnitteluprosessia pitäisikin olla asiakkaalle ja työryhmälle ojennettava käytettävyyden manuaali kattavine referensseineen? Siitä jokainen voisi ihan itse tarkistaa niiden käyttöliittymällisten asioiden paikkansapitävyyden, jotka on jo aiemminkin tiennyt, mutta joita ei ole tohtinut kyseenalaistaa ennen kuin paikalle on tullut joku, jolle voi aiheesta argumentoida.

Käyttöliittymäsuunnittelijan peruskauraa on tietää jotain käyttäjän "mentaalisesta mallista" eli siitä, kuinka Pertti Peruskäyttäjä asioita hahmottaa web-sivustolle tullessaan ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Käytettävyyteenhän kuuluu olennaisena osana käytön helppous. Wichitan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on tarkasteltu sitä, missä yleisimpien web-elementtien (linkit, haku, mainokset) oletetaan olevan ja onko käyttäjän kokemuksella vaikutusta ennakko-odotuksiin.

Tulokset lyhyesti:

Perinteiseltä kuulostaa, mutta kannattaa samalla pitää mielessä, että käyttäjät myös oppivat nopeasti toisenlaisetkin rakenteet. Oppimista tapahtuu viimeistään silloin, kun on epähuomiossa klikannut itsensä koko sivustolta ulos hiiren osuttua johonkin kohtaan, missä ei ollut mitään linkkiin viittaavaakaan...

21.9.2002
Nautittuani appelsiinikahvia ja jokalauantaisen latteni, löysin sattumalta juuri kaltaiselleni koneen ääressä kököttävälle nörtille sopivan kahvisivuston: CoffeeGeek. Kolumneja ja muuta kivaa, kuten esim. Elektra Micro Casa a Leva -espressokoneen arvio ja espresso con pannan teko-ohjeet. Kahvinystävän Tekniikan Maailma!

20.9.2002
Jos olisin netistä shoppailevampaa tyyppiä, niin tällaisia paitoja napsahtaisi oitis ostoskoriin: My Cat Hates You.

Tunnustan julkisesti: olen rakastunut. Rakkauden kohde: porkkanat. Porkkanat, nuo ihanat, oranssit, rouskuteltavat ystävämme, jotka näin syksyn koittaessa ovat kotimaisina ja isokokoisina maukkaimmillaan. Ahh.

Vaan en ole ainoa. Toveri Mikko lähetti taannoin oivallisen linkkivinkin tytöstä, joka päätti testata muuttuuko iho oranssiksi, jos syö riittävästi porkkanoita... Ja kuinka kävi?

18.9.2002
Zeldman rutisee alkuperäisessä Digital Web Magazinen artikkelissa (syystäkin!) vanhentuneen koodin käyttämisestä, mutta Wertheimerin parodiaversio kehnosta kieliopista naurattaa huomattavasti enemmän. g2g!

Pahus, eipä sitten tulekaan AC/DC ensi kesänä Pori Jazzeille. "Huijari muistutti ulkoiselta olemukseltaan erehdyttävästi George Youngia."

HTV:n kaapelimodeemi rulettaa. Omat postini olivat tukossa koko eilisen illan, eikä Welhon sivuilla luonnollisestikaan tiedotettu asiasta tuon taivaallista. Aivan mahtavaa.

Pistää kyllä samalla vähän miettimään sitä, että pienestä on joskus ihmisen onni kiinni. Pitänee palauttaa mieleen, että kuinka sitä yhteyttä ennen sähköpostin keksimistä toisiin kanssaeläjiin pidettiinkään. Oliskohan ihan mahdotonta vielä joskus tarttua puhelimen (pölyttyneeseen) luuriin?

17.9.2002
Elämäntapablogit lisääntyvät: Morsio on saanut seuraa Äedistä ja poikasista. Mukavaa luettavaa, vaikkei taaskaan pahemmin pääse samaistumaan. Ehkä osaan ottaa onkeeni, sillä sain vastikään melkoista ripitystä siitä, miten lapseton ihminen on yhteiskunnan pohjasakkaa ja kaikin puolin epäkelpo tapaus.

Syntymäpäiväonnittelut Antille!

16.9.2002
Suomen virallinen Kent-sivusto on uudistettu. Ikävä sanoa, rakkaat rajanaapurit, mutta nämä sivut kyllä pesevät ne viralliset ruotsalaiset sivut selkeydessä 6-0. Ja hei, visualisteille pukkaa lisää kisaa!

Juuri kun on selviydytty suuremmitta vammoitta kuluneen kesän festareista, on jo aika kääntää nenä kohti kesää 2003: Ilosaarirock 2003 -julistekilpailu on alkanut. Kaikki graafisesti orientoituneet heti pikseliä viilaamaan!

Tänään maikkari tarjoaa yhden lempileffoistani: Fight Club. Aikanaan en olisi millään halunnut mennä katsomaan ko. rainaa, sillä olin vakuuttunut pyörtyväni leffateatterin penkkien väliin kaikesta ylenpalttisesta verenroiskuttelusta, vaan toisin kävi.

Mikäpä parempi tapa aloittaa viikko kuin pölistellä luutuneita käsityksiä: kun mie osaan, niin siekin osaat -mentaliteetti ei aina pidä paikkaansa. Käytettävyystesteissä ja verkkopalvelukoulutuksissa olen törmännyt monenlaisiin internetin käyttäjiin, joiden kanssa vuorovaikutuksesta onkin tullut molemminpuolinen oppimiskokemus. Kukaan ei halua tulla aliarvioiduksi, mutta fakta on se, että mikäli verkkopalvelulle halutaan käyttäjiä, on sen toimittava heikoimman lenkin mukaan.

GUUUI:n kautta löytyi näppärä artikkeli, jossa listataan seitsemän yleisintä konstia, jota Pertti Peruskäyttäjä ei välttämättä internetistä ja selaimista tiedäkään:

  1. Logot ovat linkkejä palvelun etusivulle.
  2. Turvallisuuden ja yksityisyyden välinen ero.
  3. Rollover-valikot.
  4. Navigointi "hakkeroimalla" urleja.
  5. Navigointi pudotusvalikoiden avulla.
  6. Selaimen stop- ja refresh-toiminnot.
  7. Uudet selainikkunat.

Karua. Voisin itse lisätä vielä listaan ainakin alleviivaamattomat linkit, popup-ikkunan printtaamisen ja tabulaattorin avulla liikkumisen lomakkeen kenttien välillä. Samainen artikkeli antaa myös hyviä vinkkejä siitä, kuinka nämä 7 asiaa voidaan ottaa huomioon suunniteltaessa palvelun käytettävyyttä ja käyttöliittymää.

Seven tricks that Web users don't know »

15.9.2002
Tämä on syksy ja nyt. Kirkkautta, kylmyyttä, pilviä, tuulta. Jos osaisin kirjoittaa rakkauslaulun, kirjoittaisin sen syksylle.

13.9.2002
Vähän musiikista. Uudessa Nytissä suosikkini kohtaa toisen, kun Ilkka Mattila kirjoittaa esimerkillisen hienosti ja tuoreesti Ismo Alangosta, jota on taatusti haastateltu jokaisessa musiikin olemassaolosta mitään tietävässä aviisissa moneen kertaan. Yhtä lahjakkaat popskribentit ovat niin harvassa.

On suuri kiusaus sanoa Zen Cafén Vuokralaista helpoksi ja keskinkertaiseksi levyksi, mutta todellisuudessa äärimmäisyyteen viety pelkistys ja kappaleiden kirkkaus on varsin viiltävä kokemus. En millään muotoa pysty samaistumaan kolmikymppisen miehen mielenmaisemaan, mutta niin vain Samuli Putron sanoitukset ja bändin pilkuntarkka soundi osuvat johonkin tarkemmin määrittelemättömään maaliin minussa.

12.9.2002
Sex and the City - eli suomalaisittain Sinkkuelämää-sarjalla on mielestäni yhdet parhaimmista kotisivuista, mitä olen millään tv-sarjalla koskaan nähnyt. Alkuperäisiä sivuja on maikkarin toimesta yritetty myös kääntää kotimaiseen kuosiin, mutta viritys on vähän puolivillainen (en viitsi edes linkkiä laittaa tähän). Jenkkisivuilla kysellään käyttäjien mielipiteitä tämän tästä, mielipiteet myös huomioidaan, kun sivuja fiksaillaan ja sisältöäkin päivitetään kiitettävään tahtiin. Muodista en tajua tuon taivaallista, mutta kovasti mulle on väitetty, että Carrie ja kumppanit ovat isoja idoleita rapakon takana - tämä näkyy myös sarjan sivuilla monipuolisina trendivinkkeinä ja -artikkeleina.

Ai niin joo, Niitä Kenkiä saa NeimanMarcukselta.

Muutaman päivän kokemuksella: Ylen tarjoama uutispalkki on kaltaiselleni uutisvirran heavy userille taivaallista mannaa. Tosin toivoisin uutisille vieläkin nopeampaa rotaatiota, sellaista, jota tarjoaa Hesarin tuoreiden uutisten automaattipäivitys. Ehkä hesarikin venyy vielä vastaavaan palveluun? No, nälkä kasvaa syödessä...

10.9.2002
Pinserin 911 on aika uskomatonta luettavaa. Kylmät väreet.

Eilen joensuulainen rockklubi Kerubi julkaisi tiedotteen, jossa vahvistettiin virallisesti asia, joka on jo jonkin aikaa pyörinyt ihmisten huulilla: Kerubin ovet sulkeutuvat.

Muistan astuneeni 17-vuotiaana Kerubin silloin pahamaineisesta ovesta sisään keskelle vihreiden vaalitilaisuutta; olin vilpittömän ilahtunut ilmaisesta kahvista ja Kerubin aina yhtä mahtavista korvapuusteista. Toinen muisto ei olekaan yhtä riemukas: ihmiset olivat kokoontuneet viettämään Mana Mana -keulahahmon Jouni Mömmön muistotilaisuutta. Taidettiin elää vuotta 1991.

Kerubi oli vuosikaudet olohuoneeni ja keittiönikin - vietin aikaa sekä tiskin edessä että sen takana. Joskus ihmettelen miten ylipäätään olen onnistunut kirjoittamaan ylioppilaaksi, opiskelemaan yliopistossa ja vielä valmistumaan kaiken sen ahkeran baarissa istumisen ja töiden tekemisen lomassa. Tutustuin upeisiin ihmisiin, joista osa on jo kadonnut elämästäni, mutta joita en silti unohda. Yhä vieläkin Kerubi yhdistää siellä yhdessä olleet, yhä vieläkin törmään Helsingin kaduilla tähän kantaväestöön, jota lämmöllä ajattelen, vaikken kaikkien nimiäkään muista. Jos twentysomething-vuosilta pitäisi mainita Se Paikka, joka on vaikuttanut minuun eniten, se olisi Kerubi.

Kerubin taru ei kuitenkaan toivottavasti lopu tähän. Ihmiset ovat jo vaihtuneet, nyt vaihtuu myös paikka, mutta Kerubin henki elää sitkeästi. Hautajaisiin en pääse, mutta uutta Kerubia tulen juhlimaan!

7.9.2002
Jakob Nielsen presidentiksi! "Kaikki pukeutuisivat sinisiin paitoihin ja violetteihin alusvaatteisiin, mutta paidat olisivat sinisiä vain huoneeseen tullessa, sen jälkeen ne olisivat punaisia." (Davezilla)

6.9.2002
Jo on muuten aikakin saada selvyyttä tähän koko kansakuntaa askarruttavaan dilemmaan: Kuinka rokkari selviää keski-iästä? Asiantuntijoina mm. Tommi Läntinen ja Pekka Ruuska, Rokkarit isolla R:llä.

Kello on piirua vaille 7 aamulla, maailma on vaaleanpunainen ja taivas täynnä toinen toistaan komeampia salamoita. Pieni ihminen katselee hiljaa toimistotalon korkeuksista eteen avautuvaa näkymää ja nauttii.

5.9.2002
Iso osa IT-alalla työskentelystä on yrittää pysytellä ajan tasalla sen suhteen missä milloinkin ollaan menossa. Sen sijaan että joutuisi käyttämään päivittäin aikaa tuttujen ja tuoreiden tietolähteiden läpikäymiseen, tarjoavat kiitettävän monet sivustot postilistoja, joiden kautta napsahtaa viesti aina, kun tarjolla on jotain uutta luettavaa. Vaikka kuulunkin kymmenille postilistoille, on tämä tapa mielestäni paljon kätevämpi kartalla pysymiseen. Lisäksi vuosien saatossa on tullut opittua oivallisesti silmäilyn taito, niin että ei niitä päivitysmeilejäkään tarvitse jokaista sanatarkasti lukea.

Akanoista erottuneita jyviä ovat esimerkiksi monelle tuttu Nielsenin joka toinen viikko ilmestyvä ja miltei aina mielipiteitä herättävä kolumni käytettävyyden ihmeistä, Boxes and Arrowsin artikkeli-info sekä Alan Cooperin ja HFI:n asiantuntevat kuukausittaiset uutiskirjeet. Kaikista mukavinta on se, että näiden tietolähteiden kautta on monet kerrat löytynyt todellisia kultajyviä, joista on ollut suurta hyötyä jokapäiväisessä työssä. Suomessa vastaavia hyödykkäitä palveluita on harmittavan vähän lukuunottamatta säännöllisesti ilmestyvää RE:n uutiskirjettä ja harmittavan epäsäännöllisiä Adagen artikkeli-ilmoituksia. Tosin kotimaisia markkinoita penkoessa ei niin paljon aikaa vielä saakaan kulumaan.

4.9.2002
Harvoin muuten enää nykyisin mikään uutinen saa yhtä kiukkuiseksi kuin tämä viime perjantain kukkanen: Naispappeuden vastustajat haluavat perustaa uuden hiippakunnan. Mikä tätä maailmaa vaivaa? Mikä luterilaista kirkkoa vaivaa? Vastikään tyrmistytti kirkon yritys kohentaa kansakunnan rapautuvaa moraalia haluamalla kieltää kirkon työntekijöiden avo- ja homoliitot. Ei riitä se, että uskonnon nimissä on soveliasta pyllistellä eduskuntatalon portailla ja nöyryyttää valtaväestön mielipiteen vastaisesti ajattelevia, nyt palataan tiukasti takaisin keskiajalle - jos kohta sieltä on vielä pois päästykään.

Näitä päiviä.

jotkut päivät konttaa ja kompuroi
avaimet hukkaa osoitteet kadottaa
toiset päivät sujuu itsestään ja silloin ymmärtää
mulle on samantekevää

jotkut päivät lentää selällään, toiset päivät toimii huonommin
ne toiset pitäis päästää näkemään, kun ne jotkut lentää selällään

3.9.2002
Järjen käyttö on sallittua ja jopa suotavaa, sanotaan Boxes and Arrowsin työkaluja käsittelevässä artikkelissa (The Tool Makes the (Wo)Man). Suomeksi: ei se meisseli vaan se, miten sitä käytetään.

Taannoin eräällä eLearningiin paneutuneella postilistalla käytiin kiivasta keskustelua tietyn alustaratkaisun soveltuvuudesta verkko-oppimiseen. Polemiikki taisi lähteä jonkun koulutuksen kehittäjän viattomasta halusta saada tietää toisten kokemuksista. Lopulta keskustelu saavutti varsin maailmojasyleilevät mittasuhteet, kun puolustajat ja vastustajat kohtasivat. On ihan sama puhutaanko verkko-oppimisesta, intranetistä, extranetistä, internetistä - aina puhutaan tekniikasta ja välineestä, joka sitten puolestaan herättää intohimoja. Eräs eLearningin ikuisuuskysymys on se, missä oppiminen tapahtuu, ja valitettavan usein tällä viitataan verkkokurssiin, oppimisympäristöön, käytössä olevaan alustaratkaisuun, milloin mihinkin. Tapahtuisikohan se oppiminen kuitenkin jokaisen korvien välissä?

Kärjistäen artikkelin kirjoittajan viesti on se, että väline voi olla suurinpiirtein mikä tahansa, jos sitä osataan käyttää niin, että olennainen välittyy. Ladasta ei tule mersua, ellei kapasiteetti riitä.

Olenkohan jotenkin kieroutunut, vai miksi minua huvittaa suuresti se, että Katajanokan vankilaan tulee hotelli, jonka rakennuttaa Lucifer Oy?

2.9.2002
"It may sound stereotypical, but men are often so carried away by the beauty of what they have designed they forget to think about whether it is user-friendly." The Guardianin artikkelissa päivitellään isoin kirjaimin sitä, miksi IT-ala on yhä niin miesvaltainen, kuinka sielläkin pönkitetään perinteisiä sukupuolirooleja ja miksi naiset ovat niin mahottoman hyviä käytettävyysasioissa. Skandinaviassa tilanne ei ehkä kuitenkaan ole yhtä ankea kuin konservatiivisessa Britanniassa.

Eilisessä hesarissa oli vähemmän mairitteleva juttu naisten asemasta työelämässä. En voi väittää ettenkö olisi joskus törmännyt joskus vastaavanlaisiin tilanteisiin joko kantapään kautta tai vierestä seuranneena. Naisten lokerointi varsinkin on tuttua kauraa ja niistä lokeroista voi olla hemmetin vaikeaa kivuta ulos. Artikkelin sanoin: "Menestynyt nainen on ponteva tyttö. Jos työssään ansioitunut nainen vaatii lisää palkkaa, hän on hankala. Jos nainen ei jaksa nauraa töissä miesten vitseille, hän on tiukkapipo."

1.9.2002
Nainen ja sika eli Viivi ja Wagner ilmestyvät nyt myös näyttämölle - ja missäpä muualla kuin Turussa!

Virallisesti syksyn ensimmäinen päivä, mutta tarvommeko loskassa kymmenen asteen kylmyydessä? Mitä vielä! Pirteitä ukkoskuuroja ja välillä yhä kuumasti polttavaa auringonpaistetta, jota riittää ties kuinka pitkäksi aikaa. Vielä saa ne sandaalit kaivella jalkaan tulevalla viikollakin - eikä ole tarvetta vaihtaa näidenkään sivujen otsikkoa kesästä syksyksi...

Zeldman on viime aikoina puinut taas vaihteeksi standardeja ja taulukoilla tehtyjä layouteja, jotka ovat yhä edelleen yleisiä. CSS:llä ja taulukoilla tehdyissä leiskoissa on kummassakin puolensa riippuen siitä, mitä tarkoitusta www-sivujen on palveltava. Aikanaan on allekirjoittaneellekin tullut varsin tyytyväinen olo, kun sivun asettelun on saanut ensimmäistä kertaa onnistumaan ilman yhdenyhtä taulukkoa, puhtaasti CSS:llä. CSS helpottaa elämää ihmeesti, kun pelkkää tyylitiedostoa viilaamalla voi muuttaa koko sivuston ulkoasun kädenkäänteessä - sama ei käykään taulukkorakenteella.

Mutta kolikolla on puolensa. Yleismaailmallista verkkopalvelua en lähtisi pelkän tyylitiedoston varaan rakentamaan, sillä CSS:n monipuolinen hyödyntäminen kuitenkin rajaa standardeja kehnosti tukevien selainten käyttäjät ulos. Aina ei voi ajatella niinkään, että sisältö on tärkein ja ulkoasusta viis (tämän puolustuksen kuulee useimmin), koska ulkoasu on myös imagokysymys ja joskus hyvinkin tärkeä sellainen. Mikäli sekä sisällöllä että ulkoasulla on merkitystä ja mikäli halutaan tavoittaa mahdollisimman moni käyttäjä, on taulukkotaitto turvallisin vaihtoehto. Sittenkin on tosin muistettava, että esim. netscape, tuo murheenkryynien äiti ja isä, hankaloittaa monimutkaisen taulukkorakenteen käyttäjää hidastamalla sivun latautumista huomattavasti.

Zeldman toteaa, ettei taulukoiden käyttö ole synti, vaikka se monesti sellaisena halutaan nähdä, ja minä taidan olla taipuvainen yhtymään tähän mielipiteeseen. Maalaisjärjen käyttö on tässäkin tapauksessa suotavaa. Koska kaikki selaimet eivät vielä tue CSS:ää toivotulla tavalla, koska nelosselainten (ja aikaisempien!) käyttäjiä yhä on joko omasta tahdostaan tai vaihtoehtojen puutteessa, lienee fiksuinta suunnitella julkisen palvelun ulkoasu taulukkopohjalle ja käyttää CSS:ää tuomaan sellaista lisäarvoa, jonka puuttuminen ei olennaisesti hankaloita kenenkään elämää myöskään esteettisessä mielessä. Toisekseen IE6:n CSS-bugi todistaa sen, ettei se tyylien käyttö onnistu aina uusimmillakaan selaimilla.

Html:n ja CSS:n kanssa puljatessa oppii tekemään kompromissejä, jotka ensi alkuun kirvelevät ja sittemmin tuntuvat haasteilta. Itse olen lohduttautunut sillä, että monesti on kuitenkin kysymys sivustosta, jota katselevat ja käyttävät muutkin kuin minä, ja usein nimenomaan muut kuin minä, jolloin tärkeintä on ennen kaikkea käytön helppous ja olennaisen tiedon välittyminen. Omilla sivuillaan kukin viritelköön niin paljon kuin moposta irti lähtee. Tosin sanottava on, että mikäli esim. näitä blogeja halutaan myös muun maailman lukevan, niin tehtäköön se sitten mahdolliseksi.


ylös

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Independents Day  The Web Standards Project, fighting for standards.
Site Meter