tuli

Toisaalla
Digitoday
HS Tuoreet
Ohjelmat.info
Pinserin blogilista
User Friendly
Zeldman

Korvanamut
Apulanta: Jumala
Tuure Kilpeläinen: Älä revi mua
Moloko: Familiar Feeling
The Sounds: Riot

Pölyttyy (t)yöpöydällä
Erlend Loe: Tosiasioita Suomesta
Anja Snellman: Safari Club
Robbie Williams: Somebody Someday

Aikaisempia
» toukokuu 2002
» kesäkuu 2002
» heinäkuu 2002
» elokuu 2002
» syyskuu 2002
» lokakuu 2002
» marraskuu 2002
» joulukuu 2002

The current mood of   at www.imood.com

blogchalk: Marjut/Female/26-30. Lives in Finland/Helsinki and speaks Finnish. Spends 20% of daytime online. Uses a Faster (1M+) connection.

©

 

31.1.2003
Mitä vanhemmaksi tulee, sitä harvemmin kompastuu bändeihin, jotka heti ensikuulemalta iskevät tajuntaan täysin ennalta varoittamatta ja irrationaalisesti "kuin tuhat volttii". Omalta kohdaltani viime vuosilta tulee mieleen vain muutama tällainen kokemus: Limonadi elohopea, Verenpisara, Moloko, Jeff Buckley - ja tässäkin aika-akseli on jo aika pitkä.

Kunnes tänään. Olin pirullisten mainosmiesten uhri: kesken hajamielisen shoppailun eräässä ikäisiäni huomattavasti nuoremmille suunnatussa trendivaatehtimossa huomaan, että yhtäkkiä nk. jalka napsaa lattiaan ja suustani pääsee ilmoille epämääräistä hyminää, jonka voi vain tulkita yritykseksi laulaa mukana. Höristän korviani oikein kunnolla ja ilahdun, kun tunnistan ämyreistä kaikuvan bändin (en siis olekaan niin homeessa kuin aina välillä luulen). Ja sehän on The Sounds. Kuin salama kirkkaalta taivaalta mieleen tulee vain yksi ajatus: tämä levy on saatava. Ja niin kävi. Ja nyt soi ihana, hömppä kasarirock. Ja minä hymyilen.

En tajunnut tästä testituloksesta hevonhumppasta, mutta jaan sen kuitenkin kanssanne näin tammikuun viimeisen päivän kunniaksi:


Are you damned?

You will die a warrior and be spirited away by warbling wenches to the Hall of the Slain. Meat and mead for ever more, well until Ragnarok, anyway, when you will do battle with giants, giantesses, dwarfs, elves and Nidhug, a dragon who likes to nibble trees. Odin is great!

30.1.2003
Onko turta olo? Eikö tunnu miltään? Älä huoli, Ericiltä löytyy tunteita myös muille jakaa!

Minäkin rakastan ruista. Ruis on terveellistä, hyvää ja pitää stressaavankin vatsan kuosissa. Hesarin uutisen mukaan pohjoismainen ruistutkimusryhmä on koonnut yhteen kaiken käsiin saamansa alan tutkimustiedon, joka on nyt julkistettu internetissä omilla sivuillaan.

Rukiisia linkkejä:
Rye and health » (pohjoismaiset tutkimustiedot)
RyeHeart.com »
Leipätiedotus »
imho: maailman parasta leipää »

29.1.2003
Sinkku.orgin mukaan olisi kaikille sopivampaa, jos olisin lautapoika ja jättäisin nämä it-hommat sikseen. (via Jar:)

Kun kaikki muutki niin kyllä mieki sit:

Which OS are You?

Jannen 10 käskyä www-suunnittelijoille sai melkein kyyneleen silmäkulmaan päivänä, jolloin usko ihmiseen ja webhäröilyyn on ollut kovilla. Nieleskellen siteeraan lempikohtaani: "Ota prosessi haltuusi, älä alennu liukuhihnatuotantoon. Vaadi samaa myös muilta tekijöiltä: ei ole mitään järkeä suunnitella hyvin, jos toteutus kusee."

27.1.2003
MarMai uutisoi: Pro Yleisradio -liike perusteilla. "Huolta herättävät erityisesti Ylen rahoituksen hupeneminen sekä julkisen palvelun ohjelmiston rapautuminen." I hear you, mates!

25.1.2003
Värillä on väliä! Color Matters tarjoaa tietoa mm. siitä, kuinka värit vaikuttavat mieleen, näkökykyyn ja toimintaan - sekä käytettävyyteen. Kulttuuriset ja sukupuolten väliset erot värien ymmärtämisessä tulevat myös käsitellyiksi monen muun asian ohella. Tiesittekö esimerkiksi, että naisilla on miehiä useammin lempiväri?

Ja koska tietopankin ylläpitäjällä on sattuneesta syystä konnotaatioita Suomeen, löytyy sivuilta myös Suomen talvisia värejä ihasteleva The Colors of Finland -osio.

24.1.2003
SubTV:llä alkaa tänään Elokuvatarkastaja, jonka roolissa höpöttää Raptorista tuttu Jufo III, allekirjoittaneen teini- ja myöhempienkin vuosien suuri ihastuksen kohde. Kuinka lienevät vuodet kohdelleet miestä, jolla on suomalaisen raphistorian ihhhhanin ääni?

Nollatutkimusten aatelia: Jopa 45 prosenttia suomalaisista vaihtamassa työpaikkaa. Tällaiseen tulokseen on tullut Jobline omilla sivuillaan tekemänsä kyselytutkimuksen perusteella. Mitä luulette, onkohan mitenkään mahdollista, että Joblinen lukijakunta olisi jollakin tavalla valikoitunutta?

Hyvin menee, ei paremmin olla vois.
Kertoisin lisää jos enemmän aikaa ois
Nyt näen kaiken, mitä juoksin katsomaan
Älä kysy, mitä löysin matkani takaa
Hei, sano mulle vielä

Että miten tahansa voi elää
Kun leikkiin lähtee sen tietää
Missä ikinä mä herään silmä tottuu pimeään
Miten vain voi elää
Leikki loppuu, on kadulla tyhjää
Ja kaikki mitä kerään on tuulen vietävää

Hyvin menee, ei paremmin mennä vois
Joku kerää kadulta roskia pois

(Jonna Tervomaa: Miten tahansa voi elää)

Että ei mulla muuta. Tänään.

23.1.2003
Jatkona eiliseen: multimediatuotantoon liittyvistä ammattinimikkeistä ja tehtäväkuvista on valmistunut Euroopan laajuinen selvitys. NAME-hankkeen tuloksena syntynyt sanasto täsmentää keskustelua multimedia-alan ammattien ja tehtävien vaatimuksista. "Verkkosivujen esteettömyys ja veloituksettomuus antaa kaikille multimedia-alan organisaatioille, yhteisöille, työntekijöille ja työn etsijöille nopean käsityksen eurooppalaisen multimediateollisuuden vaihtelevasta ja dynaamisesta luonteesta." (via Tieke)

Käytännössä siis tietokannasta voi vaikkapa valita vieraskielisen nimikkeen ja kääntää sen suomeksi; niin ikään voi valita tehtäväkuvan, jolloin tietokanta antaa valittujen kielten mukaiset selitykset työstä. Tämän sanaston mukaan olisin lähinnä "User Friendly" Specialist eli suomeksi käytettävyys asiantuntija, jonka tehtäväkuva, "User-Friendlyness" Implementation on ergonomiaa. Tai jotain - muutamassa kohdassa olisi ollut oikolukijalle käyttöä. Kiintoisa hanke!

22.1.2003
Challis Hodge on tehnyt omien sanojensa mukaan epätieteellisen tutkimuksen käyttäjäkokemuksen suunnittelijan ammatista ja siihen kuuluvista ammattinimikkeistä, jotka ovat todentotta moninaiset. Meillä Suomessa en kyllä ole juuri kuullut puhuttavan "käyttäjäkokemuksen suunnittelijoista", sen sijaan web designereita on tullut vastaan montakin. 25 kärkeen sijoittuneen nimikkeen listalta löytyy kyllä jo sellaista kamaa, että heikompaa hirvittää: mitä tarkkaan ottaen tekee esim. Experience Architect tai Content Strategist?

Ei muuten olekaan ihan sama mikä se titteli on, jos tätä juttua on uskominen, ja miksei olisi. Jos siis on käynyt niin, että ihan silkasta huonosta huumorintajusta (omasta tai toisten) työntekijää on siunattu pomonkin mielestä käsittämättömällä tittelillä, voi olla että työntekijän arvokin jää varjoon. Ja sehän ei kiristyvässä markkinatilanteessa tiedä hyvää. Minäkin olen ollut Content Developer, enkä vielä tänäkään päivänä tiedä miten se olisi pitänyt käsittää. Omasta mielestäni olisi kuitenkin aika erityisen tärkeää, että nimikkeen ymmärtää asiakas, jolle ja jonka kanssa töitä tehdään. Jos koko web-maailma on uusi tai vieras, niin voi vain kuvitella kuinka oudoksuttaa pöydän toisella puolella istuva User Experience Architect.

Soundi on "pessyt kasvonsa ja rokkaa". Näyttää selkeältä - irtopiste vielä siitä, että etusivulla listataan lähiaikojen tulevat musiikkiaiheiset teeveeohjelmat!

Pekka kirjoittaa käytettävyydestä (tai ehkä ennemminkin vanhoihin tapoihin juuttumisesta?) ja antaa ymmärtää, että Hesarin Verkkoliitteeseen olisi tulossa uudistuksia... No, toivottavasti mahdollista uudistusta on suunnittelemassa myös joku käytettävyyden ammattilainen - vaikkapa sitten guru Adagesta. :-) Käytettävyys on kyllä sikäli mielenkiintoinen juttu, että harva kiittää siitä, että homma toimii, mutta käytettävyyden puutteesta kyllä avaudutaan. Jotkut meistä tekevät sitä jopa työkseen. Heh.

Verkkoliitteen suunnittelijaporukka tuskin kuitenkaan lankeaa ansaan, josta valitetaan Wow Web Designin artikkelissa: kontrasti puuttuu! Tuorein web-suunnittelun ärsyketrendi on kuulemma harmaan tekstin käyttäminen, johon itsekin olen syyllistynyt. Kirjoittaja ehdottaa kompromissiksi harmaata taustaa ja mustaa tekstiä, mutta jos on pakko valita, niin kyllä minä ainakin mieluummin luen perinteisesti mustaa valkoisella. Muutenkin enemmän harmittaa, ellei tekstin seasta löydä linkkejä, niin kuin esim. joissakin suosikkiblogeissani on. En nyt tarkoita, että linkkien pitäisi olla sinisiä ja alleviivattuja, mutta saisivat ne leipätekstistä kuitenkin erottua ilman tihrustamista. (Kävin jo optikolla!)

Käytettävyyskukkanen verkkomaailman ulkopuolelta löytyy mm. Innopoli 2:sta, joka eteishallin naulakoissa on kenties omituisimmat henkarit ikinä. Niitä ei saa irrotettua naulakosta millään järjellisellä tavalla, millä on ilmeisesti haluttu estää se, ettei kukaan nappaa niitä mukaansa. Käytännössä kuitenkin takin pujottelu tangossa tiukasti kiinni olevaan henkariin vaatii jo sorminäppäryyttä ja hermoja. No, Innopoli 2 tuntuu vielä kumisevan tyhjyyttään, niin että ehkä tosielämän rasitustestauksessa on tämä kohta jäänyt vähän vähemmälle huomiolle.

19.1.2003
Kuola valuen: Oliver Werner Krulla’s.

18.1.2003
eLearning vuonna 2003: mobiilia verkko-oppimista, kustannustehokkuuden kasvun hakemista verkko-oppimisen avulla, toimittajien integroitumista, hypen vähenemistä, helpompaa sisällöntuotantoa, muutosta luokkahuonekeskeisyydestä aidosti vuorovaikutteisiin oppimisympäristöihin, todellisuuden ja virtuaalisen rajan hämärtymistä. Ja paljon muuta. Näin siis maailmalla, mitenkähän meillä Suomessa?

Verkko-oppimisen, niin kuin monen muunkin asian suhteen, tuntuu siltä, että kapasiteettia olisi vaikka mihin, mutta resursseja ei osata kohdentaa ja hyödyntää oikein. On tekniikka, pedagogiikka, sisältö, välineet - ja silti jokin ontuu. Jos saisin valita em. kolumnin ennusteista (utopioista?) yhden, se olisi tämä:

"Learning will become part of human capital management, incorporating the procedures and technologies of knowledge management and human resources, to support workers from hire to retire."

17.1.2003
Harvoin äidyn kehumaan minkään yksittäisen firman kotisivuja, mutta nyt on on pakko: ihastuin kertalaakista Raja Production -merkkisen puulaakin verkkomajaan. Eikö muka kuulosta sympaattiselta: "Arvojamme ovat henkinen pääoma, kiireetön elämänmeno ja rockmeininki. Töitä tehdään kravatti löysällä, mutta ankarasti paneutuen." Toivon teille pitkää ikää positiivisesta asenteesta huolimatta!

Hyvä idea on myös saattaa Otaniemen likimain kaikki teknopalvelut saman osoitteen alle. Mutta voi: eipä tarvitse jättää kuin se maaginen www osoitteesta pois, ja päädytään jonnekin aivan muualle...

16.1.2003
Myöhään eilen illalla napsahti 30 000 kävijän raja rikki näillä sivuilla. Kiitos ja kumarrus!

Cooperin suunnitteludokumentaatio-artikkelisarjassa on vuorossa "muodon ja toiminnan määrittely" (The Form & Behavior Specification) -dokumentti, joka ainakin omien kokemusteni mukaan on elintärkeä ja jonka puuttuminen tai puutteellisuus saa aikaan pelihousujen repimistä projektin monella eri taholla. Useinhan tarkka dokumentointi leimataan byrokratiaksi, joka aikataulujen kurimuksessa jää lapsipuolen asemaan. Kuitenkin tiettyjen määrittelyjen puute kolahtaa kipeästi ei vain nilkkaan, vaan koko kintun pituudelta. Been there.

Lyhyesti: tarkoituksena on dokumentoida vaihe vaiheelta, käyttöliittymä käyttöliittymältä tuotteen / sivuston toiminnallisuus ja ulkoasu sillä tarkkuudella, että ohjelmoijat pystyvät määrittelyn pohjalta keskittymään hyvän koodin tuottamiseen eikä arvailuihin. Useinhan puutteellinen määrittely näkyy ns. insinöörikäyttöliittyminä, joille vastikään Dilberteissäkin naurettiin... ja jotka tosiasiassa eivät juuri hampaita naurata. Ennemmin käsi hamuaa nenäliinaa.

15.1.2003
Saanko esitellä: The People's Republic of Marjut. (via Kobaïa)

14.1.2003
Reilun vuorokauden kokemuksella: vietettyäni elisen YleX:n seurassa ja kuunneltuani YleQ:n hajutonta ja mautonta aamulähetystä alan kallistua sille kannalle, että Radio Helsinki on todellakin varteenotettavampi vaihtoehto. Ehkä mieli vielä muuttuu, jahka uudistukseen tottuu, mutta ainakin toistaiseksi surffailu kahdella ensinmainitulla kanavalla ei ole antanut mitään hyvää syytä pysähtyä kummallekaan. Plussaa tosin siitä, että Ylen yölähetykset eivät tunnu enää tuuppaavan ruusujahopeamaljassahumppaa tuutin täydeltä, vaan ovat ihan järkevä vaihtoehto kissfm-hittiputkelle, jota ei aamun valjetessa kykene kuuntelemaan pirukaan.

Ja kun nyt rutisemaan pääsin, niin pari sanaa Robbie Williamsista. Koska makuasioista voi luonnollisesti kiistellä niin kauan kuin henki kurkussa pihisee, niin kerrottakoon, että kun kuuntelin pitkästä aikaa I've Been Expecting You -levyn, niin en voi kuin ihmetellä miksi kriitikot ovat kilvan ylistäneet uusinta, laiskanpulskeaa Escapology-albumia. Hei siis kamoon! Kenties Robbiesta on jollain mittarilla mitattuna tullut katu-uskottavampi, mutta muuta positiivista en uudesta levystä keksi (ellei Feel-hittiä lasketa). Olen yrittänyt hampaat irvessä opetella pitämään Escapologystä, mutta kun ei nappaa, niin ei vaan nappaa. Pahoin muuten pelkään, että ei nappaa jenkkilässäkään - jos kohta Robbielle ei taida olla niin väliksikään Amerikkaa valloittaa.

12.1.2003
Tästä se lähtee: YleX ja YleQ.

Richard F. Dillon oikoo käytettävyystestaukseen liittyviä myyttejä ja väärinkäsityksiä. Tämän luettuasi tiedät, ettei testaamiseen välttämättä tarvita laboratoriota ja joukkoa valkotakkisia miehiä; että testata saa (ja pitää!) jo ennen kuin käyttöliittymä on valmis ja että ihan kuka tahansa ei sentään sovellu testaajaksi. Ja paljon muuta. Printtaa ja lue ääneen työpaikan aamunavauksessa.

11.1.2003
Alkaneen vuoden paras musiikillinen uutinen: Moloko julkaisee uuden albumin maaliskuussa. Eihän sitä olekaan tehty vasta kuin pari vuotta... Familiar Feeling -sinkku julkaistaan jo helmikuun puolella, ja siitä tehty video kannattaa katsastaa ihan jo Roisin Murphyn mahtavan jalkatyöskentelyn takia!

9.1.2003
Kaikille kahvilalleille oiva tilaisuus auttaa naista mäessä ja osallistua Ikimuistoiset kahvihetket -tutkimuskyselyyn: "Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa kahvinjuonnin merkitystä suomalaisessa arkipäivässä ja -kulttuurissa." Vastausaikaa helmikuun loppuun.

Jos vuodenvaihteessa tehdään yhteenvetoja menneestä vuodesta, niin yhtä lailla myös ennustetaan tulevaa. Gerry McGovern ennustaa mm. naisten roolin internetin vaikuttajina ja käyttäjinä kasvavan, spämmin määrän lisääntyvän ja rajattoman internetin myytin kuolevan omaan mahdottomuuteensa. Samassa artikkelissa voi myös tsekata kuinka ennusteet viime vuodelle osuivat kohdalleen.

Boxes and Arrows on koonnut yhteen eri web-vaikuttajien ennusteita, jotka liikkuvat aika laajalla skaalalla langattomien ratkaisujen räjähdysmäisestä kasvusta sisällöntuottamisen tärkeyden oivaltamiseen saakka. Mutta katsotaanpa kuinka käy tämän ennusteen:

I also predict that in 2003 there will be at least one newsworthy lawsuit served by a major retailer against a website design agency (or individual information architect) for a site design that fails to meet their return on investment expectations because of performance-related issues.

Minkähän takia muuten Turun Romantiikan versioima biisi Kärpästen juhlat kuulostaa korvissani ihan edesmenneeltä Pronssiselta pokaalilta? Vai kuulostiko Pronssinen pokaali Mikko Saarela & Organilta? Syväluotaavat mietteet!

The wild boys are calling
on their way back from the fire
in august moon's surrender to
a dust cloud on the rise
wild boys fallen far from glory
reckless and so hungered
on the razors edge you trail
because there's murder by the roadside
in a sore afraid new world

they tried to break us,
looks like they'll try again

wild boys never lose it
wild boys never chose this way
wild boys never close your eyes
wild boys always shine

Duran Duran: Wild Boys

Tänäkin vuonna maailman oudoimmat biisit jumittavat päähän soimaan. Mieto kasariagre kieltämättä sopii tähän päivään kuin nakki parkkimittariin.

No, riemuksemme Nielsenillä on taas esittää kovaa faktaa siitä, mitä käytettävyys maksaa ja etenkin mitä se tuottaa. Häikäiskää kolleganne ja pomonne!

7.1.2003
Accessify.com - "all the tools, links and resources you'll ever need to make your web site accessible". Saattaa hyvinkin pitää paikkansa! Toinen hyödyllinen tuttavuus on Colorblind Web Page Filter, jonka avulla voi kätevästi tarkistaa miltä ne omat tai vieraat sivut näyttävätkään värisokean silmin. (Linkit tarjosi Webword.)

5.1.2003
Olen rakastanut raivoisasti Limonadi elohopea -merkkistä orkesteria vuodesta 1995 saakka. Nyt bändi on viimeinkin saanut ansaitsemansa uuden verkkokodin uuden rumpalin ja levy-yhtiön ohella. Etenkin sivuston historiikki-osuus on mannaa taivaasta. Hienoa!

3.1.2003
Perusasiat haltuun heti vuoden alusta: Bob Bailey ynnää menneen vuoden käyttöliittymätutkimusten tulokset 56 kohdan do's and dont's -listaksi. Kättä yhteen sille ken jaksaa lukea loppuun saakka! Tiesittekö muuten, että web application -sanaparin voi kätevästi lyhentää sanalla weblication? (Huh.)

Jos sarasvuohenkinen mielialan nostatus ei mielialan sijasta nosta näppylöitä, niin kehotan jokaista eksistentiaalisen kriisin kanssa painivaa lukaisemaan What Should I Do With My Life? -artikkelin. Oivaa lukemista näin vuoden alussa, kun ainakin allekirjoittaneella on taipumus puhdistaa pöytää tulevaa vuotta silmällä pitäen. Tietenkään juttu ei tarjoa suoria vastauksia esitettyyn kysymykseen, mutta sai ainakin minut huomaamaan, että oikean kysymyksen esittämisellä on merkitystä.

2.1.2003
Aamulehdessä on oma Talvi-liite, jossa mm. paneudutaan talvipukeutumisen saloihin ja haetaan vastausta ikuisuuskysymykseen: Miksi talvi on olemassa? Sitä minäkin tänään mietin palellutettuani nenänpääni, joka nyt tunnustaa väriä enemmän kuin omistajansa ikinä. Pahus!

Tästäkö se johtuikin!

1.1.2003
Vuosi on vaihtunut. Olen selviytynyt hengissä sekä karjalaisesta joulun vietosta että rakettien räiskeestä, joka neljän seinän sisälläkin tuntui paukkuvan aivan korvan juuressa. Aina vain parempaa uutta vuotta 2003!

Vasta viime vuosina lakkasin tekemästä vuoden vaihtuessa yhteenvetoa kuluneesta vuodesta, sillä vaikka tapahtumia epäilemättä onkin teinivuosia enemmän, sanottavaa ei tunnu olevan senkään vertaa. Muita blogeja lukiessani huomasin monien luovan katsauksia menneeseen, mutta itse en siihen vieläkään pysty. Vuosi sitten yritin joululahjaksi saamani päiväkirjan innoittamana, mutta siihen se jäi. Ja vuonna 2002 hallitut avautumiset tapahtuivatkin sitten tällä julkisella foorumilla.

Koska en omista kristallipalloa enkä ole piipahtanut ennustajan puheilla, en osaa tulevan vuoden tapahtumista sanoa tuon taivaallista - voin vain toivoa korkeintaan. Henkilökohtaisella tasolla kauhistuttava tasaluku lähestyy ihan liian pitkin askelin; yritän karkoittaa sitä uppoutumalla opiskeluihin, taas kerran. Sitä kautta tässä blogissakin saattaa sitten tulla sanotuksi, eh, mielenkiintoisia asioita, kuvitelkaa nyt: kolmenkympin kriisi yhdistettynä alati kasvavaan tiedonjanoon ja tenttikirjapinoon sekä satunnaisiin oivalluksiin.

Mutta siihen saakka: nautitaan pakkasista, lumesta ja kunnon talvesta kun vielä voidaan!

Ai niin: näyttää siltä, että bloggaaminen on tavoittanut kansan syvät rivit. Yhteishyvä-lehden paperisessa versiossa on aukeaman artikkeli nettipäiväkirjoista punaisena lankana se, kuinka "helppo nettipäiväkirja korvaa mutkikkaat kotisivut"; esimerkkeinä mm. yours truly, Pinseri, Aija Hakala ja Kommentaattori.


ylös


Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Independents Day  The Web Standards Project, fighting for standards.
www.blogwise.com     Site Meter