feissi

Päivittäin
Croc o'Lyle
Digitoday
HS Tuoreet
Käytöskukka.org
Ohjelmat.info
Pinserin blogilista
Suodatin
Turuntori
Zeldman

Korvanamut
väkäLaineiden liplatus
väkäTervapääskyt
väkäTurun murre

Alla kuplii
väkäSpectre Quartet: (Make way for) Bosse Bergström
väkäRHCP: By The Way
väkäAbsoluuttinen nollapiste: Eräät tulevat juosten

Lomalukemisto
väkäNick Hornby: How To Be Good
väkäJohn Irving: Neljäs käsi
väkäAnna Cavalda: Kunpa joku odottaisi minua jossakin

Osui ja upposi
"That which doesn't kill you will make you bitter and cynical."
Too Much Espresso Guy (Shannon Wheeler)

Aikaisempia
toukokuu 2002
kesäkuu 2002

Gimme Amazon!
Gimme ThinkGeek!

The current mood of   at www.imood.com

blogchalk: Marjut/Female/26-30. Lives in Finland/Helsinki and speaks Finnish. Spends 20% of daytime online. Uses a Faster (1M+) connection.
©

Matkalla

30.7.2002

Paluu helteisestä Prahasta helteiseen Helsinkiin. Irtiotto arjesta onnistui täydellisesti, eikä koko aikana tehnyt mieli edes nähdä yhtään tietokonetta. Ellei matkaseura olisi odottanut tuikitärkeää postia, olisi internet saanut puolestani levätä rauhassa koko viikon. Ehkä en siis olekaan niin nörtti kuin välillä olen luullut...

Jahka saan matkakuvat käpälään, saattaa näille sivuille ilmestyä jonkinlaista loma-albumin tynkää. Joka tapauksessa voisin yrittää viritellä kertomusta siitä, minkälainen on Praha oluesta, kristallista ja knöödeleistä mitään ymmärtämättömälle ihmiselle (tai kahdelle), joka onnistuu ujuttautumaan mukaan seuramatkalle yhdessä kahdenkymmenen eläkeläisen kanssa. Joskus totuus on tarua ihmeellisempi!

Pari täkyä (arvatenkin tuttuja kaikille Prahan kävijöille):

22.7.2002

Don Norman on löysännyt pipoa ja myöntää Emotion & Design -esseessään, että silmää miellyttävät kapineet toimivat paremmin. Tuotteen tai vaikkapa www-sivuston rumuutta ei siis voi enää perustella toimivuudella ja käytettävyydellä. Norman viihdyttää lukijoitaan kertomalla kolmen teepannun kokoelmastaan, joista "yksi on painottunut käytettävyyteen (tai sen puutteeseen), yksi esteettisyyteen ja yksi käytännöllisyyteen", ja joita kaikkia hän käyttää. Mukava ulkoasu kun korvaa pienet puutteet käytettävyydessä.

Ihan näin lepsuilla linjoilla Norman ei kuitenkaan loppuun saakka jatka, vaan summaa, että hyvä design on kauneuden ja käytettävyyden tasapainoa: "a pleasure to own, a pleasure to use". Viimeiset viisi vuotta käytännöllistä, mutta silti muilta ominaisuuksiltaan mukavaa lompakkoa etsineenä tiedän tismalleen, mistä on kyse. Ja voihan olla, että internjet-painotteisten töiden puitteissakin on samaan aihepiiriin tullut törmättyä...

20.7.2002

Lähipiiri tietää, että haluan alati koristella tietokonettani erilaisilla taustakuvilla, joiden rotaatiotahti voi olla melkoinen. Ellen surffaillessa muuta keksi, niin aina voin metsästää uusia silmäniloja päivää piristämään. Tämän päivän löydöt: Cacophony: Desktop Wallpaper ja desktopimage.com.

Mutta ettei (huonosta) maustani tulisi ihan väärää käsitystä, niin kerrottakoon, että pisimpään jaksoin katsella Chickenheadin "Desktop Bonanzan" eh, taidetta. :-)

19.7.2002

Lomailu ja lomastressi on puhuttanut mediassa, onhan nyt Suomen virallinen lomakuukausi ja putiikki kiinni, niin kuin sanonta kuuluu. Niin kauan kuin työ vielä jäytää takaraivossa, on helppo kohauttaa olkiaan akkainlehtien lomastressihöpinöille, mutta sitten ei olekaan kivaa, kun se osuu omalle kohdalle. Yhtäkkiä minun lomani on maailman tärkein, älköön mikään tai kukaan sitä pilatko! Minun lomani, minun tilani, minun aikani ja etenkin minun suunnitelmani.

Pikkumaista. Paitsi että loma saa aikaan rentoja ihmisiä, se pakottaa myös silmätysten omien rajojen ja riittämättömyyden kanssa. Ehkä töissä onkin taas ihan mukavaa.

Kiitokset SubTV:lle ripeästä Safiirin ja Teräksen uusintakierroksesta - minä vain en uskalla katsoa sitä vieläkään. Varsinkin ulkona rymisevällä ukkosella ryyditetty Safiiri ja Teräs oli kyllä saada vetelät pöksyyn. Miten voikin kökkö ja silkkaa tajunnanvirtaa sisältävä tieteiskitsch saada kylmät väreet selkäpiihin? Lapsuuden kauhut eivät hevillä unohdu.

Lomailijalta kiellettyä herkkua: Janice Fraser puhuu Asiaa käytettävyydestä isolla A:lla New Architectin The Culture of Usability -artikkelissa. Töissä tai ei, niin jotkin asiat vain saavat ihmisen virittymään oikealle taajuudelle!

17.7.2002

blogchalk: Marjut/Female/26-30. Lives in Finland/Helsinki and speaks Finnish. Spends 20% of daytime online. Uses a Faster (1M+) connection. Google! DayPop! This is my blogchalk: Finnish, Finland, Helsinki, Marjut, Female, 26-30! (kiitokset vinkistä, Selfdestruct!)

16.7.2002

Helteisiä huomioita kesken kesälomailun...

Joillakin ihmisillä on ikävä (?) taipumus suunnitella ja ottaa asioista etukäteen selvää siten, että voi tietää olevansa vartin verran spontaani elokuussa tiistai-iltapäivänä. Oma suunnitelmallisuuteni paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun mietin mukavaa lounaspaikkaa. Onneksi on internet!

Vaikka nykyisin ravintoloissa onkin jo valinnanvaraa myös eri tavalla ruokarajoitteisille, niin aika monta kertaa olen saanut kääntyä ovelta pois sopivan sapuskan puutteessa. Ellei nälän yllättäessä tunne suurta seikkailuhenkisyyttä, voi verkosta löytää monen ruokapaikan lounas- ja a la carté -listat, joista voi etukäteen tsekata ymmärtääkö ravintoloitsija myös muiden kuin kermaperunoiden ja lankkupihvin mussuttajien päälle. Tähän saakka olen suosinut Aktivistin ravintolahakua, joka kattaa suurimmat kotimaiset kaupungit, mutta tänään hoksasin myös Nettikeittiön tarjoavan samankaltaista palvelua. Nettikeittiölle isot propsit siitä, että hakemistosta löytyy myös pienempien paikkakuntien ravintolat - ja ne elintärkeät lounaslistat...

Ja koska nälkä kasvaa syödessä (!), niin seuraavaksi peräänkuulutan vastaavia ulkomaisia palveluita. Käsi ylös, jos joku tietää!

10.7.2002

Ihanaa kesää kaikille!

8.7.2002

Red Hot Chili Peppersin uunituoreen By the Way -levyn kannessa mainostarra hehkuttaa: "16 songs! Over 70 minutes of music!" Rahoille siis vastinetta, mutta jokuhan saattaisi puutua jo pelkästä ajatuksesta...

Ei-no, vaikka levy on positiivisen häkellyttävä keitos beatlesmelodioita yhdistettynä häivähdykseen siitä funkista, joka RHCP joskus oli, niin ikääntyvänä känttynä kaipaan kyllä niitä aikoja, jolloin levy kesti 45 minuuttia. Silloin jokainen minuutti oli mietitty, ja levyllä oli a- ja b-puolet, joista muodostui (toivottavasti) harkittu kokonaisuus. Mutta toisaalta tässä puhuu nyt ihminen, jolle yli kaksituntiset leffatkin ovat silkkaa piinaa.

7.7.2002

Hehkutan taas tapani mukaan hiukan jäljessä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan: entinen olohuoneeni ja nuoruusvuosieni sijaiskoti Kerubi on saanut ansaitsemansa uudet kotisivut! O-jee! Mahtavinta mahtavaa!

Jotkut paikat jättävät polttomerkin sieluun. Kerubi on yksi niistä. Ilosaarirockissa nähdään!

6.7.2002

Eräällä nimeltämainitsemattomalla kaupallisella radiokanavalla on jo parin kuukauden verran tolkutettu, että siellä soitetaan "intiaanikesän parhaat biisit" tms. Mitäh, intiaanikesä? Minä kun olen luullut, että intiaanikesä koittaa vasta joskus myöhään syksyllä, ja nythän on vasta heinäkuu! Aloin jo epäillä omaa päätäni, joten oli pakko ottaa asiasta selvää.

Muitakin tämä sama termi on askarruttanut, ja ainakin Hesarin Kirsti on vastannut aiheeseen liittyviin kysymyksiin pariinkin otteeseen. Ja toden totta, näin sanoo Kirsti:

"-- Maissa, joista sanonta intiaanikesä on peräisin, kesä jatkuu normaalistikin elokuun lopulle, joten niissä intiaanikesästä puhutaan vasta syyskuisten helteiden yllättäessä. Suomessa intiaanikesäksi voi toki sanoa kylmän ja sateisen kesän jälkeen elokuun lopulla saapuvaa helleaaltoakin."

Ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen artikkelissa jatketaan:

"-- Elokuun lopulla tai myöhemminkin tulee välistä kylmän ja sateisen jakson jälkeen vielä yllättävän lämpimiä ja kauniita päiviä. Silloin on intiaanikesä. Jotkut ovat ruvenneet käyttämään tätä sanaa myös kuumasta kesästä."

No, ensi viikolle on kuitenkin luvattu hellettä - arvatenkin kohta alkavan lomani kunniaksi...

"The air is perfectly quiescent and all is stillness, as if Nature, after her exertions during the Summer, were now at rest." (John Bradbury)

4.7.2002

Arvatkaa mikä lähestyy! Aamukampa on jo kehissä! Mm. Alexin ja Luksuksen innoittamana ohessa sekalainen kesäloman soundtrack - päivittyy sitä mukaa, kun muisti palaa...

Nämä biisit lomalle mukaan!

Wham!: Club Tropicana
Madonna: Holiday
Mr. President: Coco Jambo
Manu Chao: Me gustas
Dodgy: Staying out for the summer
Duran Duran: Rio
Bananarama: Cruel Summer
Keba: Piilopaikka
Ricky Martin: Loaded
Tehosekoitin: Asfaltti polttaa
Ilona: Kesäpano
Samuli Edelmann: Ihana ilta
Seremoniamestari: Chillaa meiän kanssa
Katri-Helena: Vasten auringon siltaa

Sympaattista (?) tänään A.Word.A.Day:n päivän sanana:

punchinello (pun-chuh-NEL-o) noun

  1. A short, fat buffoon, principal character in an Italian puppet show.
  2. A grotesque person.

"Unlike Mr. Donahue, she doesn't automatically sympathize with every oddball and Punchinello who feels mistreated by 'straight society' (a phrase, believe it or not, that still rolls off Mr. Donahue's tongue)."
Martha Bayles, Oprah vs. Phil: Warmth Wins Out, The Wall Street Journal (New York), Jan 26, 1987.

2.7.2002

Parisuhteet puhuttavat yleismaailmallisesti, aina ja jostain syystä etenkin kesäisin. Joka jumalan lehtikin on täynnä rakkaushoroskooppeja ja kesän kuumia iskuvinkkejä. No, tässä vastapainoa:

1.7.2002

All the playings stopped in the playground now
She wants to play with her toys a while
And school's out early and soon we'll be learning
And the lesson today is how to die
And then the bullhorn crackles
And the captain crackles
With the problems and the how's and why's
And he can see no reasons
Cos there are no reasons
What reason do you need to die

Tell me why
I don't like Mondays
I want to shoot
The whole day down

The Boomtown Rats: I Don't Like Mondays

 


Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Independents Day  The Web Standards Project, fighting for standards.  Site Meter

ylös