matkalla

Toisaalla
Croc o'Lyle
Digitoday
HS Tuoreet
Ohjelmat.info
Pinserin blogilista
User Friendly
Zeldman

Korvanamut
Tori Amos: A Sorta Fairytale
Eminem: Lose Yourself
Happoradio: Sinä
Sweatmaster: Well Connected
Robbie Williams: Feel

Pölyttyy (t)yöpöydällä
Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie
John Irving: Neljäs käsi
Jeffrey Veen: Webdesign
pino graduja ja pari väitöskirjaa

Osui ja upposi
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Aikaisempia
väkä toukokuu 2002
väkä kesäkuu 2002
väkä heinäkuu 2002
väkä elokuu 2002
väkä syyskuu 2002
väkä lokakuu 2002

Gimme Amazon!
Gimme ThinkGeek!

The current mood of   at www.imood.com

blogchalk: Marjut/Female/26-30. Lives in Finland/Helsinki and speaks Finnish. Spends 20% of daytime online. Uses a Faster (1M+) connection.

©

 

29.11.2002
Muuttivat sitten ne Ylen radiokanavien nimet. Pekka kiteyttää. Minä mietin, että osaankohan kuunnella yhtä sujuvasti Radio Helsinkiä kuin olen kuunnellut mafiaa koko sen olemassaolon ajan. Radiokanavat ovat allekirjoittaneelle vähän kuin hyvä kampaaja: kun sopivan kerran löytää, ei siitä haluaisi millään luopua.

Otan varaslähdön jouluun, ja hehkutan Rovaniemen kaupungin ylläpitämiä Christmas Rovaniemi -sivuja. Kivoja askartelutehtäviä! Joulukortteja! Jouluisia tapahtumia! Deck the halls!

28.11.2002
Kuten tiedetään, ei tietokoneen ruudulta lukeminen ole herkkua, ja useimmiten pitkät tekstit tulee mieluummin printattua kuin tihrustettua niitä näytöltä. Optimaalista rivin pituutta on tutkittu, ja tulokset kertovat, että

Tuloksissa ei oteta kantaa fontin tyyppiin ja kokoon, vaikka niilläkin on eittämättä merkitystä. Onhan kumminkin eri asia lukea pitkiäkin rivejä mummofontilla kuin kärpäsenkakan kokoisella kirjasimella.

27.11.2002
Onko yksinkertainen tylsää? Ei välttämättä: Peter-Paul Koch kertoo, kuinka yksinkertainen ja käytettävä web design voi samalla olla innovatiivista ja tekijälleen haasteellista.

Henkilökohtaisesti en ole muuten koskaan ymmärtänyt miksi käytettävää ja webin totuttuja ilmaisutapoja (navigointi vasemmalla, tunnisteet ylhäällä jne.) noudattavaa sivustoa pidetään tylsänä jopa siinä määrin, että suunnittelijoiden on ihan pakko yrittää rikkoa konventioita vain todistaakseen voivansa tehdä toisin. Eikö paljon haasteellisempaa ole pyrkiä luomaan uutta ja mahtavaa olemassaolevien sääntöjen puitteissa? Toisekseen käsittääkseni itseilmaisun mahdollisuudet ovat silti lähes rajattomat, vaikka näitä muutamaa perusperiaatetta noudatettaisiinkin.

25.11.2002
Tein testin:

My Inner Child

24.11.2002
Tästä piti riemuita jo aikaisemmin: dive into mark -weblogia kirjoittava Mark Pilgrim on koonnut kertakaikkisen mainion Dive Into Accessibility -esteettömyysoppaan, josta löytyy ohjeita esteettömään suunnitteluun mm. vamman, selaimen, julkaisutyökalun ym. mukaan ryhmiteltyinä. Visa on kääntämässä opasta suomeksi, missähän vaiheessa työ mahtaa olla?

23.11.2002
Niin, tiesittehän, että perinteisellä kivi-paperi-sakset-leikillä on jopa oma yhdistys, joka mm. tarjoaa tietoa edistyneemmistä pelitekniikoista...

Lauantain toinen höpölinkki on must kaikille, jotka ovat aikeissa hankkiutua raskaaksi (ei tee pahaa miehillekään!): The Empathy Belly Pregnancy Simulator.

22.11.2002
Tänään mukavassa herraseurassa lounaalla lausuttua: "Siis Suomessa on noin kolme käytettävyydestä kiinnostunutta ihmistä, ja tässä pöydän ääressä niistä istuu neljä."

21.11.2002
Graafikko-kollega ei lurittele sivun täytteeksi loremipsumia muiden kaltaistensa tavoin, vaan käyttää mieluummin mahtavaa, tai innostuessaan jopa mahtavinta mahtavaa (lisäys herralta itseltään: "Suuressa innostuksen puuskassa käytän useimmiten leiskoissa kyllä superfinos negros -sanaparia."). Muutama päivä takaperin opin, että että "mahtava" onkin oikeasti äärettömyyteen liittyvä matemaattisessa logiikassa käytetty termi, jonka keksi Sir Georg Cantor (1845-1918). Kuulkaas tätä (matemaattisesti suuntautuneet henkilöt voivat tässä kohdassa laittaa silmät kiinni):

"Äärettömien joukkojen teoriassa on käsite "numeroituvuus" tärkeä. Jokin joukko X on numeroituva, jos se on "yhtä mahtava" kuin luonnollisten lukujen joukko N={0,1,2,... .}. Yhtä mahtava se taas on, jos - ja vain jos - löytyy yksikäsitteinen kuvaus X:stä N:ään, jossa jokaiseen X:n alkioon voidaan liittää eri N:n alkio, siis luonnollinen luku, ja samoin jokaiseen N:n alkioon voidaan liittää yksikäsitteinen X:n alkio. Hienosti sanottuna kyseessä on bijektiivinen kuvaus. Cantorin tekemistä huomioista olennaisin oli, että äärettömien joukkojen mahtavuuden ei tarvitse olla sama. Tähän liittyy luonnollisesti kysymys konkreettisten joukkojen mahtavuudesta. Cantor osoitti, että algebrallisten lukujen joukon mahtavuus on sama kuin luonnollisten lukujen. Tämä perustuu siihen, että kokonaislukukertoimiselle polynomille voidaan määritellä korkeus, joka on polynomin asteluvun ja sen kertoimien itseisarvojen summa. Kutakin korkeutta kohden on vain äärellinen määrä algebrallisia lukuja, jotka saadaan kyseistä korkeutta olevien polynomien nollakohtina."

Vetää naisen hiljaiseksi. Jos Stupidossa on meneillään Stupido-wiikot, niin minä tarjoan teille Turhan Tiedon Päiviä. Var så god.

20.11.2002
Stupido Shopissa alkaa "Stupido-wiikot", tai itse asiassa wiikko (22.-30.11.) - tarjolla hyviä levyjä halpaan hintaan ja vielä joka päivä 20 ekalle asiakkaalle Stupido-paita 5 eurolla. Miksikö mainostan? Siksi, että ko. levykauppa on mukavaa vaihtelua mega-anttiloille ja muistuttaa minua mieltä lämmittävästi sympaattisimmasta levykaupasta, jonka tiedän. Jos siis liikuskelet pääkaupunkiseudulla, niin...

Eminem on positiivisena ja meikäläinen tykkää kympillä:

You better lose yourself in the music, the moment
You own it, you better never let it go
You only get one shot, do not miss your chance to blow
This opportunity comes once in a lifetime!

Biisihän on Eminemin tähdittämästä kassamenestysleffasta 8 Mile, joka on saanut yllättävän positiivisia arvioita rapakon takana. Suomen ensi-ilta vasta tammikuun lopussa, pahus.

19.11.2002
Tira oikoo meikäläisen kuulo- ja lukihäiriöitä tuolla Robbien Feelistelyissä. Tästä lähtien en usko painettuun sanaan eli webin lyriikkapankkeihin, vaan varmistan sormi pause-näppäimellä tekstien oikeellisuuden.

Kasari rules: Pitchfork listaa 80-luvun 100 parasta levyä. Kieltämättä top kympistä löytyy monta muistoa herättävää teosta, mutta miksi Duran Duranin Rio on vasta sijalla 95? Huutava vääryys! Onneksi sentään levyn kuvaus osuu naulan kantaan. :-)

Ikuinen opiskelija kun olen, niin aloitin eilen uuden opiskelurupeaman knowledge management -erikoistumisopintojen parissa, ja samaan prosessi- ja johtamisteoreettiseen syssyyn törmäsin verkossa artikkeliin, joka summaa aika sattuvasti viime viikkojeni (koko it-urani!) tunnelmat. Kyseessä on Builder.comin kirjoitus nimeltä How to identify a failing project, eikä siitä varmaan tarvitsisi sen enempää sanoakaan... mutta sanon kuitenkin.

Periaatteessa kai pitäisi olla lohdullista kuultavaa, että kaksi kolmasosaa it-projekteista pissii, mutta en voi kirkkain silmin sanoa etteikö minua aika ajoin ärsyttäisi laittoman paljon se, että eikö tällä alalla ikinä opita mitään. Artikkelissa luetellaan pieleen menevän projektin oireita ja riskejä ja esitellään niihin ratkaisuja, jotka on kuultu jo monta kertaa aikaisemminkin. En tiedä minkälaista ihmeidentekijää tarvitaan, että prosessit saataisiin pyörimään toivotulla tavalla, tai edes siedettävästi, mutta vaikea sellaista tuntuu olevan löytää.

Onkohan sittenkin niin, että niin kauan kuin projekteja tekevät erehtyvät, inhimilliset ja muuttuvat ihmiset ei koskaan päästä loistoluokan mersuun vaan joudutaan köröttelemään noppacorollalla kivistä kylätietä? Pitäisikö prosessi- ja projektimallien kehittämisen sijasta keskittyä jonkinlaiseen "damage controlliin" ja riskien ennaltaehkäisyyn? Omien kokemusteni perusteella lähimmäksi toimivaa prosessia on päästy silloin, kun tekijätiimi on ollut riittävän pieni ja yhteen hitsautunut, roolit selkeät ja prosessi yksinkertainen - ja sittenkin onnen tunne voi olla vain hetken riemu. Jotenkin tuntuu siltä, että koska tähän aikaan kuuluu muutos ja liikkuvuus ja etenkin kiire, ei koskaan ole aikaa eikä varaa paneutua siihen, että asiat saataisiin sujumaan kunnolla. Eikä muutospaineissa moni tahdo jäädä prosesseja kehittelemään, vaan aloittaa mieluummin saman kierroksen jossain muualla alusta uudestaan.

Taidan siis katsahtaa peiliin, haudata sisäisen ja aina yhtä ankaran perfektionistini ja keskittyä siihen, että en jäädy hengiltä, vaikka vesi on toisinaan kylmää. Kas kun saunaankin välillä pääsee, onneksi.

17.11.2002
Robbie Williamsin Feel on muuttanut korvieni väliin asumaan, eikä auta vaikka kuinka yritän hukuttaa aivojani opiskeluihin ja moraalifilosofiseen pohdiskeluun. Pahus! Joku voisi yrittää selvittää miksi toisinaan mitä ihmeellisimmät biisit jäävät päähän soimaan ja tuntuvat jotenkin elämää suuremmilta, vaikkeivät elämää tosiasiassa olisi nähneetkään.

Ei-no, kyllä minä Robbieta symppaan. :-)

Come and hold my hand
I wanna contact the living
Not sure I understand
This role I've been given
I sit and talk to God
And he just laughs at my plans
My head speaks a language
I don't understand

I just wanna feel
Real love fill the home that I live in
Cos I got too much life
Running thru my veins
Going to waste

I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Before I fall in love
I'm preparing to leave her

Scare myself to dead
That's why I keep on running
Before I've arrived
I can see myself coming

[Kuuntele koko pahuksen levy.]

16.11.2002
Aapo tutki taannoin gradussaan tiedonhakustrategioita internetistä; eilen Åbo Akademissa väitellyt Jannica Heinström sen sijaan on ulottanut tutkimuksensa kattamaan tiedonhakua koko tietoyhteiskunnassa. Väitöskirjassa Fast surfers, Broad scanners and Deep divers - personality and information-seeking behaviour on verrattu opiskelijoiden tapaa etsiä ja käsitellä informaatiota heidän persoonallisuuteensa. Tulosten perusteella persoonallisuuspiirteet vaikuttavat tapaan etsiä ja käsitellä informaatiota tietyllä tavalla riippumatta asiayhteydestä ja tehtävästä.

15.11.2002
Puolikuntoisena kotona, joskin työajatusten riivaamana, on tavallaan hyvä hetki kartoittaa ajan kanssa sitä, missä verkkomaailma makaa.

Musiikkia: Kiinnostaisiko matka Islantiin? Osallistu Björkin Greatest Hits -skabaan. Riittää, että osaat kirjoittaa oman nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Tämä on ollut varmaan alan harrastajien tiedossa jo kauan: Badly Drawn Boy tarjoaa mahdollisuuden tutustua koko uuteen Have you fed the fish? -levyyn verkossa. Kuuntele.

Juusabilityä: Boxes and Arrowsin artikkelissa kehitellään (uusvanhaa) menetelmää, jossa tehdään prototyyppi visiosta - tällöin kaikki projektin osapuolet pääsevät näkemään jotain konkreettista riittävän varhaisessa vaiheessa. Proto palvelee siis visuaalisena esimerkkinä käyttäjien tarpeista ennen kuin varsinaista käyttöliittymää ollaan suunniteltu millään tavalla. Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoisin, että tässä piilee melkoinen sudenkuoppa, ellei proton kanssa pitäydytä riittävän neutraalilla tasolla: visuaalisesta toiminnallisuuksien ja tarpeiden kuvauksesta ei ole ihmisten mielissä pitkä matka oikeaan käyttöliittymään, jota, kuten monet tietävät, voidaan iteroida työryhmän keskuudessa loputtomiin.

Mutta mikäli on valmis kestämään ruotimista ja johtamaan työskentelyä riittävän vahvalla otteella, on tässä menetelmässä hyvätkin puolensa: "We gain the active understanding, participation and buy-in of our clients. Ultimately, ensuring our clients can effectively understand, review, and discuss important project concepts will result in better products and fewer problematic misunderstandings down the road."

14.11.2002
Nielsenin setä on suhteellisen säyseä DWM:n haastattelussa, ja vaatimattomana miehenä toteaa, ettei pidä itseään millään muotoa auktoriteettinä käytettävyyskysymyksissä. Niin, paitsi: "My job is to negotiate on behalf of the world's 500 million Internet users since they are the only stakeholders without representation on the design team." Flashista riittää jutunjuurta, tottakai, mutta aika mielenkiintoinen on väite, jonka mukaan kuka tahansa voi testata käytettävyyttä (luonnollisesti käytyään ensin Nielsenin kolmen päivän kurssin aiheesta). Minä rohkenisin olla hiukan eri mieltä - en minäkään välttämättä ryhtyisi tietokantaohjelmoijaksi näillä lihaksilla, vaikka kuinka olisi guru minua pari päivää kurssittanut.

Kurkku on kipeä eikä juttu oikein luista. Sen verran kuitenkin jaksoin hiirikättä liikuttaa, että löysin sattumalta La Bruta! -verkkolehden, joka on "international rockzine, originating from Finland, concentrating on rock'n'roll-punk-garagerock-powerpop and a few other genres".

13.11.2002
Kotikaupunkini Joensuu muisti taas minua lähettämällä Yrittävä maaseutu -lehtisen, jossa kerrotaan "maaseudun EU-osarahoitteisesta kehittämisestä Pohjois-Karjalassa". Vaikka mulla ei ole aikomustakaan palata synnyinseuduilleni (ainakaan vielä, ehkä eläkeiässä?), niin ilahdun näistä muistamisista joka kerta. Lienevätkö muut kunnat yhtä aktiivisesti houkuttelemassa karanneita paluumuuttajiksi?

Pohjois-Karjalan Tulomuuttopalvelut ylläpitävät myös Tuutsie-verkkolehteä, joka on kotikutoisuudessaan vähintäänkin sympaattinen. Ja jos muutto maalle alkoi houkuttaa, niin maa- ja metsätalousministeriön www.lande2000.fi-sivustolle on koottu kaikki aiheeseen liittyvä tieto samaan pakettiin.

Vetoomus Räkärodeon säilyttämisen puolesta.

11.11.2002
GetContentSize laskee kuinka paljon sivulla onkaan sisältöä ilman koodia. Jokaisen sisällöntuottajan must-työkalu. :-)

Vihdoinkin visailu, jossa meikäläiselläkin olisi mahdollisuus pistää koko korvienvälinen kapasiteetti hyötykäyttöön.

Robbie Williams on masentunut. Turhaa popsälää, voisi ajatella, mutta minusta Robbie lausahtaa aika järkevän kommentin: "Ihmiset luulevat, että masentuneet ovat masentuneita jostakin. Mutta en ole, minulla on vaan kamala olo. Eikä kyse ole levymyynnistä tai lehdistöstä tai perheestä. Kyse on vain siitä, että sairastan tautia nimeltä masennus."

10.11.2002
Helsingin Sanomien juttusarja Helsingin puretuista taloista on nyt kokonaisuudessaan myös verkossa.

9.11.2002
Scott Berkun listaa 14 syytä miksi käytön helppous ei toteudu projekteissa. Syyt osuvat kyllä niin kipeästi maaliin, että listaan ne tässä (parannusehdotukset kuhunkin kohtaan löytyvät itse artikkelista):

  1. Käytön helppous ei ole nimenomainen tavoite projektissa.
  2. Käytön helppoutta ei ole määritelty niin, että tiedettäisiin minkälaista toimintaa sen aikaansaaminen edellyttää.
  3. Päättäjät eivät näe käänteistä suhdetta käytön helppouden ja resurssoinnin välillä.
  4. Käytön helppouden näkymätön vaikutus järjestelmäarkkitehtuuriin. Tärkeä pointti: The only thing that a customer ever experiences is the UI layer.
  5. Ei tiedetä, miten käyttäjistä koottua tietoa pitäisi käyttää.
  6. Ei tiedetä, kuka käyttäjä on.
  7. Teknologia hallitsee koko projektia.
  8. Liian monta kokkia eli suunnitteluvastuu on hajallaan.
  9. Suunnittelun perusta on toiminnoissa itsessään sen sijaan, että suunniteltaisiin käytettäviä toimintoja.
  10. Käytön helppouden ja bisnestavoitteiden välinen yhteys puuttuu.
  11. Yleinen epäpätevyys.
  12. Väärät ihmiset hommissa mukana.
  13. Prosessi on vieras. Tärkeä pointti: Designers try to do good, well organized creative work, but one day engineers walk in the room, can't figure out what the hell is going on, don't bother to ask legitimate questions, and storm off to go and design the product themselves.
  14. Asiantuntijat eivät saa ääntään kuuluville tiimissä.

Jenkeissä on tosiaankin käyttöä Design for Democracy -liikkeelle. Ehkä jo seuraavissa vaaleissa ihmiset osaavat käyttää amerikanmallisia äänestyskuponkeja. Improving the voting experience. Indeed.

Vuonna 2000 päättyneen NECTAR-projektin uumenista löytyy monenlaista materiaalia, mm. käyttäjäkeskeisen suunnittelun käsikirja (INUSE 6.2).

Och dom säger att stan har blivit tyst och ful och öde älskling
Att det kommer bli en lång kall vinter
Jag har lärt mig att saknaden är värst när nån har sovit som ett barn
Genom en iskall vinter

Du är min hjälte för du vågar vara rak
Du är min hjälte för du är precis så svag som jag
och hjälp mig jag behöver dig igen igen igen

Och du känner att staden är precis som staden alltid varit
I väntan på en lång kall vinter
Och du säger att saknad kan man lära sig att leva med ibland
Genom en iskall vinter

Du är min hjälte för du vågar vara rak
Du är min hjälte för du är precis så svag som jag
och hjälp mig jag behöver dig igen igen igen

Kent: VinterNoll2

(Jep, jo sitä sai!)

8.11.2002
Ritva Raippa on väitellyt tänään kotiyliopistossani Joensuussa aiheesta Punkin kaksi vuosikymmentä: etnografiaa ja punkkareiden elämäkertoja. Jos aihe kiinnostaa isommin, niin väitöskirjaa saa tilata ainakin Granumista.

Kentin uusin (tupla)sinkku VinterNoll2 julkaistaan 11.11. - kuulostaa juuri siltä, miltä biisin pitää pohjolan talvessa kuulostaakin. Jokohan se olis tänään kaupoissa..?

Visa tuossa taannoin oli ilahtunut siitä, miten blogit muodostavat oman verkkonsa. Minäkin olen ilahtunut siitä, että saatoin luottaa Roklinnun raportoivan eilisestä Limonadi elohopean keikasta, jonne en itse väsyneenä (taaskaan, anteeksiantamatonta) jaksanut raahautua. Vanhaa fania lämmittää aina kuulla, että keikka oli hyvä. Kiitos Merten.

7.11.2002
Aula on mennyt ihan banaaneiksi.

6.11.2002

The Web's usable Jakob
Someone to judge Flash players
Someone who cares
The Web's usable Jakob
Someone standards aware
Someone who's square

Usable Jakob by Anitra Pavka

Huomenna Säätytalolla ihmetellään tietoyhteiskunnan arvoja - tai niiden puutetta Tieken vuosittaisessa NetValue-seminaarissa. Rinnakkaisseminaarissa käsittelyssä on erilaisuus ja esteettömyys, puhujana mm. Jukka Korpela. Osallistujia ei enää seminaariin mahdu, mutta koko homma tulee suorana verkon kautta. Siellä nähdään!

Pidän Björkin sivujen uudesta ulkoasusta. Käytettävyydestä en jaksa nyt sanoa sen enempää (hell freezing over?).

5.11.2002
Liipasinsormi herkässä? Suomi taitaa olla todella tyytymätön Telian nimityslinjaan.

Blogilistalta löytyi kerrassaan hilpeä uusi tuttavuus: Pyllerö puikulammaksi. Jeps, Juhan Projekti 2.0 on saanut seuraajan, jota oli hauska lukea, vaikkei aihe muuten koskettaisikaan.

Minna Tarkka listaa mediakulttuurin uudet alueet ja mielenkiintoisimmat ilmiöt, mukana on softataidetta ja paikkamediaa ym. Jos kiinnostus heräsi, niin kesällä julkaistu Tarkan ja Tapio Mäkelän teos "Uusi mediakulttuuri innovaatioympäristönä" löytyy opetusministeriön sivuilta.

Vihdoinkin! Suomen avointen yliopistojen verkkopalvelu on kokenut perusteellisen kasvojenkohotuksen, ja jo oli aikakin. Kontrasti entiseen on valtava. Tekijätiimissä on tuttuja nimiä ja kuvituksessakin näkyy oudosti tutunoloisia hahmoja, köhköh... Palvelu näyttää mukavalta ja selkeältä, ja navigointi on mielestäni aika hyvin toteutettu (tietylle tasolle saakka) ottaen huomioon suuren tietomassan. Jäin kuitenkin kaipaamaan sivupolkua, mutta ehkä sellainenkin vielä joskus saadaan aikaan? Akateemisessa maailmassa on onnekas etuoikeus kehittää näitä yleishyödyllisiä verkkopalveluita ja tuoda alati käynnissä olevien tutkimusten tuloksia suoraan käytäntöön - sitä kaipaan usein tänne yrityspuolellekin.

3.11.2002
Asiakkaan ja toimittajan välinen suhde voi olla kinkkinen alalla kuin alalla, ja harvalla on niin paljon kokemusta kummaltakin puolelta, että osaisi asettua sujuvasti toisen asemaan. Web-maailmassa toimeksiantajan ja toimittajan välinen suhde tuntuu usein olevan erityisen rosoinen, mikä varmasti osaltaan johtuu alan uutuudesta ja siitä, ettei asiakas ole tottunut tai tietoinen vallitsevista käytännöistä. Sinänsähän rypyt rakkaudessa eivät ole mikään uutinen, mutta näin toimittajapuolella arkipäivää.

Siksi olikin mukavaa lukea New Architectin Ten Steps to a Perfect Design Partnership -artikkeli, jossa kirjoittaja oivaltavasti listaa kaikki keskeisimmät pointit, jotka asiakkaan olisi hyvä ottaa huomioon sekä toimittajaa valitessaan että varsinaisen projektin aikana. Jos kaikki asiakkaat toimisivatkin ko. listan mukaan, niin jo olisi elämä helpompaa!

Minua lämmitti etenkin listan kohta nro. 4: Tee alustava käyttäjätutkimus. Useimmiten todellisten loppukäyttäjien kohtaaminen on työn ja tuskan takana, ja suunnittelijalla koko ajan orastava pelko siitä, että tekeillä onkin projektiryhmän tarpeita vastaava palvelu, eikä suinkaan niiden, jotka sitä oikeasti tulevat käyttämään. Mikäli asiakas tekisi kartoituksen jo ennen varsinaisen projektin aloittamista, olisi loppukäyttäjien todellisten tarpeiden esille saaminen huomattavasti helpompaa.

2.11.2002
Lumi saa maailman näyttämään erilaiselta. Olkoonkin, että taivas on sateesta harmaa, niin se, että maa on yhtäkkiä valkoinen kirkastaa kaiken.

Blogilistaa kahlatessani jäin miettimään sitä, millä perusteella päivityksiä ylipäätään katsoo, sillä vaikka Päivän pamaus onkin käytössäni, käyn mieluummin kurkkimassa kaikkien blogien listaa. Uusia blogeja tulee koko ajan, mutta huomaan silti piintyneeni lukemaan pääasiassa vain niitä "vanhoja tuttuja". Miksi?

Jos jokin yhdistävä tekijä pitäisi löytää, niin se on varmaankin se, että kaikki suosikkini kirjoittavat pääasiassa jostain muusta kuin omasta elämästään. Minä, joka en pysty vaivaantumatta katsomaan mitään tosi-tv:hen viittaavaakaan vaivaudun ihan yhtä lailla päiväkirjamaisista blogeista, joissa tilitetään oman elämän käänteitä. Tulee tirkistelijän olo. Vaikka olisin kuinka utelias ja tiedonjanoinen, niin toisten elämä ei kuitenkaan ihan niin paljoa kiinnosta - olkoonkin, että sisältö olisi sujuvaa ja hyvin kirjoitettua luettavaa.

No joo. En luettele tässä lempiblogejani, ne löytyvät linkkisivulta, mutta mainitsen erikseen yhden: Luksus. Luksusta on pitänyt kehumani jo kauan, mutta jotenkin olen onnistunut sen unohtamaan. Sarnon bloggaukset ovat hyvä esimerkki siitä, että vaikka intressit lienevät muuten aika erilaiset, niin silti löytyy jokin yhteinen nimittäjä, tässä tapauksessa kulttuuri. Luksuksesta on tullut vakiokanavani pysyäkseni ajan tasalla kulttuurillisten asioiden suhteen. Parempaa en tiedä!

Nauttikaa talven tulosta, ihmiset. Rauhallista pyhäinpäivää!


ylös


Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Independents Day  The Web Standards Project, fighting for standards.
www.blogwise.com     Site Meter