Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Hidas, hitaampi, mokkula

Uusimmassa kolumnissaan Jakob Nielsen antaa ruoskaa ja raippaa mobiilisivustojen käytettävyydelle, jossa ei hänen mukaansa ole juuri parannuksia tapahtunut sitten wapin ja vuoden 2000.

”The phrase ’mobile usability’ is pretty much an oxymoron. It’s neither easy nor pleasant to use the Web on mobile devices. Observing user suffering during our sessions reminded us of the very first usability studies we did with traditional websites in 1994. It was that bad.”

Viikon päivät mokkulan varassa elettyäni olisin valmis väittämään, että ihan yhtä kehnolla tolalla on myöskin ”tavallisten” verkkosivujen kehitys. Kun vielä kymmenen vuotta takaperin html-koodareiden yleisiä puheenaiheita olivat sivujen keveys ja nopea latautuvuus, joihin tiedostava koodari tietenkin sen ajan frame-ja kuvanaviviidakossa halusi tähdätä, on moiset idealismit heitetty tänä päivänä nopeiden laajakaistojen myötä romukoppaan. Kun kerran on mahdollista tehdä näyttävää, liikkuvaa ja visuaalista, niin sitten tehdään niin.

Käytännössä se tarkoittaa, että navigoinnit tehdään taas kuvina, sivut flashina, ylileveinä, hitaasti latautuvina, vaikeasti luettavina ja kaikinpuolin hankalina käyttää niinkin nopealla mobiililaajakaistayhteydellä kuin 1 Mbps. Käytössäni on Welhon asiakkailleen tarjoama nopeampi Iso Wekkula, ja surkuhupaisaa on sekin, ettei Welholla ole taidettu edes testata, että miltä se Wekkulan mainossivu omalla tuotteella surffattuna näyttää. Minä voin kertoa: hitaalta.

Mutta ei Wekkulan verkkosivu ole ainoa hidas, vaan vain yksi muiden joukossa. On kuin olisin palannut jälleen rätisevän modeemiyhteyden varaan pyörittämään puhelinnumeroita ja kuuntelemaan yhteydenottoääntä. Jotenkin tuntuu hassulta, että kymmenessä vuodessa ei ole päästy tämän pidemmälle; että yhteydet ovat edelleen hitaita ja sivut raskaita, ja käyttökokemus peruskoulun ala-asteen luokkaa.

Ja vielä lisää kierroksia voi ottaa, kun tajuaa, että nopeiden laajakaistayhteyksien käyttäjät ovat eliittiä, ja että juuri tämä nykivä, minuuttitolkulla latautuva ja kuvien placeholdereita tarjoava todellisuus on juuri se, jossa suurin osa meistä vielä elää.

1 Comment

  1. nieminensundell

    Samanlaisia mietteitä täälläkin. Minulla on hitain mokkula, koska paikallinen verkko ei tarjoa enempiä. Huvittavaa olikin yrittää ladata IS:n sadetutkaa, kun ainoa mitä tuli näkyviin, oli Elisan animoitu laajakaistamainos! No, silloin taisi olla tavallista ruuhkaisempi päivä näillä kulmin, muina päivinä olen saanut sadetutkan näkyviin.

    Mutta joo, 90-lukua muistelin minäkin. Olenkin ottanut tavaksi jonkin oheistekemisen latautumista odotellessani. Eräänlaista lomamoodia tämäkin.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑