Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Nuhapumppu nurkkaan, Sampo-pankki uudistuu

Hetken aikaa olin aamulla Hesaria lukiessani aivan varma, että on aprillipäivä, tai että Lehti on alkanut ilmestyä painettuna jo nyt, kun uutisotsikko kirkui kymmenien tuhansien Sampo-pankin asiakkaiden verkkopankin pimentyneen.

”Noin 50 000 Sampo Pankin verkkopankin aktiivista käyttäjää menetti aiemmin tässä kuussa yhteytensä verkkopankkiin. Sampo Pankki on tanskalaisen Danske Bankin suomalainen tytäryhtiö. Yhteyden menettämisen syynä oli, ettei näiden asiakkaiden tietokoneen käyttöjärjestelmä mahdollistanut Dansken käyttämän Java-teknologian asentamista tai he eivät osanneet tai halunneet tehdä päivitystyötä. Kaikki 800 000 Sammon verkkopankkitunnuksen haltijaa löytävät pääsiäisen jälkeisenä tiistaina täysin uudenlaisen verkkopankin. Yksikään ikoni tai ikkuna ei ole entisenlainen ja koko palvelun käyttölogiikka muuttuu täysin.”

Käytännössä siis pankkiin on turha enää edes yrittää Windowsin 2003:a vanhemmalla nuhapumpulla, mutta ”Linux- ja Mac-käyttöjärjestelmien yleisimpien versioiden pitäisi toimia ongelmitta, joskin Vuola [viestintäjohtaja] myöntää niiden mahdollisesti aiheuttavan Windowsia enemmän pulmia.” Verkkopankkinsa menettäneitä käyttäjiä lohduttamaan Sampo-pankki on sentään auliisti lähetellyt sadan euron lahjakortteja, joilla olisi määrä käydä hankkimassa uusi kone, jolla passaa pankkiasioita hoidella.

Ja sitten siihen päälle vielä koko käyttölogiikka muuttuu.

Eikä asiasta tiedotettu millään muotoa selvällä suomen kielellä. Sen voin todistaa henkilökohtaisesti, koska olen pankin asiakas ja saanut kotiin kannettuna ne kaikki liput ja laput ja paperinivaskat, joita pankkiuudistukseen liittyy. Mistään en muista lukeneeni tämänkaltaisista teknisistä uudistuksista.

Ei hyvää päivää.

Aprikoimme tuossa juuri, että ihan mutu-tuntumalla voisi kuvitella, että niitä vanhempia, ei-yhteensopivia koneita löytyy eniten juuri sitä kohderyhmältä, joka ei ehkä alun alkaenkaan ole ollut hanakinta ottamaan verkkopankkia käyttöönsä. Siinä ei saata pankin lahjakortti kauheasti mieltä lämmittää. Mutta tämä on ihan arvaus.

Laiha lohtu on se, että se, mitä uuden pankin demosta voin päätellä, on tuloillaan nykyistä verkkopankkia paljon parempi ratkaisu, ainakin näin ensisilmäyksellä. Ainakaan siellä ei näy entisenkaltaista kehyksillä koristeltua hässäkkää. Mutta kuinka hemmetin vaikeaa voi olla selain- ja käyttöjärjestelmäyhteensopivan verkkoratkaisun toteuttaminen vuonna 2008, sitä en ymmärrä.

11 Comments

  1. Robin Laurén

    Hienoa. Ensin tehdään asiakkuus pankissa, siis ihan fyysinen käynti pankissa, niin kalliiksi että pitää ryhtyä verkko-asiakkaaksi. Ja sitten pitää ostaa uusi kone että voi pysyä verkko-asiakkaana.

    Jos uusi kone maksaa asiakkaalle esimerkiksi 450 € sponssin jälkeen, montakohan pankkikäyntiä sillä ostaa? Ja kuten sanoit, ongelma iskee pahiten niille joita tekniikka ei muutenkaan kiinnostaisi eikä olisi varaa heittää 450 € konepäivitykseen.

    Suosittelen joko käyttöjärjestelmän tai pankin vaihtamista. Tai itse asiassa molempia.

  2. Merten

    Pääasiallisesti Mäkkiä kotona käyttävänä maltan tuskin odottaa muutosta. Ei minulla sinällään ole mitään muuttuvaa logiikkaa vastaan (en nykyisestäkään käytä kuin murto-osaa), mutta onhan se melko jännää kun pääsiäisen jälkeen pääsee kokeilemaan, että pääseekö kokeilemaan.

  3. JP

    Ahaa, nyt ymmärrän mistä puhuttiin viimekin viikolla. Kyseistä pankkia mollattiin arvovaltaiselta taholta, ja siitä toisesta yhteispohjoismaisesta voisin itse sanoa pari sanaa. Ne eivät kuitenkaan ole painokelpoisia…

  4. PA

    Meillä töissä väki sadatteli, kuinka selain- ja java-ominaisuuksiltaan ikivanhoilla koneilla ei päässyt pankkiin eikä henkilöstöllä ole oikeuksia päivittää koneita.

    Toinen juttu toki, kuuluisiko töistä päästä ylipäätään asioitaan hoitamaan, mutta jotkut tapaavat toisaalta poiketa konttorissakin ihan työaikana, koska, no, ne eivät ole auki muulloinkaan.

  5. Zepa

    Kato äiti, ei käsiä!

  6. Ilkka

    En kyllä ihan heti hoksaa syytä siihen, että käyttäjätunnistuspalikka pitäisi tehdä Java-applettina (eikä siis perinteisen webbilomakkeen keinoin). Esimerkiksi Java-tuen vaativa webbikauppa taitaisi mennä nurin alta aikayksikön, flash-vaatimuskin jo panisi itseni miettimään kahdesti.

    Asiakkaiden potentiaalisia teknisiä ongelma-tapauksia luulisi yritettävän välttää viimeiseen asti, kun ala kuitenkin on melko hyvin kilpailtu. KISS or kiss my…

    Demo näytti ihan kohtuulliselta, nykyisestä versiosta ei ole kokemusta. Tosin näitä katsellessä rupeaa heti sormet syyhyämään ihmetellessä sitä, ettei tyypillisimpiä käyttötapauksia (mm. uusi maksu, tilitapahtuman tarkistaminen) ole suoraviivaistettu äärimmilleen. Pitäisikin joskus oikein kokeilla millaisen verkkopankin kälin sitä saisi aikaan, kun oikein yrittäisi :-)

  7. Sun äitis

    Onneksi en ole Sammon asiakas! Nordeaan ja Ålandsbankeniin pääsee toistaiseksi onneksi Macilläkin.

    Jokos tuossa uudessa on mahdollisuus etsiä maksettuja laskuja esim. maksunsaajan nimellä (tai jollain muulla kriteerillä kuin aikajärjestyksessä rullaten?). Minulla olisi useampaan kertaan ollut käyttöä sellaiselle toiminnolle.

  8. Halo Efekti

    Jotenkin tämä uutinen realisoitui mulle vasta lukiessani tämän kirjoituksen. vaikka valtamediasta olin kyllä ilmeisesti vilaukselta nähnyt kaikki olennaiset palikat. Se kun ei osunut omalle kohdalle, kun olen toisen ryhmittymän asiakas.

    Aika järkkyä, että toosa on vaihdettava uudempaan että pääsee pankkiin. Itsellä ei ole rahaa heitettäväksi tuollaiseen jonninjoutavaan Kankkulan kaivoon ja jo kertakäyttökulttuurin vastustamisen vuoksi tuollainen peli saa niskavillat pörhöön.

    Itse vaihtaisin tuollaisessa tapauksessa ennemmin pankkia, mut onneksi en ole ikinä ollut noiden asiakas.

    Joskus takavuosia raivostuin kyllä kerran Nordealle ja marssin suuriäänisesti hakemaan sieltä rahani (ja lähisukulaistenkin fyrkat) ja vein ne muualle. Mut jos ei ole kuin lainaa, niin sekään ei välttämättä ole ihan helppoa.

  9. spongefile

    Hmm. Minulle kyllä lähetettiin postissa muutama viikko sitten äärettömän tarkka ja selkeä selostus muutoksista, sekä aikataulu siitä, milloin vanhat sivut suljetaan. Tulivat normaalissa Sammon kuoressa, ehkä jotkut asiakkaat heitti ne pois lukematta niitä?

  10. Ilkka

    @Sun Äitis: macissähän (ainakin uusin leopard-versio) on Applen Java asennettuna jo valmiiksi, joten siinä mielessä mäcättäjät saattavat tällä kertaa päästä winkkarikäyttäjiä helpommalla.

    Jokin hakutoiminto tuolla esittelyvideossa oli, mutten nyt muista mitä se koski.

  11. Neulekirppu

    Jep ja verkkopankissa on ollut pitkään kohta, että tutustu tähän, verkkopankki muuttuu.
    Heheh. Yleensä en tutustu niihin ja nyt jostakin syystä klikkailin ja havaitsin, että hellurei taitaapi jäädä laskut maksamatta.

    Ainakin ollaan mukana ympäristökatastrofin aiheuttamistalkoissa. Uusi kone kun ei muuten olisi vielä ajankohtainen.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑