Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Vuoden vaihtuessa, osa 2

No celsiusEn polttanut riisipuuroa pohjaan, vaikka olin ensimmäistä kertaa pappia kyydissä ja kaasuliesi alla, mutta joulukinkku sen sijaan sai kypsyä uunissa tuplasti oletetun ajan. Kaasu-uunin lämmönsäätelyjärjestelmä tuntuu olevan totaalisesti joltain toiselta planeetalta, eikä siinä auta edes se, että hankimme digitaalisen lämpömittarin kertomaan kuinka monta astetta uunissa kulloinkin mahtaa olla. Uunin itsensä namiskoissa sitä ei nimittäin kerrota, vaan ainoastaan (puuttuvassa) käyttöohjeessa, joka sentään löytyi netistä. Mutta eihän sitä muista pirukaan, että 4 on yhtä kuin 200 astetta, paitsi että ei ole ennen kuin joskus kahden tunnin lämmityksen jälkeen, jos sittenkään. En nyt heti keksi kenen etua palvelee jättää asteet uunista pois. Jos kyseessä on silkka design-ratkaisu, niin voisin melkein kertoa designerille mitä sillä ratkaisulla voi tehdä.

Liekö design-ratkaisu sekin, että digitaalinen lämpömittarimme periaatteessa näyttää uunin lämpötilan ja hälyttää kun haluttu astemäärä on saavutettu, paitsi että käytännössä voi valita vain jommankumman toiminnon, ei suinkaan molempia. Epäilen kyllä että mittarissamme on nk. valuvika.

Yhtä lailla mielenkiintoinen ratkaisu on se, että uunista on saatavana sellainen malli, jossa ei ole valoja sisäpuolella. Miksi ihmeessä? Luonnollisesti keittiössämme on juuri sellainen. Käytännössä se tarkoittaa sitten sitä, että uunin edessä saa kyykkiä taskulampun kanssa kurkkimassa josko paistos on jo tarpeeksi kypsän näköinen. Oletan, ettei ihan kaikkien keittiössä ole taskulamppua uunin liepeillä vakiovarusteena niin kuin meillä on.

8 Comments

  1. Janne

    Kyseessä on perinne – kaasu-uunit ovat aina toimineet noin, ja moni kaasu-uuniajalta peräisin oleva ohjekin sanoo, että ”väännä kaasu neloselle”. Kuulemma on tosi vaikea tottua sähköuuniin, kun ei ole mitään tolkkua siitä, mitä mikäkin lämpötila tarkoittaa.

    Eihän sähkölevyissäkään ole muita kuin abstraktit numerot – miksi tämä olisi sen erikoisempi?

    Toimitus suosittelee kunnon digitaalista paistilämpömittaria joka törkätään ruhon sisään.

  2. Marjut

    Meillä on kunnon digitaalinen paistilämpömittari, juuri sellainen kun kuvasit. Mutta kylläpä se kinkun paistuminen silti kesti.

    Mulla oli kaasu-uuni aikaisemminkin, mutta ei sen kanssa ollut vastaavia ongelmia ollenkaan, vaikkei senkään käyttö ollut ihan sieltä helpoimmasta päästä. Siinä sentään oli ne astelukemat heti hollilla. Tai voi olla, että se vain toimi kunnolla, tämä nykyinen ei. :-)

  3. Zepa

    Eiks niin että sähköuuneja saa erikseenkin? Ei tarvi aina olla hellassa kii ne?

  4. Marjut

    Voi olla että saa, mutta meille sellainen ei mahtuisi minnekään. :-)

  5. Timo L.

    Mikä tuon uunin merkki on ja kuinka vanha se on? Vaikuttaa ilmeisen karvalakkimallilta, jos ei kerran lamppuakaan ole ja kaasu-uunista kun on kyse, niin sieltä puuttuu varmaankin myös tuuletin, jolloin uunin yläosa on aina reilusti kuumempi kuin alaosa. Ja koska lämpötilanvalitsinta ei ole, niin uunista puuttunee myös termostaatti.

    Normaaliasunnoissa olevat kalustoon kuuluvat kodinkoneet ovat yleensä sieltä halvimmasta päästä, jolloin mitään oikeasti hyviä ominaisuuksia ei välttämättä ole.

    Eipä jääkaapeissakaan yleensä ole lämpötilansäädintä, vaikka sellaisen luulisi olevan tuiki tarpeellinen, että saa optimaalisen säilytyslämpötilan kaapin eri osiin. Kalleimmissa malleissa toki on sitten omat lisukkeensa, kuten hälytysjärjestelmät liian alhaisesta lämpötilasta jne.

  6. ramin

    Näin maaseudun omakotiasujana voisi tietenkin heittää sinne suureen kaupunkiin kommentin, että leivinuunissa kinkku kypsyi hyvin ja vaivattomasti talon lämmityksen sivutuotteena ;)

  7. Stello

    Meillä on muutaman vuoden ikäinen kaasuhella, jossa on myös vain nuo numerot (gas marks), mikä on täällä hyvin tavallista. Mulla on ollut jo useamman vuoden forumillani pikataulukko, just sen takia että ei tarvitse joka reseptin kohdalla googlettaa, kun ei muista vertailuasteikkoa..

    http://forum.brayforum.com/viewtopic.php?f=8&t=445

    Tuon mukaan (ja käytännössä havaittuna) kylläkin gas mark 6 vastaisi 200 astetta (C).

    Esim. kaasu-uunillekin sopivat joulukinkun paisto-ohjeet löytyvät tuolta:

    http://forum.brayforum.com/viewtopic.php?f=8&t=1995

    Yksi joulu en kai löytänyt paistomittariani, eli duunasin kinkkua tyyliin tunti/kilo, ja hiukan yli, ja hyvää tuli silloinkin.

  8. Marjut

    Voisikohan näissä olla uunikohtaisia vaihteluita, siis että sama vertailuasteikko ei päde kaikkiin uuneihin? Tuo meidän uunin käyttöohje nimittäin väittää, että 4 olisi yhtä kuin 200 astetta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑