Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

On kaksi tapaa keittää kahvia

Her Highness
Olen ostanut joululahjaksi Moccamasterin, tuon kahvinkeittimien kruunaamattoman kuninkaan (kuvassa oleva on tosin omani). Ja vaikka lahja on toivottu, niin nyt olen huolissani siitä, osaavatko saajat käyttää sitä, sillä Moccamasterin toiminta poikkeaa ns. normikeittimistä aika lailla.

Mietitäänpä. Peruskeittimessä on automaattinen tippalukko, avautuva vesisäiliön kansi, jonka alle vesi kaadetaan, ulospäin aukikiertyvä suodatinosa ja yleensä vain yksi virtakytkin. Moccamasterissa on kytkimiä kaksi (virtakytkin ja lämpölevy, eli ”kaksitehoinen lämpölevyn säädin, jonka alhaisempi teho on tarkoitettu pienille kahvimäärille ja korkeampi teho täydelle pannulle”), minkä lisäksi useimmat sen osat täytyy irrottaa ja laittaa paikalleen kahvia keitettäessä; käyttöönoton yhteydessä myös veden ulostuloputki on osattava kiertää paikoilleen. Kannuun laitetaan erillinen sekoitin (jonka pois jättämistä ei muuten kannata kokeilla), ja tippalukko on napsautettava päälle käsin. Vesisäiliön päälle laitetaan sen oma kansi, suodatinsuppilon päälle omansa.

Kyllä, Moccamasterin käyttö on hankalampaa kuin tavallisen keittimen – mutta lopputulos on toki vaivannäön arvoinen. Vaan ovatko kaikki valmiita opettelemaan sen käyttämisen niksit, saati sitten näkemään vähän enemmän vaivaa sitä käyttäessään? Kuinka helposti Moccamasterin sielunelämään osaa perehtyä ihminen, jolla ei ole minkäänlaista aikaisempaa käyttökokemusta ko. laitteista? Miten käyttämiseen suhtautuu nk. luddiitti, jolle kännykällä soittaminenkin voi olla vaikeaa eikä videoiden käyttämistä edes haluta opetella?

Asiaa ei helpota se, ettei Moccamasterin käyttöohje ole varsinaisesti mikään Moccamaster for dummies– tai edes -beginners-tyyppinen, vaan hyvinkin niukkasanainen ja tekstuaalisesti painottunut läpäre.

Ehkä huolehdin turhaan. Ehkä joudun hyppäämään sinivalkoisille siiville ja antamaan kahvinkeittimen käyttöopetusta in person. Mutta mitä toivon, niin sitä, että antavat Moccamasterille edes mahdollisuuden – ettei se löydä ennenaikaista leposijaansa sieltä vohveliraudan ja leipäkoneen vierestä.

12 Comments

  1. Terhi

    Jäätelökone, munankeitin, voileipägrilli ja limsakone kuulunevat samaan kastiin.. eli jäävät pölyyntymään kaapin nurkkaan

  2. PA

    Minä en ymmärrä Moccamastereita. Minusta keitin ei edes näytä kovin hyvältä, maussa en tiedä eroa, kun niitä sijaitsee yleensä toimistoissa, joissa kahvi on joka tapauksessa seissyttä. Operointi on tosiaan tavallista vaikeampaa paitsi keittäjälle, myös kahvin ottajalle (pitää ainakin huomata, että tippalukko ei ole automaattinen).

    Rajoitetusti ymmärrän espresso-leluilla hifistelyn, mutta normikahvi on nähdäkseni normikahvia.

    Totta on toki sekin, että automaattiset tippalukot useammin vuotavat kuin pitävät. Johtuuko manuaalilukko tästä vai onko se vastaavaa ylpeysjuttu kuin Heinzin lasinen ketsuppipullo, josta ei luovuta, vaikka on jo itsekin tuotu parempi vaihtoehto saataville.

    Mutta joo, lienen luddiitti, sillä en ole koskaan opetellut videoiden käyttöä. Hauska sana, pitääpä googlata, mitä se tarkoittaa.

  3. Marjut

    Juu, Moccamaster ei välttämättä ole kaikkien silmiin kaunis, mutta kyllä sillä oikeasti saa maailman parhaat kahvit. Usko pois.

  4. Marjut

    Ai niin: on muuten hauskaa, jos ajattelet Moccamasterin olevan hifistelyä – taitaa olla ensimmäinen kerta kun kukaan koskaan käyttää kohdallani moista sanaa. :-)

  5. Emil Virkki

    Moccamaster on omalla tavallaan kaunein keitin mitä on, etenkin ferrarinpunaisena. Jos juo kahvin mustana, niin eron kyllä huomaa. Moccamasterilla ei tietenkään kannata valmistaa vuoden verran avatussa paketissa seissyttä Euroshopper-kahvia, vaan porojenkin pitää olla ensiluokkaisia.

    Kun partiolippukuntamme kokoontumistiloihin hankittiin Moccamaster, niin kaikille pidettiin puolen tunnin käyttökoulutus, jossa käytiin läpi tärkeimmät asiat: kahvin keittäminen, puhtaanapito ja yleisimmät virheet (kuten esim. veden kaataminen laitteeseen kahvipannulla).

    On muuten olemassa myös malleja, joissa on automaattinen tippalukko, yksi kytkin ja joista sekoituskansi puuttuu. Manuaalilukko on käsittääkseni käytössä tiiviyssyistä.

  6. Pompo

    On olemassa myös yhdistelmiä edellisistä, ainakin ”automaattitippalukko, kaksi kytkintä, sekoituskansi”.

    Jos keitin on niin vaikea käyttää, että todella tarvitaan käyttöohjeet, onko jo menty metsään?

  7. Tuija

    OMG olen 20 vuotta käyttänyt Moccamasteria ihan väärin? Mä mitään ohjeita lukenu! Sain keittimen aikanaan ylioppilaslahjaksi ja se toimi ja toimi kunnes pari vuotta sitten ostin uuden tilalle.

  8. Juuso

    Moccamasteria saa monena mallina. Karvalakeimmassa ei ole suodatintelinettä lainkaan, yleisimmin käytetyssä on juuri tuo manuaalinen tippalukko ja automaattisellakin varustettuja on olemassa. Mutta automaattinen ei tosiaan välttämättä ole paras; manuaalinen on paljon varmempi ja pitävämpi kuin heppoisen vivun varassa toimiva automaattilukko.

    Vehkeen tärkeimmät osat eivät tosiaan ole pysyvästi kiinnitettyjä; arvostan tätä itse kovasti kun keittimen puhtaanapito on tästä johtuen helppoa. Eikä minulla ainakaan ole kahvia keittäessä koskaan kädet loppuneet kesken. Ja moccamasterin tärkein ominaisuus on tosiaan ensiluokkainen kahvi, jota harva kiistää.

    Onhan noissa vähän typeriäkin ratkaisuja. Virtakytkin taitaa olla varsin yleinen hajoaja, vanhempieni ja sukulaisperheen keittimessä kytkintä käyttäessä joutuu kosketusongelmien vuoksi olemaan varsin tarkkana. Omassani ongelmaa ei ole onneksi näkynyt, mutta pikainen googlaus osoitti että kyseessä on varsin yleinen ilmiö.

  9. Pasi

    Valitettavasti Moccadisasterilla saa jokainen mummo yhtä kamalaa kahvia kuin muillakin keittimillä.

    Keskimäärin kahvi onkin kamalaa – eritoten nykyään suosituissa kahviautomaateissa. Yäk.

    Tavallinen Bialettin halpa ”mutteripannu” on helppo käyttää ja kahvi on hyvää. Hifistelykin on siitä kaukana. Ihmetyttää kun se ei ole sen suositumpi.

  10. black coffee blues

    Kahvihifistelyhän on sitä kaikkein kauneinta hifistelyä. Tosin tärkeämpää on, että sinne ei lataa mitään vaaleapaahtoista ”kultakatriinajuhlamokkaa”.

  11. Zepa

    Pressopannu, pressopannu, pressopannu (kolminkertainen eläköön-huuto meni siinä) ja siihen Jacobsin punaista tai Nuurströmmin ranskalaista paahtoa. Näin. No contest. Ja helppo käyttää!

  12. maca

    Moccamasterin ylivertaisuushan perustuu veden korkeaan lämpötilaan sodatus vaiheessa. Meillä on muuten samanlainen Moccamaster.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑