Intoilin viime viikolla juuseri.comista, Kuluttajatutkimuskeskuksen tuottamasta verkko-oppaasta, joka tänään vihdoin virallisesti julkistettiin. Samaan hengenvetoon päivänvalon näki myös Käyttäjät tuotekehittäjinä -teknologiakatsaus (pdf), josta tekijät kertovat seuraavasti:

”Teknologiakatsaus perustuu Onni-hankkeessa saatuihin kokemuksiin ja tutkimustietoihin käyttäjätiedon integroimiseksi kuluttajatuotteiden innovaatioprosesseissa. Onni-hanke on Tekesin ja Kuluttajatutkimuskeskuksen yhteishanke. Onni-hankkeessa tavoitteena on ollut uudenlainen käyttäjien aktiivinen ja vuorovaikutteinen osallistuminen tuotekehitykseen. Tavoitteena on ollut kuluttajien voimaannuttaminen siten, että yritykset ovat saaneet aivan uusia käyttäjäkokemuksia oppien osaavien kuluttajien kritiikistä, käyttäjäkokemuksista sekä arkisten käyttötilanteiden tuomasta asiantuntemuksesta. Onni-hankkeessa on kehitetty toimintatapoja, jotka täydentävät ja syventävät yritysten nykyisin jo käytössä olevia keinoja hankkia käyttäjätietoa.

[…] Käyttäjien osallistuminen sai aikaan parannuksia palvelujen toimivuuteen ja käytettävyyteen, virikkeitä niiden hyödyllisyyden ja miellyttävyyden kehittämiseen sekä uusia tuoteideoita. Lisäksi käyttäjien kanssa työskentely innosti yritysten tuotekehitystä panostamaan entistä tarmokkaammin innovaatioiden kehittämiseen.”

Katsaus on paikoitellen hiukan akateeminen, joten käytännöllisyyttä kaipaavan kannattaa siirtyä suoraan osioon, jossa kuvataan niitä neljää käyttäjäkokeilua, joissa konkreettisesti sovellettiin käyttäjien osallistamisen menetelmiä eri yrityksissä. [via]