Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Facebookista kuus

Samalla kun Facebookin käyttäjäluvut ovat Suomessa tuplaantuneet viimeisen kahden viikon sisällä, on korviin yhä enenevässä määrin alkanut kantautua myös vastakkaisia reaktioita. Facebookin käyttöä ei ymmärretä, se ei innosta, sen käytettävyys on syvältä, se on lapsellinen, siihen kyllästyy nopeasti, se ärsyttää – ja etenkin ärsyttää se, että yhtäkkiä kaikki puhuvat siitä.

Makuasioista voi toki kiistellä maailman tappiin saakka, mutta ainakin täällä käyttäjätutkimus- ja design-osastolla on syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen. Myönnän auliisti Facebookin käytettävyyden olevan monissa kohdissa lapsenkengissä, mutta yhtä kaikki sillä on miljoonia ja miljoonia käyttäjiä. Käyttäjiä, joka osaavat käyttää sitä, tai oppivat sen, koska niin haluavat. Käyttäjiä, joille Facebook on kenties ensimmäinen kosketuspinta sosiaaliseen internetiin. Se on uraauurtava ja sitä matkitaan; tulevaisuudessa siihen viitataan aina vain enemmän paitsi sosiaalisena toimintaympäristönä, myös verkkosivustona, joka toimii tietyllä tavalla ja jossa on tietynlaisia elementtejä.

Ne elementit pitää tietää. Niitä halutaan muillekin sivustoille. Olen jo useaan otteeseen kuullut, kuinka tuotteeseen X on saatava ”se samanlainen toiminto kuin Facebookissa”. Huonoa käytettävyyttä ei kannata matkia, mutta se kokonaisuus ja sen monet pienet osat – ne kannattaa tutkia huolella. Poimitaan parhaat päältä eikä keksitä pyörää uudestaan, sillä opittua ja tuttua ei ole syytä sivuuttaa vain siksi, ettei se satu itseä kiinnostamaan.

5 Comments

  1. Leena

    no ”vertailevassa tutkimuksessa” Facebook pesee esim. myspacen mennen tullen.

    (eikös ne ole ikäänkuin kilpailijoita näissä verkottumissoftissa?)

    Olin myspacessakin pari viikkoa, mutta en saanut mitään tolkkua siihen. facebook sen sijaan avautui tosi nopeasti – minun mielestäni se itseasiassa on varsin käytettävä – siis ainakin siitä vinkkelistä että sen käyttäminen on helppoa siitäkin huolimatta, että kaikki ratkaisut ei kauhean järkeviä tai loogisia olekkaan.

  2. Pirjo

    Facebook on mielestäni hyvä esimerkki siitä, että käyttäjät opastavat toisiaan. Kunhan kerää muutaman kaverin ympärilleen, niin Facebookin News feedistä näkee nopeasti, miten muut palvelua käyttävät. Pikku hiljaa oppii itsekin oman tavan käyttää sitä, ja toisten käyttöön ottamat sovellukset voi yhdellä napin painalluksella kopioida myös omalle sivulle.

    Ainakin teoriassa siis. Joskus palvelu toki tökkii käytettävyyden tai jonkun muun ongelman takia, mutta enimmäkseen ainakin minulla on tosi positiivinen kokemus sen käytöstä. Käytettävyysvirheistä puhuttaessa Facebook ei tulisi esimerkkinä mieleen.

  3. JP

    Virusta sieltä ainakin pukkaa ns. homona, tiesi myös ylläpito kertoa aistivaraisen havaintoni. Tänään sain myös tuntuman rahastushenkiseen piste-fi-versioon, kun ennen riittävää määrää aamukaffea näpyttelin…

    Henkilökohtainen vaikutelmani käyttäjänä on iästäni johtuen vähän vaivaantunut; vähän lapsellisia juttuja joihin kyllä saa tuhlattua opiskelu-/luppo-/työtunteja. Tuli mieleen, että on intra ihmisille ilman työintraa…

  4. Marjut

    Totta, ei Facebookin ja MySpacen käytettävyydestä voi puhua samana päivänäkään, enkä minä sitä ottaisi huonon käytettävyyden esimerkiksi muutenkaan – muuten kuin joidenkin ärsyttävien ominaisuuksiensa puolesta. Niin kuin vaikka sen, ettei esimerkiksi jonkun Superwalliin voi kirjoittaa asentamatta applikaatiota itse; että jo asennettujen applikaatioiden säätäminen ja poistaminen on hankalaa ja navigointi saa monessa kohdassa eksymään.

    Mutta olen itsekin jo niin sokeutunut Facebookin kummallisuuksille, että uiskentelen sulavasti joukon mukana. Siihen ei kauan mennyt.

  5. Pirkka

    Minä olen yrittänyt miettiä, miksi juuri niin monet bloggaajat ovat hyökänneet innokkaasti Facebookin kimppuun.

    En ole vielä keksinyt muuta selitystä tälle Facebook ärsyttää -kirjoittelulle kuin sen, että siitä tuli liian nopeasti liian suosittu…

    Aikuisten leikkikenttähän se minusta on, ja leikkiä maailmaan tarvitaan.

    Sitä paitsi suurin osa sosiaalisia suhteita ylläpitävästä viestinnästä on muutenkin turhaa suunpieksäntää ja hassujen juttujen jauhantaa – nyt se onnistuu kätevästi netissäkin!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑