Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Päivän menu

AteriaKaipaan sellaista myös mobiilisti toimivaa verkkopalvelua, johon voisin naputella muutaman kotoa löytyvän raaka-aineen (niin kuin vaikka tonnikala, porkkana, valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit), ja joka niiden perusteella ehdottaisi jotain sopivaa reseptiä mahdolliset ruokavammat huomioiden. Niinikään palvelusta pitäisi löytyä eri ainesten korvattavuudet – mitä voi käyttää tilalla, ellei kaapissa ole inkivääriä, tai jos hillosipulit nyt vain kertakaikkiaan ällöttävät ja maissijauho pääsi loppumaan. En myöskään pistäisi pahakseni eri kasvisten ja juuresten keittoaikojen listaamista, sillä ”keitä kunnes ainekset ovat kypsiä” ei sano minulle mitään. Ketä pitäisi lähestyä tällaisen palvelun toivossa, Marttaliittoako vai Jyrki Sukulaa?

12 Comments

  1. Tero Heiskanen

    Tuotahan me kaikki odotellaan ja sen verran laajemmilla toiminnallisuuksilla, että se hallinnoisi koko ravintotalouden ottaen huomioon ruokakunnan henkilökohtaiset tarpeet (allergiat, dieetit, mieltymykset jne.).
    Oliskohan http://eholmila.jaiku.com/ henkilö ja kotikokki.net palvelu joiden puoleen pitäisi kääntyä, koska pitäisihän sen tietysti olla web2:sta samantien, mitä en näkisi Martoilta tai Jyrkiltä ensimmäisenä taipuvan.
    Vink Vink, laajasta koko ravintotalouden hallinnointiavustajasta (web, mobiili, älykoti) tulee kaikille arkipäiväinen n. 4-5v päästä, joten nyt kannattaisi alkaa viimeistään pohjia rakentelemaan. Rahaa löytyy aika reilunpuoleisesti valtion+kunnat ja kolmannelta sektorin (terveys-, ravintotoimijat) lähtiessä mukaan ja vetäen päivittäistavarakaupan mukanaan.
    Sanoppa joku, joka ei tällaista tarvitsisi ja haluaisi…niinpä…kaikki tarttee tällaisen…eli sijoittaisin, jos olis sijoitettavaa.

  2. PA

    Minäkin olen miettinyt moista. Olisi tietenkin hienoa, jos palvelu tietäisi myös ehdottamiensa ateriakokonaisuuksien ravintosisällön ja pitäisi huolta, että kokonaisuus pysyy terveellisenä. Tämä saattaisi vaikeuttaa käyttäjien omaa sisällöntuotantoa, tosin.

    Haakanan juorujen mukaan vastaavaa pohditaan Sanomia myöten, joten eiköhän tämäkin vielä nähdä.

  3. Marjut

    Niin, ne Haakanan juorut löytyvät siis osoitteesta http://www.karihaakana.net/arkistot/2007/08/kaksi_taivasta.html

    Huomaan, että olin toiveissani varsin vaatimaton; että kunhan nyt edes jotakin! Kaikki ehdotuksenne ottaisin ilolla käyttöön.

  4. Ippe

    http://www.pirkanmaanallergia.fi/uutiset/aatu.html
    Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen Aatu-palvelu tullee vastaamaan juuri tähän tarpeeseen. Valmis ensi vuonna?

    Totetuttajana TTY:n Hypermedialaboratorio.

  5. PA

    [Yritin linkata Haakanan merkintään, mutta en muistanut tämän blogin käytäntöjä enkä lukenut tuota yllä olevaa lausetta, jossa sanotaan, että HTML-merkkausta ei sallita, sillä olen kadottanut keskittymiskykyni enkä enää nykyään jaksa lukea mitään.]

  6. Suviko

    Höm, oon englanninkielisen vän tuollaisen nähny ja käyttänyt. Suomenkielisiäkin reseptikirjastoja olen joskus haravoinut, mut niin hyviä ei oo viel osunut vastaan. Jos törmään uusiksi vielä ni laitan sulle deliin linkkiä.

    Pitäis olla joo ruokavaliovammat huomioiva systeemi. Joskus olen kokannut yhtaikaa kolmelle ihmiselle: laktoosi-intolerantille, keliaakikolle ja omena-päärynä-pähkinä-allergikko-vegetaristille. (Avoke, kaveri ja toinen kaveri). Korvattavuusjuttuja muuten oppii hyvin, kun kokkaa vegaanien kanssa tai kun lukee vegaanikeittokirjaa.

    Keittoajat saattaa vaihdella. Niiden kans se on vaan peruskeittotaidon kehittämistä, sanoisin.

  7. erkka

    höh. Ei kaikkeen tarvitse reseptiä :)
    Kaapinjämäkokkauksessa parasta ovat random-ruoat, joiden toistaminen on mahdotonta.

    Tuo korvaavuuslista olisi kyllä hyvä. Sellaista kaipaa aina kun yrttää noudattaa reseptiä.

  8. Marjut

    Erkka, ei nyt *kaikkeen* tarvitsekaan. Mutta joskus vaan on pää tyhjä ja luovuus nollassa. Silloin olisi mukavaa saada ehdotus jostain muualta.

  9. Petteri Numminen

    http://www.kotiliesi.fi on ainakin matkalla tuonne. On vaan teknisesti aika hankalia hommia toteuttaa – siis tuo aineosien korvattavuus lähinnä. Tai allergiafiltteri. Tai molemmat yhdessä.

    Mutta aihio on olemassa: http://www.kotiliesi.fi/ruokaohjeet/hae?q=omena+kaneli+maito+suola&c1=0&c2=0

  10. Marjut

    No jee, kiitos Petteri, tuotahan täytyy testata heti kun kokkausvaihde pukkaa taas päälle (eikä keittokirjahyllymetristä löydy mitään järkevää).

    Minä tyytyisin siihenkin, että olisi vain lista aineista ja niiden korvattavuuksista; ei korvattavuuksia välttämättä tarvitsisi reseptikohtaisesti luetella. Ellei sitten reseptissä ole jotain ainesosaa, jota harvalla on perustarvikkeena kaapissaan.

    Allergiafiltterit tuntuvat kyllä olevan vakioita liki jokaisessa verkkokeittokirjassa.

  11. Eero

    Kiitos terolle maininnasta, kotikokissa tuo samantyyppinen haku kun petteri mainitsi, toimii jo myös.

    http://www.kotikokki.net/reseptit/haku/

    Vapaasanakenttään halutut ainesosat, jonka myötä haku rajaa reseptit, joissa ko. ainesosia on. Sen jälkeen rajausta voi tarkentaa esimerkiksi ruokavalion erityispiirteillä tai teemoittain.

    Parempaan itsekin suunnataan, mutta kuten petterikin totesi, eivät toteutukset ole aina ihan suoraviivaisia.

  12. Heikki

    Moro, oletko käynyt katsomassa http://www.makuhaku.fi ?
    Mobiilia ei tosin vielä löydy

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑