Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Käynkö usein täällä?

Takavuosilta on tuttua, että monet yritykset ja etenkin kunnat onnistuivat hukkaamaan verkkosivujensa punaisen langan: mitä käyttäjä täältä hakee. Sivuja rakennettiin enemmänkin organisaation hallinnollisen rakenteen tai markkinoinnillisten näkökulmien mukaan kuin sitä silmällä pitäen, mikä mahtaisi olla sivuille tietoisesti tulevan tai satunnaisen kävijän varsinainen tavoite. Puhun tässä imperfektissä, kun viime aikoihin saakka halusin syleillä maailmaa ja ajatella, että jotain olisi jo opittu, ja kun korviin oli kiirinyt tieto muutamasta positiivisesta rakenneuudistuksesta.

Mutta sitten tulivat Helsinki Host City -euroviisusivut.
Ja nyt Helsinki-päivän sivut.

Ei liene rakettitiedettä päätellä, että kun kyseessä on tapahtuma, niin ihmisiä kiinnostaa sen aikataulu. Kuka ja mikä esiintyy missäkin ja mihin aikaan. Ehdinkö katsomaan Jorma Kääriäistä vai menenkö sen sijaan vilkaisemaan Korpi Ensembleä. Ilosaarirockissakin tiedetään, mikä kävijöitä kiinnostaa. Helsingin juhlaviikoillakin on kalenteri kellonaikoineen. Mutta mitä tekevät Helsinki-päivän järjestäjät? Viittaavat kotiin jaettuun Helsinki-info -läpyskään, jossa ohjelma seisoo painettuna, eikä edes kovin selkeästi siellä. Tai hallintokeskuksen tiedotteeseen (kuinka houkuttelevaa!), jossa tapahtumia on lueteltu yhtenä pitkänä, epäinformatiivisena pötkönä, josta luonnollisesti linkitetään takaisin itse päivän sivuille, jos lisätieto kiinnostaa. Kyllähän siellä tietoa on, jos jaksaa klikkailla kaikki sivut läpi ja yrittää löytää neulaa heinäsuovasta.

Mieluummin olisin ottanut näiden sivujen sijaan vaikka pelkän aikataulut sisältävän pdf:n. Olisi varmaan ollut helpompi toteuttaakin. Ja ainakin sata kertaa käyttäjäystävällisempi. Mutta ehkä tarkoitus onkin, että helsinkiläinen tuosta noin vain luontevasti sattuu tupsahtamaan paikalle, kun kaupunki anteliaasti jotakin järjestää. Mitäpä siitä, että jokin oikeasti kiinnostava saattaa siinä samalla lipsahtaa sivu suun.

4 Comments

  1. Timo L.

    Nuo sivut näyttävät siltä, että ne on kasannut joku henkilö, jonka tietotaito internetin suhteen on edelleen vuodessa Netscape 2.

  2. rtps

    Normaalisti en kannattaisi pdf:ää ainoana ratkaisuna, mutta noin kolmen sekunnin tutustumisen perusteella sanoisin, että olisi vaikeampi toteuttaa sivustoa merkittävästi tökerömminkään. Mistä näitä tulee?

  3. Marjut

    No en kannattaisi minäkään, mutta tässä tapauksessa sekin olisi ollut parempi vaihtoehto.

  4. JP

    Vähemmän on siivottavaa ja muuta (työ)vaivaa, kun tapahtumissa on vähemmän kävijöitä. Ja kun veroin katetaan kulut joka tapauksessa, ei tarvitse liiemmin mainostaa ansaintatarkoituksessa. Säästöä tämäkin.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑