Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Senkin 81000362!

error

Mitä ihmettä käyttäjä tekee jollakin virhekoodinumerolla? Ei yhtään mitään. Päinvastoin, sillä antaa sovelluksesta entistäkin käyttäjävihamielisemmän kuvan.

Toki tiedän, että Messenger, niin kuin moni muukin Windowsin sovellus, perustaa virheiden metsästyksen ja korjaamisen siihen, että käyttäjälle ojennetaan epäselvä koodi, jonka perusteella voi sitten lähteä etsimään vastausta ongelmaan – yleensä sitä löytämättä. Ylläolevassa tilanteessa on sentään kerrottu, mistä kiikastaa, mutta näin ei läheskään aina ole. Mikä lie insinöörin märkä uni iskeä jokaiselle toiminnolle numerosarja, jota ilmankin kelpaisi, ja vielä näyttää se käyttäjälle. Hitto vie, muutenhan saattaisi vaikka joutua sanallisesti kertomaan kuinka odottamattomasta tilanteesta voi selviytyä.

8 Comments

  1. Antti

    Virhekoodilla on mm. hyvä googlettaa. Paremman vastauksen saa googlettamalla esim ”messenger error XXXNROSARJA” kuin ”messenger error”.

  2. Timo L.

    Kokematon käyttäjä ei ehkä tee, mutta kokenut (esim. minä) kyllä tekee.

    Optimaalisin ratkaisu olisi ehkä kätkeä virhekoodi jonkin nappulan taakse.

    Käyttöliittymiähän ei pidä suunnitella vain taviksille, vaan myös kokeneille käyttäjille.

  3. Marjut

    Vai olisiko optimaalisinta sittenkin se, että virhetilanteita ei edes tulisi?

  4. Itsestäänselvyydet kunniaan

    Marjut: …mikä on kutakuinkin yhtä epärealistista kuin todeta liikenneturvakeskustelussa, että mitäs jos vaan soviitais että kolareita ei enää sattuis kenellekään.

  5. Marjut

    Optimaalisin on aina epärealistista, kun kuitenkin puhutaan ihmisistä. Tämä vastauksena siihen, että minusta optimaalisinta ei ole se, että kätketään se virhekoodi jonnekin nappulan taakse. Hyvää käytettävyyttä olisi, jos käyttäjän ei tarvitisi ikinä olla tekemisissä kryptisten numerosarjojen kanssa, vaan että mahdolliset virhetilanteet voitaisiin hoitaa fiksummin ja ihmismäisemmin, ohjaten käyttäjää toimimaan oikein ilman, että tietoa on lähdettävä googlailemaan erikseen.

  6. Antti

    Ja jos ei aina pitäisi tehdä kaikesta käytettävyysongelmaa, tai kärpäsestä härkästä, niin voisi vain syöttää kiltisti ohjelman pyytämän salasanan ja jatkaa mesettämistä…

  7. Marjut

    No, läheskään kaikesta ei tehdä käytettävyysongelmaa, vaan aika paljon menee ohi pelkällä huokauksella, jos silläkään. Pointti tosin taisi hukkua jo matkan varrelle, enkä jaksa sitä enää ylös onkia. Lienee jotain omituista ilmastossa tänään.

  8. Ilari

    Ei liene niin hankalaa laittaa sitä virhekoodia (jonka avulla voi näin nettiaikana ihan oikeastikin kaivaa esiin hyödyllistä tietoa) johonkin huomaamattomaan nurkkaan, ja sitten lisäksi kertoa selkeästi käyttäjälle että mikä meni vikaan, ja miten tästä eteenpäin.

    Pelkkä virhekoodi on töykeä vaihtoehto, mutta toki silti parempi kuin pelkkä ”error”.

    Numerokoodit ovat höpsöjä, mutta ainakin ne ovat eksplisiittisiä. Virheille voisi antaa vaikka nimet numerokoodin sijasta, voisi ottaa vaikka listan kaikista eläimistä ja poimia sieltä satunnaisia. ”Virhe: tarantella” tai ”Virhe: mäyräkoira” olisi huomattavasti hauskempi kuin ”1523421”!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑