Minunkin olisi pitänyt olla tänään Tampereella sosiaalisen median seminaarissa, mutta joskus muut asiat ajavat edelle. Niinpä siis missasin seminaarissa julkistetun Parteco-projektin osallistumistalousraportin (pdf), jossa selvitetään osallistumistalouden ansaintamalleja ja suomalaisen sisältötuotantoalan näkemyksiä osallistumistaloudesta ja sosiaalisesta mediasta. Raportista selviää, että sosiaalinen media on jatkossa iso haaste perinteiselle medialle, ja että mediatuotannossa ja median kuluttamisessa on jo tapahtunut suuria rakennemuutoksia, joihin internetistä ladattavat ilmaiset sisällöt vaikuttavat.

”Tutkimus osoittaa, että suurissa mediataloissa pyritään jo sopeutumaan ajan vaatimuksiin julkaisemalla blogeja, joiden avulla pyritään vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa ja avaamalla tilaa käyttäjäsisällöille. Tulevaisuuden näkymät ovat hyvät myös niillä yrityksillä, jotka ovat alusta asti perustaneet toimintansa Internetiin. Sen sijaan tuotantoyhtiöt, jotka ovat etupäässä tuottaneet audiovisuaalisia sisältöjä kuten televisio-ohjelmia joutuvat painimaan suurten haasteiden kanssa.

Sosiaalisen median ja osallistumistalouden tutkimus on vasta pioneerivaiheessa. Sen vuoksi tutkimusraportin lopuksi esitetään joukko keskustelunavauksia tutkimustyön jatkoa varten. Kysymyksiä herättävät esimerkiksi käyttäjäsisältöjen hyväksi tehtävän työn luonne, sitä kun ei tehdä kellokortin tahdissa, eikä sitä useinkaan motivoi rahapalkka vaan yhdessä tehdystä hyvästä työstä saatu hyvä mieli ja kiittävä vertaispalaute.”

Lisää:
Digitoday: Netin sosiaalinen media haastaa perinteisen
SomeLab: Parteco-projektin osallistumistalousraportti ilmestyi