Sosiaalisen median härpättimiin liitetään usein ajatus, että niitä voi perustaa likimain kuka tahansa, eikä haittaa, vaikkei juuri minun kilkkeeni menestyisi, sillä aina voi tehdä uuden, kohtuuvähillä kustannuksilla vieläpä. Hetkellinen takaisku ei siis lannista innokasta yrittäjää.

Mielenkiintoisempaa olisi kuitenkin miettiä sitä, miksi jokin uusi keksintö, sosiaalinen tai muu, ei ota tulta alleen. Aika monesti se johtuu siitä, että käyttäjät on unohdettu pois yhtälöstä, ja sitten pistetään isot rahat käytettävyyden arviointiin ja testaamiseen siinä vaiheessa, kun vahinko on jo tapahtunut. En siis voi olla yhtymättä tähän Leisa Reicheltin mielipiteeseen siitä, että käytettävyys alkaa ehdotuksesta:

”So, if you really want my advice about usability, it’s that it starts right at the very beginning. Before a line (or a box) has been drawn. If you’re not designing the *right thing* then no amount of design expertise is going to get you a really usable product. Talk to the people you’re designing for.”

Ja kuinka ihmisille puhutaan, olkoonkin että koneiden näkökulmasta, siitä kertoo itse Don Norman: How to Talk to People – A Message from Tomorrow for the Machine of Today (pdf).