Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Viritetyt vinyylit

levysoitinNyt kun cd-levyistäkin on aika jättämässä, ei enää riitä, että digitoidaan kasetit, vaan sama temppu on tehtävä myös vinyyleille. Tietenkin myös siihen löytyy apuvälineitä, ja niistä kertoo tänään New York Timesin artikkeli The Turntables That Transform Vinyl (josta myös oheinen kuva).

Mutta ihan helpoksi ei ole hommaa kuluttajalle tehty – jos musiikkia mielii kuunnella, on sen eteen nähtävä myös vaivaa:

”Learning how to use these systems takes time – up to three or even four hours. The turntable has to be assembled, and the LPs cleaned carefully to remove the dust of ages – two jobs that those over 30 might remember well. Then the recording software, which comes on a CD, takes about a half-hour to set up properly – or three times that if you skip the ’frequently asked questions,’ as I did, and then sheepishly return to them when you get stuck.

The software requires some attention even after you learn its ways. For example, it can’t automatically detect the end of each track between two songs or movements of a symphony. You have to mark these spots yourself in the program before burning a CD or making an MP3 file. Still, once the learning curve is vanquished and the sounds of much-loved old recordings fill the air, you may wonder why you waited so long.”

Kuitenkin on lohdullista kuulla, että vaikka käytettävyys ei muuten olekaan huipussaan, on homman vaikein osa käsipeliä, eli itse levyjen puhdistaminen. Pintojen on nimittäin oltava puhtaita ja pölyttömiä ja alustan tasainen, jos päämääränä on kunnollinen lopputulos. Ihan helpolta ei kuulosta sekään, että jokaisen raidan alku ja loppu on merkittävä käsin.

Näyttääkin kovasti siltä, että sadepäivieni puuhastelukiintiö on taattu koko loppuelämäksi.

Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että samalla kun jo puuhataan cd-levyjen alasajoa, julkaisevat tietyt tahot tuoreita äänitteitään paitsi cd:inä, myös vinyyleinä ja kasetteina? Näin ovat ihan vastikään tehneet mm. Viikate ja Ville Leinonen. Ehkä kaseteista onkin tulossa uusi trendi? Retrohan on muotia…

8 Comments

  1. Ilkka

    Vinyyleillä on koko ajan ollut rajallinen käyttäjäkuntansa, ja viime vuosina vinyylisoittimien suosio on käsittääkseni kasvanut jälleen muutenkin kuin dj-piireissä. Laadukkaita vinyylilevareita on taas saatavilla varsin kohtuulliseen hintaan, ja albumin julkaiseminen vinyylinä on viileetä.

    Arvelen, että cd:t häviävät kokonaan ennen vinyylejä, kun musiikkia julkaistaan yhä enemmän netin kautta yksittäisinä kappaleina albumien sijasta. Ehkä kymmenen vuoden kuluttua levy/kirjakaupassa on myynnissä vain kansitaidetta ja musiikin saa ladata netistä eri hintaan.

    Se, että ostaa erillisen USB-vinyylisoittimen vaan digitoidakseen omat vinyylinsä, tuntuu aikamoiselta hullunhommalta juuri tuon nähdyn vaivan ja äanenlaadun suhteen. Etenkin, jos ajatuksena on kuunnella kukin levy vain kerran (digitoitaessa).

    Kasetteja pidän pienten piirien kuriositeettina, koska niiden äänitekniset ominaisuudet ovat etenkin pitkällä tähtäimellä todella surkeat. Niitäkin on silti harrastettu koko ajan jonkin verran ”kädestä-käteen” jaettavan musiikin parissa, koska poltettua cd:tä on pidetty jotenkin tyyliin sopimattomana, ja vinyylin prässääminen maksaa.

  2. Tomi

    Vinyylien hyvä puoli on se, että ne saattavat kestää ”isältä pojalle”, minulla on paljonkin hyväkuntoisia vanhoja vinyylilevyjä, kun taas vanhimmat ostetut CD:t ovat jo eläneet aikansa. Tämä on se syy, miksi minä suurimmaksi osaksi levyni vinyyleinä ostan.

  3. Tino Rossi

    Itse olen käyttänyt tuohon siirtoprosessiin ihan tavallista levysoitinta, vahvistinta ja tietokoneen äänikorttia. Hommaa on olennaisesti helpottanut muutaman taalan ohjelma Rip Vinyl joka osaa taukojen perusteella pilkkoa kappaleet erillisiksi MP3-tiedostoiksi. Aina se ei kovin rohisevista kaseteista tai levyistä taukoja hoksaa, mutta käsin onnistuu pilkkominen senkin jälkeen. Paras puoli on halpuus ja nopeus, ohjelmaan perehtymiseen ei kauaa mene.

    http://www.ripvinyl.com/

  4. Tapastelija

    Tein joskus 100 vuotta sitten testin parista edullisesta rätinän-, huminan ja kohinanpoisto-ohjelmasta (Windows):

    http://www.karvonen.info/fin/vinyylirestaurointitesti.html

    Softat ovat nykyään monipuolisempia ja uudistuksia on tullut, mutta luullakseni mullistavia ääniteknisiä parannuksia ei ole näihin tullut. Nykyisistä hinnoistakaan ei ole allekirjoittaneella juuri tietoa, kun Windows-maailma ei enää kauheasti kiinnosta.

    Jos omaa jo vinyylisoittimen ja vahvistimen (tai muun laitteen, jossa on RIAA-korjain ja levarille sopiva esivahvistin), niin levyt saa talteen laadukkaasti hankkimalla jonkun ulkoisen äänikortin (USB) ja sitten jonkun ohjelman, vaikkapa tuon rivinylin tai WaveCorrectorin, jotka molemmat osaavat pilkkoa levyt biiseiksi..

    Jos äänenlaadulla ei ole hifi-väliä niin koneen oma äänikorttikin tietty käy.

  5. Tapastelija

    Jaahas, tämä systeemi sitten tekikin tänne kaksi kommenttia yhden sijaan. Poista niistä toinen – heitä vaikka kolikkoa että kumpi.

  6. Marjut

    Toinen poistettu! Ei sitä Lähetä-nappia tarvitse painaa kuin kerran. :-)

    Totta puhuen systeemi on tarpeettoman hidas. Toivottavasti puute korjaantuu lähitulevaisuudessa uuden isännän myötä.

  7. Tapastelija

    Mikset ”hostaa” itse, eli hanki omaa web-tilaa (PHP ja MySQL-tuella) ja asenna järjestelmä siihen. Esim. omalla ISP:lläni asennus onnistuu ihan vaan muutamalla hiiren klikkauksella ja parilla salasanan määrityksellä. Ei tartte osata sanaakaan PHP:tä tai SQL:ää.

  8. Marjut

    Ei jaksa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑