Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Uusi vuosi vei oikolukijat

Mikä lie interwebissä tänään vikana, kun kirjoitustaidottomuus tuntuu nostavan rumaa päätään vähän siellä sun täällä. Piti mainitsemani maikkarin uutisesta, jossa kerrotaan internetin olevan suureksi avuksi viittomakieltä äidinkielenään puhuville, mutta itse sisällön sijaan huomio kiinnittyikin siihen, kuinka suomen kielen taito ei ole ollut uutisen kirjoittajalla ihan oikeaoppisesti hanskassa:

”Web-kameroista on suuri apu viitomakielisille. Viitomakieltä äidinkielenä puhuville Iternet tuo suurta helpotusta arkielämään. Esimerkiksi WEB-kameran kautta yhteydenpito muihin viitomakielisiin onnistuu helposti. Nyt on meneillään Kentauri-projekti, jossa kuuroille opetaan juuri näitä taitoja käytännössä. […] Komivuotinen projekti toteuttaa Kuurojen Liiton ja liikenne ja viestintäministeriön 2004 hyväksyttyä esteettömyysohjelmaa.”

Joku roti! Kuvankaappaus on tallessa, jos ja kun joku maikkarilla havahtuu juttunsa oikolukemaan.

3 Comments

  1. Lauri

    Minähän en näistä lingvistiikan asioista tiedä, mutta toistuva samojen sanojen väärinkirjoittaminen viittaa vaikka lukihäiriöön. Verkkojulkaisuilla lienee sitä paitsi harvoin erillisiä oikolukijoita.

  2. Marjut

    Mutta toimittajilla voisi tietysti olettaa oikoluvun olevan ikään kuin sisäänrakennettuna ominaisuutena…

  3. Timo L.

    Ihmisaivoilla on taipumus lukea väärinkirjoitetut sanat oikein, joten virheiden havaitseminen on vaikeaa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑