Viikkovitosessa jatketaan kirjateemalla, mutta tällä kertaa kirjahyllyn, ei vessalukemiston, äärellä.

1. Luetko kirjoja? Jos luet, mistä hankit luettavan: kirjakaupoista, antikvariaateista, netistä, kirjastoista? Ehkä saat aina lahjaksi tai lahjukseksi?
Luen, mutta ihan liian vähän. Halua olisi, mutta ei aikaa, ja sen vähäisenkin ajan tuppaa tietokone varastamaan. Kirjoja hankin vähän kaikkialta, ja saan niitä lahjaksikin. Pahoihin tapoihini kuuluu, että kirjoja on mukava omistaa, joten kirjastojen käyttö tuppaa jäämään vähemmälle. Lahjuksiksi kelpaisi useampikin. :-)

2. Faktaa vai fantasiaa? Alkukielinen vai käännös? Kovakantinen vai pokkari? Vai kelpaako ainoastaan ensipainos omistuskirjoituksella?
En taida omistaa yhtään omistuskirjoituksellista ensipainosta, joten siitä voi päätellä, että liki kaikki kelpaa, kunhan kasassa pysyy eivätkä kahvitahrat peitä tekstiä lukukelvottomaksi. Näinä päivinä painotus on faktan puolella, mutta preferenssi olisi kyllä lukuromaaneissa. Kansien kovuudella ei ole merkitystä, ja alkukieliset kelpaavat mainiosti edellyttäen, että kieltä osaan.

3. Onko kirja sinulle tiedontallennusformaatti vai esine? Pitääkö kirjaa päästä sormeilemaan ja selaamaan vai voiko sen tilata pelkkien metatietojen tai kritiikin perusteella tai printata netistä?
Kirjan printtaaminen netistä on ääriankeaa, ja sen teen vain joidenkin tietoteosten kohdalla. Muuten kirjaa on ehdottomasti saatava sormeilla ja lehteillä, mutta se ei estä tilaamasta niitä ilman fyysistä kokemusta.

4. Onko ajatus käytetyn kirjan sormeilemisesta sinulle epämiellyttävä? Vietkö koskaan omia kirjojasi antikvariaattiin? Onko antikvariaattikirjan antaminen lahjaksi loukkaus?
Pidän käytetyistä kirjoista kovastikin, enkä niin ollen kavahda antikvariaatteja ollenkaan, päinvastoin. Omia kirjoja vien divariin turhan harvoin, mutta sitäkin olen todistettavasti joskus tehnyt. Minulle ainakin kelpaa lahjaksi käytetty kirja; joskus se kertoo lahjan antamisen eteen nähdystä vaivasta enemmän kuin kirjakaupan tiskiltä napattu uutuusteos (joka minulla kenties jo on).

5. Mitä kirjoja sinulla on juuri nyt kesken? Luetko niitä junassa, sängyssä, sohvalla vai kahvilassa?
Kesken olevia kirjoja on listattu tämän sivun alaosassa, mutta siinä eivät suinkaan ole kaikki. Kirjoja luen pääasiassa sohvannurkkaan käpertyneenä tai junassa; kahvilassa en pysty keskittymään ja sängyssä ei selkä anna moiseen myöten, valitettavasti.