Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

iPuhelin, osa 2

Vielä vähän juttua Applen iPhoneen liittyen:

Apple’s new mobile experience -artikkelissa on hyvän pohdinnan lisäksi myös erinomainen kuva (Applen saitilta) uudesta puhelimesta, joka eittämättä mullistaa mobiilimaailmaa, vaikka osoittautuisikin käytännössä sudeksi. Oma tuntumani nyt, kun olen kahlannut läpi kenties sata juttua iPhonesta kommentteineen ja kuvineen on se, että ainakin iPhone näyttää hienolta, ts. ulkoasunsa myötä se tekee selvän pesäeron muihin markkinoilla oleviin puhelimiin, mutta itse en välttämättä ole kovin ihastunut sen ohuuteen (vrt. Razr), eikä kameran megapikselimääräkään juuri lämmitä. Pikkuisen askarruttaa myös kosketusnäytön käyttäminen käytännössä – voi sitä sormenjälkien ja muiden tuhrujen määrää! Jo nykyisellään kännykkäni iso ruutu on jatkuvasti klähmässä, vaikkei sitä juuri tarvitse sormeilla. Sitten kun kävi vielä ilmi, ettei iPhonessa ole 3G:tä, alkoi into jo latistua. (Lisäys: 3G tulee kuulemma loppuvuodesta.) Mutta yhä edelleen haluaisin kokeilla minkälainen on Applen puhelimen käyttökokemus ihmiselle, joka ei ole millään muotoa mac-fanaatikko, eikä suoriudu kunnialla edes iPodin käytöstä. Olisiko iPhonesta murtamaan vastarintani?

16 Comments

  1. Schizo-Janne

    3G-malli tulee loppuvuodesta. Kaikilta amerikkalaisilta journalisteilta jäi tämä sivulause huomioimatta. Eihän ne siellä rapakon takana tiedä edes mikä se on …

  2. Marjut

    No sentään! Kiitos että huomautit.

  3. Timo L.

    iPod on maailman helpoin, kun sen logiikan ensin hoksaa. Windows-maailman epäloogisuuksiin tottuneelle siinä voi tietysti olla aluksi hieman päänvaivaa.

  4. Marjut

    Mikä tahansa on helppoa, jos sen osaa.

  5. PA

    ”Mikä tahansa on helppoa, jos sen osaa.”

    Riippuu kai vähän osata-sanan määritelmästä. Kai sitä voi osata tehdä jotain, muttei silti pitää sitä helppona. Osaan käyttää vaikka Windowsia, mutta ei se ole helppoa, kun joutuu pitämään hermojaan kasassa yllättävien typeryyksien kanssa.

    [Joku voi tietenkin sanoa, etten vain osaa modata sitä oikealla tavalla. Mihin vastaan, ettei minun anneta. Mihin joku sanoo, etten vain osaa valita työpaikkaani oikein…]

    Sama pisti silmään linkkaamassasi artikkelissa. Siinä mainittiin, että on oleellista, että asioiden tekeminen on helpompaa kuin kilpailijoilla. Ehkä olen vähän nillittäjä, kun minusta riittää, että se on vähemmän raivostuttavaa kuin kilpailijoilla. Kyllä minä osaan suorittaa viisi turhaa napinpainallusta, mutta en jaksa, jolloin toiminto jää käyttämättä.

    Tähän minusta liittyy myös helppokäyttöinen- ja käytettävä-termien ero.

  6. PA

    Se piti vielä sanoa, että käänteinen pitää kyllä paikkansa: jos ei osaa, niin ei ole helppoa…

  7. Jusi

    Vaikka iPhone kuulostaa (ja näyttää!) mobiili-ihmisen toiveunelta, silti eniten mietityttää tuo kosketusnäyttö. Sangen suurilla ohjaintapeilla (siis näillä synnynnäisillä sellaisilla, herra Jobsia mukaillen) varustettuna ainakin mulla on ongelmia joka hiton laitteen kanssa jossa näytön painikkeita pitää tökkiä. Viimeeksi ongelma tuli ilmi autonavigaattorin kanssa, jossa kohmeisin sormin koetin tökkiä osoitetta ruutuun aina osuen naapurikirjaimeen. Ruutu on sileä, sen pinta ei ohjaa sormenpäätä yhtään mihinkään suuntaan toisin kuin edes pieni kallistuma kosketettavassa pinnassa. Vai ovatko kaikki jo unohtaneet miksi puhelimen numeronäppäimistössä on pieni kohouma numerossa 5?

    Vaikka asia on helpommin korjattavissa kuin kiinteiden rautapainikkeiden kanssa (näppäinten koon muuttaminen softapäivityksillä ei liene mahdotonta), pitää silti muistaa, että kosketusnäyttö ei luonnollisesti anna minkäänlaista fyysistä palautetta painalluksen perillemenosta: Ei tuntoa sormenpäissä jne, mikä osaltaan selittää esimerkiksi demotilaisuudessa olleen audiopalautteen vaikkapa iPhonen puhelimen numeronäppäilyistä. Jokainen kosketusnäytöllinen laite, jota olen käyttänyt, vaatii käytännössä enemmän huomiota sitä käyttäessä kuin painikkeilla varustettu. Laita siinä sitten puolihuolimattomasti rutiinilla tekstiviesti jollekulle… No, ainakaan iPhonen omistajat eivät yritä kokouksissa kirjoittaa jotakin puhelin sylissään ja katse mukamas muualla ;)

    Valivali. Todellisuudessa odotan laitetta kuola valuen, ja peruutin aamulla HTC-mobiilihärpäkkeen tilaukseni. Ehkä ensi joulukuussa SE/Palm-kombinaationi pääsee viimein eläkkeelle.

  8. florist

    Olihan tuossa takavuosina tämä kotimainen kapula (http://www.coolhunting.com/archives/2003/12/myorigo_mydevic.php) jossa oli kosketusnäyttö ja haptinen vaste painalluksille. Pitäisköhän heittää Jobsille vinkki. Muitakin yhtäläisyyksiä mydevicen kanssa löytyy, mm. tuo orientaation tunnistaminen.

  9. Timo L.

    Tuli mieleeni sellainenkin juttu, että mitenkähän mahtaa toimia tiukassa pakkasessa. Tavallisessa luurissakin näyttö hyytyy nopeasti kun mittari laskee alle -20:n.

  10. Marjut

    Veikkaan, että huonosti käy. Mulla on nykyisenkin puhelimeni kanssa ongelmia ulkoilmassa, eikä mittari ole laskenut edes alle nollan.

  11. Sami O

    Kosketusnäyttö on ainoa mikä hivenen hiljentää meikäläistä, mutta vain hetkeksi, vaikka joka aamu sitä tulee taisteltua keraamisen keittolieden kosketusnäytön kanssa puuropadan äärellä.

    Mutta, henk.koht en usko että hyppäys läppärin track padin käyttämisestä multi-touchiin on niin suuri. On totta että klikkauksen fyysisen palautteen puuttuminen on ongelma, mutta luulisi äänipalautteen auttavan asiaa.

    iPhone tekee toivottavasti mahtavaa koko mobiilialalle uusien innovaatioiden näkökulmasta. On aina mielenkiintoista seurata, kun toimialan ulkoa tulee peluri joka ajattelee vanhoja konventioita uudella tavalla.

    ”To Jobs’s perfectionist eyes, phones are broken. Jobs likes things that are broken. It means he can make something that isn’t and sell it to you for a premium price.”

    http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1575410,00.html

  12. S K Niiranen

    niinpä… kännykät ovat olleet liian pitkään insinöörileluja. Jonathan Iven design antaa toivottavasti koko alalle uutta näkemystä ja virtaa. Käytännössä tuo iPhone-konsepti on monelle peruspuhujalle ihan liikaa, sillä harva oikeasti tarvitsee puhelin-musiikkisoitin-taskutieturi-gpspaikannin-kamera-videosoitin-pelilaite -yhdistelmää. Henkkoht jos tuollaisen laadukkaan designin saisi luottokortin kokoiseen simpukkapuhelimeen, mahd. mp3-soittimen kera, niin olisin ihan tyytyväinen.

  13. Juha

    Näyttäisi siltä että yhteistoiminta tietokoneen ja internet-palveluiden kanssa on ihan eri tasoa kuin nykyisillä mobiililaitteilla. Hassua että tästä ei ole juurikaan kohuttu.

  14. Marjut

    iPhonea ei käsittääkseni olekaan suunniteltu kansan syvien rivien tavoittamista silmällä pitäen, onhan sen markkinaosuuspyrkimyskin vain prosentin luokkaa. Applen strategia on erilainen ja tulokulma toinen, ja hyvinhän tuo tuntuu toimivan. :-)

  15. Juha

    Tuo yhden prosentin markkinaosuus tarkoittaa noin 10% markkinaosuutta älypuhelimissa.
    (Karkea arvaus)

    :-/
    Noh, saattaapa onnistuakin, kun tavoite oli vuodelle 2008, ja siihen mennessä varmaan laajennetaan iPod-tyyliin halvempaankin tuotekategoriaan.

    Huomasitko muuten että puhelinluettelossa ei ole näkyvillä selvää tapaa lähettää tekstiviestiä? Numeron valitseminenhan soittaa. No, ehkä tuohon on joku ele…

  16. Jimmy

    Hyviä kommentteja täytyy sanoa. Itse olen ollut pitkän linjan nokia mies… pitkän linjan siksi, että sanotaanko 6110 asti en edes harkinnut muita. Silloinen ericsson teki jotain mitä nokia ei tajunnut, muotoilu ja ominaisuudet.

    Ajat on kuitenkin muuttuneet. Jossain sanottiin, että iPhone teki sen mitä Nokia 2110 teki aikoinaan kännyköille. Toi selkeän ison näytön ja naurettavan yksinkertaisen käyttöliittymän. Itse en ihan allekirjoittaisi tuota väitettä. Tänään tuli iPhone ovelle ja päivän sillä leikittyäni täytyy sanoa, että olen vakuuttunut.

    Kuten tuossa aikaisemmin kirjoitettiin, itsekin lähdin iPhone linjalla juurikin ei Mac ihmisenä. Olen mäkkejä käyttänyt mutten koskaan ymmärtänyt mikä niissä viehättää…

    iPhonen ominaisuudet ei todellakaan vedä vertoja PDA:lle (HTC Tytn) mutta se minkä iPhone häviää ominaisuuksissa se korvaa saumattomalla käyttökokemuksella. Olettaen, että sen käyttäjä on käyttänyt kosketusnäytöllistä puhelinta ennen.

    Ei jökkimistä valikosta toiseen siirtymiseen, ei tolkutonta odottelua. Yksi mistä olin täytyy sanoa äärimmäisen yllättynyt on tuo kosketusnäytön tarkkuus tai pitäiskö sanoa ”käyttötuntuma”. HTC (Qtek vehkeet) näitä olen omistanut useamman, kynä on hidaste. Käytän usein konetta vain peukaloilla tai etusormilla, mutta iPhonen käyttö kynäntapaisella osoittimella on mahdottomuus. Ajattelin et ei helvetti, mutta se johtuu yksinkertaisesti siitä, että se vaan on suunniteltu sormilla käytettäväksi.

    Näppäimistö toimii jopa minun nakkipeukaloilla ja kaikki palaset vain tuntuu lohkeavan paikalleen. Tiettyjä ominaisuuksia on voin kaipaan HTC vekottimesta. kuten se, että kun iPhonessa kerran on se laitteen asennon tunnistin ei sitä kaikki vakio-ohjelmatkaan hyödynnä.

    yhteenvetona sanon tämän, minulle iPhonen ja HTC laitteiden yhdistelmä olisi täydellinen ratkaisu. iPhonen yksinkertainen ja toimiva käyttöliittymä yhdistettynä HTC:n monipuolisuuteen (Windows Mobile 6). Voin sanoa, että pienellä hiomisella en jää kaipaamaan HTC TyTnin näppistä.

    Joten Mikkisoftan mobiilipuolen jätkät, ottakaa hommatkaa iPhone ja leikkikää sillä jokunen aika. Huomaatte kyllä mitä teidän tulee implementoida Windows Mobileen ja miten siitä saisi saumattoman kokemuksen.

    Mikkisoftan ”touch” teknologiassa, jota siis demottiin viime vuoden lopulla on juuri sitä minkä saisivat tuoda mobiilipuolelle.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑