PukkiNiin kuin monta muutakin asiaa, myös joulua voi tarkastella käytettävyyden näkökulmasta. How user friendly is Christmas? -artikkelissa paneudutaan toden teolla siihen, kuinka käyttäjäystävällinen joulu on – vai onko? Osa jouluun liittyvistä tehtävistä ei tuota iloa kaikille käyttäjille, esimerkkinä vaikkapa kauppakeskusten ruuhkissa hikoilu ja ylensyönti (mikä voi kyllä olla makuasia), kun taas esimerkiksi lahjojen avaaminen lienee voittopuolisesti positiivisia käyttökokemuksia tuova tapahtuma. So far so good. Mutta sitten artikkelin brittiläisiltä kirjoittajilta menevät puurot ja vellit sekaisin:

”However, user research is something that Santa values highly. He has an established user research team consisting of several hundred little helpers working throughout the year in order to establish user requirements. In Finland Santa carries out prototype testing pre launch every year as part of the iterative design process. It is known as ’Little Christmas’ and takes place on the Saturday before Advent. Traditionally Santa’s little helpers deliver small gifts from Santa’s Lapland workshop to Finnish houses by throwing the gifts through the front door and running away as quickly as they can. This gives the helpers the opportunity to review and amend the procedure prior to the launch.”

Sinänsä en ihmettele, että pikkujoulukulttuurimme maine on kiirinyt maan rajojen ulkopuolelle saakka, mutta kyllähän kaiken testauksen a ja o on todenmukaisuus. Kuten kaikki tietävät, pikkujoulu eli prototyypin testaus voi tapahtua ihan minä päivänä tahansa, ja harvemmin tontutkaan lahjoja ovien läpi heittelevät. Jos konseptin hyväksymistä siis halutaan etukäteen arvioida, on sen syytä olla mahdollisimman lähellä lopullista – mieluummin toimiva mock-up kuin sinne päin huitaistu quick&dirty. Tai ehkä sillä ei ole jouluna niin väliä…