Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Tarkistuslistojen äiti

Sellaisena päivänä, kun on luennoinut käytettävyyden arvioimisesta ja oikean kriteeristön valitsemisen haasteellisuudesta, napsahtaa nenän eteen The ultimate webdesign usability checklist. Tämä 88 kohdan tarkistuslista on tosin tarkoitettu tekijöille, ei arvioijille, mutta en voi välttyä pohtimasta sitä, tulisiko sivustosta oikeasti käytettävä sittenkään, vaikka jokainen kohta olisi toteutettu pilkulleen oikein. Voisiko joidenkin kohdalla olla jopa niin, että ne huonontavat käytettävyyttä?

Käytettävyys ei ole omassa kuplassaan, vaan aina jossain kontekstissa. Jopa popup-ikkuna voi joskus olla käytettävämpi ratkaisu kuin sen välttäminen.

3 Comments

  1. -t

    Plus että tällaiset listat ovat niin opposen omiaan usuttamaan suunnittelijaa (itse asiassa jo sivullista lukijaakin) kysymään ”Did you get sick of this list before you were even halfway through?” Gääh. Kulttuurispesifeistä hommista puhumattakaan, ja sen sellaisesta, jota myös kovin hankalaa on tämmöisiin listoihin mahduttaa.

  2. Marjut

    Just näin. Käytettävyys ei synny siitä, että laitetaan rasteja ruutuun, vaan siitä, että ymmärretään asioita osana suurempaa kokonaisuutta.

  3. JP

    Millaista palautetta annettiin? Ja toimihan tekniikka hyvin?

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑