Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Otetaan yksi pitkäkestoinen wow

Viime aikoina olen taas törmännyt useampaankin otteeseen puheeseen wow-tekijästä, siitä tuotteen tai palvelun ”jostakin”, joka saa käyttäjän henkäisemään ihastuksesta heti ensinäkemällä. Mikä lie, että wow-puhe tuntuu niin pinnalliselta, ikään kuin wow olisi jotain discopallon lailla pyörivää ja välkkyvää, joka vetää puoleensa ja saa kalan tarttumaan koukkuun, mutta ei ylety pintaa syvemmälle.

Minä en oikein usko siihen. Käytettävyyssanakirjassakin wow on määritelty nimenomaan joksikin, joka tekee vaikutuksen ensimmäisellä silmäyksellä, mutta jopahan se on lyhytnäköistä ajattelua, jos minulta kysytään. Kyllähän rakastuakin voi ensisilmäyksellä, mutta kestääkö sellainen rakkaus, se on kokonaan toinen juttu.

Wow:lle allergiset ovat usein allergisia käsitteen ympärillä pyörivälle markkinamiesajattelulle, jolla halutaan saada kuluttaja ostamaan aina vain lisää mitä ihmeellisimpiä asioita niiden sisällöstä tai kestävyydestä juurikaan välittämättä. Minä haluaisin ajatella ihastumista mieluummin pitkällä tähtäimellä niin, että voisin huokaista tuotetta käyttäessäni onnesta joka päivä uudestaan ja uudestaan, ja että tunne vain syvenisi ajan kuluessa. Vaikka näin:

”Olipa se nopea!”
”Sepä päivittyi sujuvasti ilman buuttaamista!”
”No tämän osaisi Pihtiputaan mummokin tehdä!”
”Sehän löytyi helposti!”
”Eikä edes fonttikokoa tarvinnut suurentaa!”
”Tästä oli todella paljon hyötyä!”

Wow!

5 Comments

  1. edsel

    Aika monet ”web 2.0” -kliseen alle kuuluvat jutut on juuri hieman syvällisempiä ja pinnan alla on enemmän kuin mitä ensi vilkaisulla näyttää olevan. Asiaan perehtymätön saattaa jopa tuhahtaa ”no mitä sitten” jos joku esittelee, että tämä palvelu on tosi hieno kun voi julkaista kuvia webissä tai pistää linkkejä talteen.

  2. Timo L.

    Höh, eihän tässä puhuttukaan World Of Warcraftista :D

  3. Marjut

    Saako sekin aikaan wown?

  4. vipa

    Wow-vouhkaamisessa nimenomaisesti allergisoi lyhytnäköinen markkinamiesten myyntiaspekti. Allekirjoitan täysin ajatuksesi ’pitkän tähtäimen wow:sta’ – probleema vaan on ettei niillä useinkaan saada vakuutettua sitä, joka lopulta suunnitteluratkaisut hyväksyy. Lyhytnäköinen wow voi olla ihan ok – jos tällaisella ’wow-ratkaisulla’ ei peitellä huonoa suunnittelua tai ylipäätään heikennetä käyttäjien mahdollisuutta toteuttaa tarpeitaan palvelun/ominaisuuden/tuotteen avulla.

  5. Marjut

    Edsel, hyvä näkökulma tuo, että käyttäjän mielestä joku uutuushärpäke voi olla luotaantyöntävä nimenomaan sen wow-efektin takia. Sekin on totta. Oma pää on vain niin lukkiutunut ajattelemaan asiaa suunnittelun kannalta. Pitäisikin siis yhtäältä saada aikaan se wow ja tuoda riittävän hyvin esille ne oikeat edut, joita siinä ihanaisen ensisilmäyksen alla toivottavasti on.

    Lyhyen tähtäimen wow:ssa taas on mielestäni se ongelma, että siihen myös kyllästyy pian, ja koko homma lakkaa kiinnostamasta. Esimerkki: kuulin hiljattain sellaisesta palvelusta kuin Stikkit, jossa ideana on pystyä luomaan virtuaalisesti näytölle keltaisia post it -lappuja. Meikäläisen unelma, siis! Välitön ajatukseni edes koko palvelua näkemättä oli suuri ja mahtava WOW!

    Se wow kesti noin viisi minuuttia, sillä jo palvelun käyttöönotto tökki. Sitten kun vihdoin olin saanut rekisteröidyttyä ja pääsin itse asiaan, niin jouduin jättämään leikin kesken, koska en osannut käyttää sitä. Kyllä sillä kuitenkin tuntuu paljon käyttäjiä olevan, ja medianäkyvyyttäkin on tullut. Minulta jäi sikseen, tyydyn jatkossakin liimaamaan paperisia lappuja monitorin nurkkaan.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑